Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Juventus-stjerna trosset managerens beskjed og så seg aldri tilbake: - Det fungerte som magi

Brasilianske Dani Alves (34) kan vinner sitt 35. trofé. Han har allerede vunnet Champions League tre ganger med Barcelona, men er fortsatt sulten på suksess. 

STORSPILLER: Juventus-back Dani Alves feirer etter en scoring mot Monaco. Han har storspilt i Champions League denne sesongen. Foto: AFP PHOTO / Valery HACHE / NTB Scanpix
STORSPILLER: Juventus-back Dani Alves feirer etter en scoring mot Monaco. Han har storspilt i Champions League denne sesongen. Foto: AFP PHOTO / Valery HACHE / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Juventus - Real Madrid lørdag 20.45 (Viasat 4)

(FourFourTwo): Lørdagens Champions League-finale blir et nytt gjensyn med gamle rivaler for Juventus-back Dani Alves (34).

Brasilianeren tilbrakte åtte sesonger i Barcelona før inneværende sesong, og lite smaker nok bedre enn å vinne Champions League-gull på bekostning av Real Madrid.

Før finalen har Alves skrevet et langt innlegg som er publisert på The Players Tribune. Der forteller han blant annet at han fortsatt er Barcelona-fan og at han jublet da gamleklubben gikk videre etter 6-5-thrilleren mot Paris Saint-Germain.

Barcelona er fortsatt i blodet hans, og han forteller også at han lovet styret i klubben noe før han dro til italiensk fotball.

«Før jeg dro til Juventus, lovet jeg styret i Barcelona en siste ting. Jeg sa: «Dere kommer til å savne meg». Jeg mente ikke som spiller. Barca har mange utrolige spillere. Det jeg mente var at de kom til å savne ånden min. De kom til å savne omsorgen jeg hadde for garderoben. De kom til å savne alt jeg ofret hver gang jeg tok på drakta», skriver Alves.

I storform

Juventus og Barcelona møttes som kjent i kvartfinalen, hvor det italienske maskineriet vant 3-0 sammenlagt. Det var tøft for Alves å slå ut katalanerne. Neymar gråt etter tapet, og en del av Alves følte han måtte gjøre det samme. Han kaller fortsatt landsmannen Neymar for «bror».

Vingbacken er i storform før finalen. Han var kampens store spiller over to kamper mot Monaco, hvor han var involvert i alle Juventus' fire scoringer. 34-åringen scoret blant annet på et fantastisk volleyskudd.

Viasat-kommentator Roar Stokke skal kommentere Champions League-finalen. Han har i likhet med flere latt seg imponere av Alves, og mener han har vært «outstanding» denne sesongen.

- Det første jeg tenker er hvor mange tårer som har runne gjennom Catalonia. Det må være strie strømmer, hvor de skjønner at de har gitt fra seg en fantastisk spiller som har hatt utrolig godt av å skifte klubb. Han kler som hånd i hanske å spille for Juventus, sier Stokke.

- Imponerende

Det var mange som begynte å avskrive Alves, og Stokke tror han har hatt godt av et miljøskifte.

- Måten han har tatt seg selv i nakken og kommet tilbake i Juventus i den alderen nå er rett og slett imponerende. Det står det respekt av, sier Stokke.

Han påpeker at vi ikke vet hvordan høyrebacken ville framstått denne sesongen om han hadde blitt værende i Barcelona.

- Nå har han kommet til en klubb som har en vinnerkultur uten sidestykke. Han har respondert positivt på det. Det er ikke minst et utrolig godt valg av Allegri og Juventus å hente ham. Når vi seinere skal oppsummere sesongen, så er det ikke noen tvil om at Alves går inn i topp 3-lista over de mest hyggelige overgangene, sier Stokke.

Nå skal Alves opp mot noen av de beste angriperne i verden i Cristiano Ronaldo og Karim Benzema. Og Alves har på ingen måte tenkt å bli gjort til statist.

«Hør her, jeg skal fortelle deg en ny hemmelighet. Før jeg møter de beste angriperne i verden - Messi, Neymar, Cristiano - er jeg besatt av å studere styrkene og svakhetene deres, og så planlegger jeg hvordan jeg skal angripe. Målet mitt er å vise verden at Dani Alves er på samme nivå. Kanskje de vil drible seg forbi meg en eller to ganger. Greit, ok, men jeg vil angripe dem også. Jeg vil ikke være usynlig. Jeg vil være på den store scenen. Selv om jeg er 34 år og har vunnet 34 trofeer, føler jeg at jeg må bevise dette hver gang», skriver Alves.

Angripe, angripe, angripe

Juventus-manager Massimiliano Allegri spilte med trebackslinje mot Monaco, og tillot derfor Alves å gå framover i banen. Det er det backen trives med. «Angripe, angripe, angripe», som han selv sier.

Det har han gjort helt siden han tok sjansen på å trosse en Sevilla-managers ord om å holde seg på riktig side av banen.

- I Sevilla går ikke forsvarerne våre over midtbanelinja. Aldri, var beskjeden han fikk.

En dag slapp Alves likevel villdyret løs og viste hvilket offensivt våpen han er. Han forteller at det «fungerte som magi».

- OK, Dani. Ny plan. I Sevilla angriper du, var beskjeden.

Fra den dagen fikk han altså managerens velsignelse til å angripe i Sevilla, hvor han tilbrakte seks sesonger. Han tok med seg den offensive lidenskapen til Barcelona, et lag som alltid angriper.

Fortsatt sulten

I Juventus og italiensk fotball er de mer opptatt av defensiv organisering, men det har nærmest blitt en myte at ikke italienske lag også slipper seg løst offensivt.

Alves var usikker i starten med sine nye lagkamerater, så han sørget for at Juventus-spillerne forsto at han respekterte filosofien og historien til klubben.

Da han ble trygg, viste han dem de offensive styrkene han er kjent for. Noen ganger må han selvfølgelig forsvare seg også, ellers vanker det kjeft fra keeperlegende Gianluigi Buffon (39), men han har frihet til å løpe opp og ned langs krittstreken som han ønsker.

Alves har allerede vunnet Champions League tre ganger med Barcelona, men er fortsatt sulten. Han har muligheten til å vinne sitt 35. trofé, en imponerende statistikk.

- Målet vårt kommer nærmere og nærmere og vi må gjøre en siste innsats for å avslutte jobben, fordi vi har ikke oppnådd noe ennå. Vi kan ikke bare kaste bort alt vi har gjort så langt. Det vil bli tøft, men å vinne denne finalen vil være fantastisk - spesielt, sier Alves ifølge Uefa.com.

Alves beskriver også hvor utrolig Messi er og at Pep Guardiola er det største geniet han vet om. Han forteller hvordan han hele tiden tenker på oppveksten og sin far før kamp, og hvor mye han setter pris på at han har kommet så langt som han har gjort.

Alves forteller at han bruker fem minutter til å lukke øynene og spille av en film om livet sitt i hodet før hver kamp. 34-åringen avslutter med å si følgende til seg selv:

«Shit, jeg kom fra ingensteds. Jeg er her nå. Det er ikke til å tro, men jeg er her».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!