Justyna Kowalczyk brøt etter seks kilometer

Kristin Størmer Steira overlegen på fellesstarten med skibytte.

I VM-TRØBBEL: Justyna Kowalczyk brøt allerede etter seks kilometer. Foto: EPA/YURI KOCHETKOV
I VM-TRØBBEL: Justyna Kowalczyk brøt allerede etter seks kilometer. Foto: EPA/YURI KOCHETKOVVis mer

(Dagbladet): Marit Bjørgen, Therese Johaug og Maiken Caspersen Falla står som kjent over helgens gjennomkjøring av OL-løypene i Sotsji for å prioritere forberedelser til VM i Val di Fiemme. Dermed var det duket for de litt mindre profilerte norske løperne å forsvare norges ære på 15 kilometer fellesstart med skibytte.

Verdenscupleder Justyna Kowalczyk var derimot på plass, men den store favoritten viste at formen overhodet ikke var til stedet, og den polske jenta brøt løpet etter snaut seks kilometer.

- Hun har vel en sykdom i kroppen, sier Jann Post via NRK.

FORTSETTER DEN GODE FORMEN:
Kristin Størmer Steira gjorde et kanonløp og var overlegen i mål.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
FORTSETTER DEN GODE FORMEN: Kristin Størmer Steira gjorde et kanonløp og var overlegen i mål. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

TV-bildene viste en oppgitt Kowalczyk som kjørte ut til siden etter å ha ligget langt framme i starten av løpet. Den polske jenta gjorde en svak sprint i går, hvor hun røk ut allerede i prologen. Det er tydelig at en av de store favorittene er i trøbbel før VM som starter om 19 dager.

- Jeg brøt fordi jeg ikke følte meg bra i dag. Jeg hadde også dårlige ski, var den knappe beskjeden til NRK etter løpet.

Svenske Anna Haag er en av mange løpere som ikke stilte til start under prøve-OL i Sotsji. Hun følte med Kowalczyk etter at den polske jenta brøt løpet.

- Stakkars Justyna. Bryte et løp er det siste man vil og noe av det verste man kan gjøre. Fy søren. Ikke gøy, skriver Haag på Twitter.

Steira overlegen Kristin Størmer Steira var spent på formen før dagens start etter at hun tok seg helt ut under NM. Hun la seg tidlig i ryggen på Kowalczyk, og holdt ryggen til den polske jenta gjennom store deler av klassisk-delen. Etter fire kilometer bestemte Steira seg for å dra feltet.

Etter skibyttet fikk Størmer Steira en liten luke ned til de øvrige, og beskjeden om at Justyna Kowalczyk har brutt løpet må ha vært til stor inspirasjon for den norske jenta. Hun var hele 18,7 sekunder foran russiske Julia Tsjekaleva som passerte som nummer to ved 10,3 kilometer.

Forspranget bare økte de neste kilometerne, og den norske jenta så seg aldri tilbake. Kilometeren fra mål var hun 27 sekunder foran nummer to. Under tøffe forhold med mye snø i løypa gikk hun i mål til en overlegen seier, og kunne vinke til publikum i snøværet.

- Jeg følte meg pigg, sa Steira til NRK etter seieren.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen kjempet godt og ble til slutt nummer fire. Hun maktet ikke å spurte fra Tsjekaleva og Fessel som ble nummer to og tre. Marthe Kristoffersen var den siste norske jenta som deltok, hun ble til slutt nummer 16.