MÅTTE LEVERES TILBAKE: Juventus ble fratatt Serie A-trofeet fra 2006 etter kampfiksingsskandalen. Nå krever klubben giganterstatning. Foto: Giulio Napolitano, AFP/Scanpix
MÅTTE LEVERES TILBAKE: Juventus ble fratatt Serie A-trofeet fra 2006 etter kampfiksingsskandalen. Nå krever klubben giganterstatning. Foto: Giulio Napolitano, AFP/ScanpixVis mer

Juventus krever 3,5 mrd. fra forbundet

Mener de ble urettferdig hardt straffet etter korrupsjonsskandalen.

Juventus saksøker Italias fotballforbund med krav om 444 millioner euro (3,5 milliarder kroner) i erstatning etter kampfiksingskandalen i 2006.

Juventus går til søksmålet etter at en rett i Napoli forrige uke dømte flere involverte i saken til fengselsstraffer. Klubben hevder at rettens vurdering av saken er i konflikt med idrettsmyndighetenes.

Juventus ble for fem år siden fratatt seriegullene i 2005 og 2006 og flyttet ned til serie B for å ha påvirket oppsett av dommere i lagets kamper.

Klubben hevder at den ble urettferdig behandlet ettersom flere andre klubber var involvert i ulovlig påvirkning av dommeroppsett. Tyngst har det vært å svelge at Inter «arvet» seriegullet i 2006, ettersom det senere er avdekket bevis for at også Inter deltok i ulovlighetene.

Tidligere Juventus-direktør Luciano Moggi ble av retten i Napoli dømt til fem år og fire måneder i fengsel for sin rolle i skandalen, men Juventus hevder i søksmålet at hans advokater la fram beviser for at Inter-ledere også drev med påvirkning av dommeroppsettet.

Kravet på 444 millioner euro skal ifølge Juventus dekke tapte inntekter som følge av at klubben ikke fikk delta i mesterligaen, at den fikk mindre penger fra TV-avtaler, at spillernes verdi sank, at klubbens varemerke ble svekket og at aksjene følgelig sank i verdi.

I søksmålet, som er levert inn i Roma der Italias fotballforbund har sine lokaler, bes det også om at alle idrettsrettens avgjørelser i saken blir kjent ugyldige og at retten sørger for at styret i fotballforbundet byttes ut.

Italias fotballpresident Giancarlo Abete reagerer sterkt på søksmålet, ikke minst på grunn av at det ble levert inn mandag.

- Dette var ikke rett dag å gjøre noe slikt. De kunne ha ventet, sa Abete, som mandag var til stede på en markering for Giacinto Facchetti. Han var Inter-president inntil han døde høsten 2006.

- Alle har sin egen stil. Avgjørelser fattet av en stor klubb som Juventus må respekteres, og vi må prøve å finne en måte å gå til dialog, la han til.

Inter-president Massimo Moratti sa at han ikke tror søksmålet med vilje ble levert samme dag som markeringen for Facchetti.

- Jeg tror ikke det er mulig å nå så dypt i dårlig smak, sa han.

(NTB)