Juventus-fansen raser mot klubblegende

Antonio Conte har fått Juventus-fansen på nakken etter at han tok over erkerival Inter.

I HARDT VÆR: Å ta over jobben som Inter-manager, har ikke gjort Antonio Conte populær hos Juventus-supportere. Foto: AP.
I HARDT VÆR: Å ta over jobben som Inter-manager, har ikke gjort Antonio Conte populær hos Juventus-supportere. Foto: AP.Vis mer

Mannen som tilbragte 16 år av karrieren sin i Juventus - 13 som spiller og tre som manager - ble tidligere denne uka presentert som trener for Inter. Det er Juventus' tradisjonelt største rival i italiensk fotball.

Det har satt Juventus-supporternes sinne i kok.

Underskriftskampanje

Over 8500 rasende Juventus-fans har signert en underskriftskampanje hvor de ber om å få Antonio Contes stjerne fjernet fra klubbens stadion. Stadig flere skriver under på kampanjen hvor fansen tar et kraftig oppgjør med den tidligere Chelsea-manageren.

- Antonio Conte var en høyt elsket kaptein, som spilte med hjertet. Så ble han treneren vår, og tok oss til en overraskende Scudetto (Serie A-gull, journ. anm.) uten en fantastisk tropp etter Calciopoli (korrupsjonsskandalen) og syvendeplasser, heter det i kampanjen.

- Vi vet at trenere, akkurat som spillere og direktører, er profesjonelle, som har enhver rett til å ta valg som går lenger enn «tilhørighet». I situasjonen med Conte i Inter, er det veldig annerledes. Han er ikke bare en tidligere spiller som går til en rivaliserende klubb, mange har gjort det før ham.

- Dette er ikke et valg som handler om ambisjon eller utvikling, da ville valget falt på Napoli, Roma, Milan ... Å velge Inter betyr å gi slipp på verdighet. Slik jeg ser det, representerer stjerna på stadionen det å være en «Juventino» og alt det medfølger. Conte lever ikke lenger i «Juventino»-ånden som de andre som har stjerner på stadionen.

49-åringen har spilt over 400 kamper for Juventus og vant fem Serie A-titler, i tillegg til et Champions League-gull, som spiller. Deretter ledet han dem til tre ytterligere ligagull som trener, før han forlot jobben i 2014.

- Som et landssvik

Rolf Otto Eriksen, ekspert på Serie A, mener det blir litt historieløst, selv om han mener at supporterne har lov til å reagere sånn.

- For Juventus-supporterne er dette som et landssvik, og det skal de få lov til å mene. Jeg setter det på kontoen for sterke italienske følelser, og så tror jeg ikke klubben kommer til å handle deretter, sier han, men legger til at man «aldri skal si aldri».

- Men jeg synes sånne ting blir veldig rart, sier han.

Akkurat som i kampanjen, forteller han at det er langt fra uvanlig i italiensk fotball at trenere går mellom rivaliserende klubber. Giovanni Trapattoni, Marcello Lippi og Claudio Ranieri har alle gått fra å være Juventus-trener til sjef for rival Inter.

Eriksen tror imidlertid at det vekker ekstra sterke følelser på grunn av Conte som person.

- Som person og som med fotballen han spiller, gjør han alt med hjertet utenpå drakta.

Inter og Juventus har fått et ekstra dårlig forhold etter korrupsjonsskandalen i 2006, som førte til at Juventus mistet to av sine seriegull og ble sendt ned til Serie B. Siden har det vært en rekke anklager mot Inter i forbindelse med den saken.

- Jeg hadde ikke trodd på forhånd at en sånn underskriftskampanje skulle bli en konsekvens av Contes valg, men jeg er ikke overrasket over at sinnene er satt i kok, sier Eriksen.