Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kagawa om United-tiden: - Jeg burde kjempet mer

Eksklusivt FourFourTwo-intervju med den japanske midtbanespilleren.

STORT INTERVJU: Borussia Dortmunds Shinji Kagawa snakker om sesongen han har lagt bak seg i den tyske klubben. Foto:  REUTERS/Wolfgang Rattay/NTB Scanpix
STORT INTERVJU: Borussia Dortmunds Shinji Kagawa snakker om sesongen han har lagt bak seg i den tyske klubben. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Vi har tatt en prat med Borussia Dortmunds japanske playmaker om Thomas Tuchel, Borussia Dortmunds sesong og hvorfor tiden på Old Trafford kom for tidlig.

Hei Shinji, takk for at du tok deg tid til oss. La oss begynne med å se tilbake på 2015/16-sesongen fra lagets perspektiv. Hva er dine tanker om sesongen?

- Vi hadde både gode og ikke så gode opplevelser, men stort sett var det ganske stabilt gjennom sesongen. Det er ikke riktig å sammenlikne det med året før, og selv om ting ikke var så bra da, har vi fått tilbake selvtilliten denne sesongen med noen gode resultater. Det er ofte vanskelig å nullstille seg etter en tøff sesong, men vi begynte bra og fortsatte derfra.

Hvor skuffende var det å måtte kvalifisere seg til Europa League i stedet for Champions League?

- Nivået i Champions League er selvfølgelig høyere. Denne sesongen hadde vi en ny manager og nye opplevelser, som å gå gjennom kvaliken og gruppespillet i Europa League. Jo mer vi vant, jo mer økte selvtilliten i laget. Det var en lang sesong, men siden vi startet tidlig skapte vi en god stemning i laget, noe som hjalp oss til en god start.

Borussia Dortmund ble nummer to i ligaen, og satte ny poengrekord for et lag som ble nummer to. Følte du at dere hadde en sjanse til å ta igjen Bayern München mot slutten av sesongen?

- Jeg fokuserte ikke på det. Det handlet egentlig ikke om at vi hadde en mulighet til å ta dem igjen, i stedet var det slik at de aldri ga oss en sjanse.

- Vi klarte å holde en avstand på fem poeng i store deler av sesongen, men så spilte vi 2-2 mot Schalke i april, noe som gjorde ting vanskelig. Vi trodde vi fortsatt hadde en sjanse siden de hadde et tøft program i Champions League, men det er ikke noe vits å snakke om det som kunne vært. Til syvende og sist vant de da de trengte det og vi kom aldri nært nok.

Er det mulig å korte ned avstanden til dem neste sesong?

- Det er det absolutt, men da må vi prestere bedre og opprettholde en høy standard gjennom sesongen. Laget forsøker å justere spillet etter motstander, og manageren forsøker også å tilpasse seg formasjoner og taktikk ut ifra situasjonen.

- Siden han liker å variere ting, må spillerne passe på å tilpasse seg. Særlig i løpet av sesongens andre del var det mange forandringer i formasjonen og spillere, men vi vant uansett og ting er i ferd med å stabilisere seg.

Hva var sesongens høydepunkt for deg?

- Det er egentlig ikke noe som skiller seg ut, men gjennom hele sesongen passet jeg hele tiden på at jeg var godt forberedt til trening og kamp. Så når jeg nå ser tilbake på sesongen syns jeg den var positiv.

Hva tenker du om eget bidrag denne sesongen?

- Jeg syns jeg hadde en god start og var fornøyd med måten jeg spilte på i første halvdel av sesongen. Ting forandret seg litt i andre halvdel og jeg sleit litt med å tilpasse meg noen av forandringene i laget, men jeg vil jobbe med å forbedre det neste sesong.

- I februar og mars spilte jeg ikke fast, og det var en viktig erfaring som viser at ikke alt går på skinner hele sesongen, så jeg må kontrollere de tingene. Du må alltid jobbe med å forbedre deg selv, særlig i et sterkt lag som vårt.

Hvilket inntrykk har du av Thomas Tuchel?

- Han har et øye for detaljer, han er alltid godt forberedt og han planlegger ting kamp for kamp. Så det er lett å forstå hva han forsøker å gjøre og det gjør det lettere for spillerne å implementere ideene hans.

Hvor mye ser du fram til å spille i Champions League igjen?

- Det er alltid gøy å være involvert i Champions League og se hvor langt vi kan gå. Men måten de har forandret trekningen på gjør at det blir tøft, og det er en sjanse for at vi møter noen veldig gode lag. Men vi vet at det er en fantastisk turnering og vi ønsker å gjøre det bra.

- Hver gang jeg ser på turneringa får jeg en god opplevelse, og hver gang jeg hører Champions League-hymnen blir jeg ivrig og kan ikke vente med å spille.

Dere tapte for Liverpool i Europa League under vanskelige omstendigheter. Hvordan var steminga i laget etterpå? Snakket du med Jürgen Klopp etterpå?

- Det var hardt siden vi ledet tidlig i returkampen, men selv om det var tøft både mentalt, fysisk og det var eet skuffende resultat, måtte vi bare gå videre og fokusere på de neste kampene fordi det var andre viktige kamper foran oss. Snakket jeg med Klopp? Vi snakket ikke lenge, vi bare vekslet noen ord.

Kommer han til å hente deg til Liverpool?

- Jeg tror ikke det! (ler)

På den seriøse siden, har du vurdert å returnere til England?

- Jeg tenker ikke på det for øyeblikket, jeg er bare fokusert på Dortmund.

Hvordan ser du tilbake på tiden i Manchester United?

- Jeg var fortsatt ung, bare 24 eller 25 år. Jeg hadde mye erfaring der som hjalp utviklingen min, og når jeg ser tilbake var jeg ikke bekymret for noe, jeg fokuserte bare på å gjøre det beste jeg kunne.

- Selvfølgelig var det noen gode spillere der, men alle tenker annerledes; Dortmund-manageren er Dortmund-manageren og Manchester United-manageren er Manchester United-manageren, og jeg må bare akseptere hvordan det gikk.

Hva ville du gjort annerledes?

- Kjempe mer, hver dag - selv en liten spiller som meg burde kjempe hver dag for å bli suksessfull i en klubb som Manchester United og det er det samme i Dortmund. Jeg må bare fokusere på hvordan jeg kan bli bedre hver dag og forsøke å lykkes på dette nivået. Du må selvfølgelig også være mentalt sterk.

Hva gjør du nå som du har fri? Savner du Japan?

- I sesong føler jeg ikke at jeg savnet Japan så mye, men utenfor sesong når jeg drar tilbake kan jeg føle gjestfriheten igjen - til og med hotellene og maten er fantastisk. Når du er i sesong sitter du med en spesielle følelse, så når jeg returnerer hjem innser jeg hvor bra Japan er. Det å se mine venner og min familie hjelper slik at jeg føler meg uthvilt og avslappet.

Hvem står deg nærmest i Dortmund-laget?

Ilkay Gundogan og Park Joo-ho. Vi gjør ikke noe spesielt sammen, men vi snakket alltid på treningsfeltet hvor vi snakker om mange forskjellige ting.

Hvilket syn har du på asiatisk fotball generelt?

Det er ikke mange muligheter for asiatiske klubber å konkurrere globalt. Det skjer bare rundt en gang i løpet av noen år at de kan spille mot europeisk motstand på grunn av kampprogrammet i VM og kvalifiseringskamper i Asia Cup.

Det ville vært bedre om de hadde flere muligheter til å konkurrere internasjonalt, noe som ville økt nivået på asiatisk fotball. I Europa er det ikke bare japanske spillere, men også spillere fra Korea, og det ville vært bra for asiatiske spillere å spille på det høyeste nivået i Europa.

Hvilke nasjoner har forbedret seg mest de siste fem åra?

Thailand og UAE (De forente arabiske emirater) har blitt sterkere, og mange andre nasjoner har også blitt bedre, men Japan og Korea må fortsette å vise vei for resten av nasjonene. Andre burde følge i våre fotspor og forsøke lykken i europeiske ligaer.

Leicesters Shinji Okazaki ble kåret til den beste spilleren i FourFourTwos «Asia 50» nylig. Hva tenker du om det?

Det er et godt valg og jeg er stolt av ham fordi han spilte fast gjennom sesongen og var involvert i mange viktige seire. Jeg er virkelig stolt av ham. Suksessen han har oppnådd gir alle håp om at flere asiatiske spillere kan utrette liknende ting.

Han ble den andre japaneren som vant Premier League-tittelen, etter deg..

Det er litt annerledes med meg for jeg var ikke på topp i Manchester United. Men det han har gjort med å være så mye involvert er fantastisk. Han var en viktig spiller for det laget. Selvfølgelig ønsker jeg å spille mot ham i Champions League nå!

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!