Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kabul-lag til Norway Cup

For første gang i Norway Cups historie skal et lag fra det krigsherjede Afghanistan delta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Om vi får dette til, vil det være historisk for turneringen og en viktig begivenhet for afghansk idrett, sier chargé d'affaires Bjørn Johannessen ved den norske ambassaden i Kabul til Dagbladet. Han er drivkraften bak prosjektet.

Kabul United vil bestå av om lag tjue guttespillere i alderen 14 til 16 år. I tillegg vil tre- fire afghanske ledere bistå laget.

Etter planen skal følget være på plass i Norge 23. juli, fire dager før Norway Cup starter. Noen dager etter at turneringen er avsluttet, vil laget få Orkdal IL som vertsklubb. Gutta fra Kabul vil da besøke Trøndelag.

Falt pladask

Dagbladet var med da Johannessen under et opphold i Oslo presenterte planer og forhåpninger for Norway Cup-ledelsen. Lucy Thoresen i turneringsledelsen falt for ideen og startet umiddelbart arbeidet med å skaffe laget vertskapsklubb i Norge. Bjørn Johannessen påpeker imidlertid at det fortsatt er mye som må på plass før afghanske ungdommer kan bli en del av sommerens idrettslek på Ekebergsletta.

- Visum for spillere og ledere må ordnes. I tillegg må det ordnes med transport til Norge og tilbake til Afghanistan. Vi undersøker nå ulike muligheter for økonomisk bistand, og jeg har tro på at vi får dette til, sier Johannessen.

Afghansk engasjement

Johannessen har jevnlig møter med ledelsen for Kabul United og det afghanske fotballforbundet. Den afghanske kulturministeren har overfor den norske ambassaden uttrykt takknemlighet for initiativet.

- Det er stor idrettsinteresse også i Afghanistan, og man betrakter deltakelse i denne store turneringen som et bidrag til igjen å bli en respektert del av det internasjonale samfunn, sier Johannessen.

Gjennom mer enn 20 år med krig og konflikt har mulighetene for aktiv idrett vært svært begrenset i Afghanistan, og under seks Taliban-år var sedelighetspolitiets iherdige kontroll av lengden på fotballspillernes skjegg og lange bukser atskillig viktigere enn overstegsfinter og vristspark.

Sterke krigsopplevelser

Det er i dag vel 30000 registrerte fotballspillere i Afghanistan, men etter mange års isolasjon er det et skrikende behov for trenere, ledere, baneanlegg og utstyr.

- Mange av de ungdommene jeg møter i ivrig trening, sliter med sterke opplevelser fra krig, nød og undertrykkelse. Fotball, kombinert med skolegang, gir barna muligheter for utfoldelse og glede som særlig i Taliban-tida var undertrykt, sier Johannessen.

Johannessen har merket seg at mange fokuserer på faren for av-hopping. Han føler seg sikker på at afghanerne har skjønt alvoret i dette spørsmålet.

- Derimot er jeg mer i tvil om lederne trodde jeg spøkte da jeg avsluttet vårt siste møte med å si at går dette bra, satser vi på et afghansk jentelag i Norway Cup innen fem år er gått.

TRENING: Spillerne til Kabul United under ei treningsøkt på «Olympiastadion». Denne idrettsplassen er blant annet brukt som rettersted for utuktsanklagede kvinner.