ØNSKET Å KJØPE SVENSK KLUBB: En svensk journalist og forfatter forteller at tidligere diktator Muammar Kadhafi snakket om å kjøpe fotballklubben Malmö FF. Foto: REUTERS/Mohamed Hammi og  AFP PHOTO / SCANPIX-SWEDEN / ANDREAS HILLERGREN
ØNSKET Å KJØPE SVENSK KLUBB: En svensk journalist og forfatter forteller at tidligere diktator Muammar Kadhafi snakket om å kjøpe fotballklubben Malmö FF. Foto: REUTERS/Mohamed Hammi og AFP PHOTO / SCANPIX-SWEDEN / ANDREAS HILLERGRENVis mer

- Kadhafi ville kjøpe Malmö

Hevder den tidligere diktatoren ble forelska i klubben.

(Dagbladet): Libyas tidligere diktator, Muammar Kadhafi, ble drept etter lang tid på rømmen i slutten av oktober.

Den svenske journalisten Lars C. Tisell jobber for tida med en bok som avslører at Kadhafi ville kjøpe den svenske fotballklubben Malmö FF med sine oljemilliarder.

Det var etter Europacup-kampen mellom Malmö og Monaco i 1978 at den tidligere diktatoren fikk interesse for svensk fotball.

- Han var så imponert av Malmö at han snakket om å kjøpe opp hele laget, sier Tisell til svenske Kvällsposten, som er Malmö-utgaven av Expressen.

Forelsket i klubben Tisell har jobbet som frilansjournalist i flere afrikanske land og har vært i kontakt med Kadhafi ved flere anledninger. Til Kvällsposten forteller han om forholdet til diktatoren som satt med makta i Libya fra 1969 til i år.

- Første gang vi kom i kontakt var samme uke som han kom til makta i september 1969. Jeg var i Libya med min far som jobbet som frilansjournalist for både svenske og norske aviser, sier Tisell.

- Kadhafi ble forelsket i måten Malmö spilte på, fortsetter Tisell, som for ti år siden var tilbake i Libya for å besøke Kadhafi i hans hjemby Sirte.

- Jeg har olje Tisell forteller at Kadhafi hadde stor interesse for hester - men at han også var interessert i ballsport.

Ifølge Tisell hadde Kadhafi nære relasjoner til prins Rainier av Monaco - som også deler den libyske diktatorens fascinasjon for fotball. Det var sånn Kadhafi, ganske tilfeldig, så Malmös kamp mot Monaco.

KUNNE HATT ANNEN EIER: AZ Alkmaar i kamp mot Malmös Pontus Jansson tidligere i år. I en ny bok kommer det fram at den tidligere libyske diktatoren ønsket å kjøpe den svenske klubben. Foto: AFP PHOTO / SCANPIX-SWEDEN / ANDREAS HILLERGREN
KUNNE HATT ANNEN EIER: AZ Alkmaar i kamp mot Malmös Pontus Jansson tidligere i år. I en ny bok kommer det fram at den tidligere libyske diktatoren ønsket å kjøpe den svenske klubben. Foto: AFP PHOTO / SCANPIX-SWEDEN / ANDREAS HILLERGREN Vis mer

- Kadhafi spurte meg nesten rett ut: «Monsieur Tisell, hvor mye tror du de vil ha for dette laget?»

- Jeg svarte at jeg elsker fotball av hele mitt hjerte, men at jeg ikke kunne gi en sum. De økonomiske sidene har jeg ingen kunnskap om, sier Tisell.

Tisell forteller at han deretter spurte Kadhafi hvor mye han kunne betale.

- Da så han på meg og sa. Det er ikke noe spørsmål om penger. Jeg har olje.

Kontakt til 90-tallet Journalisten og forfatteren fikk ifølge ham selv lov til å besøke Kadhafi i hans eget hjem - og at han holdt kontakt med representanter fra Kadhafi-familien gjennom faks.

- Jeg holdt kontakten med en slags sekretær og jeg la igjen rapporter om Malmö FF, sier Tisell, som forteller at han hadde planer om å kontakte fotballklubben for å se om det var interesse fra deres side.

Den svenske 64-åringen sier at han ikke turte å gå offentlig ut med saken, og fryktet at forholdet til Kadhafi kunne få konsekvenser hvis han gjorde noe som ikke var godkjent av diktatoren.

På slutten av 1990-tallen forsvant kontakten mellom Tisell og Kadhafi. Samtidig ble interessen for svensk fotball borte hos den libyske lederen.

- Det var mye som gjorde at interessen for fotball ble borte. Han hadde andre ting å tenke på, som Tchad, Lockerbie-attentatet og IRA-krisene, sier Tisell.

- Det er synd at det ikke ble noen avtale. Hadde det vært et papir foran Kadhafi, så ville han ikke nølt med å skrive under og sikre seg fotballaget, fortsetter Tisell.

Ville kjøpe Milan? Svenske Expressen skriver at de har vært i kontakt med Hans Cavalli Björkman, som var leder i Malmö fra 1976-98. Han forteller at han aldri har fått noen henvendelse fra representanter fra Kadhafi.

Boka til Tisell handler om hans møte med verdenskjente personer gjennom sin rolle som journalist.

Blant annet kommer det fram at Kadhafi kunne kjøpt Milan. Det skjedde i 2009, da Milan-eier Silvio Berlusconi vurderte å selge klubben.

FOTBALLFAMILIE: Muammer Kadhafis sønn, Saadi, har blant annet prøvd seg som fotballspiller. Foto: Darrin Zammit Lupi/ REUTERS
FOTBALLFAMILIE: Muammer Kadhafis sønn, Saadi, har blant annet prøvd seg som fotballspiller. Foto: Darrin Zammit Lupi/ REUTERS Vis mer