Kaggestad: - Spesielt at det tar så lang tid

Kritiserer tidsbruken etter positiv dopingprøve.

TREG PROSESS:  Mads Kaggestad mener det tok altfor lang tid fra den positive prøven til Daryl Impey ble avlagt til resultatet kom frem.  FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
TREG PROSESS: Mads Kaggestad mener det tok altfor lang tid fra den positive prøven til Daryl Impey ble avlagt til resultatet kom frem. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(procycling.no): Daryl Impey testet positivt for probenicid tidlig i februar, men resultatet ble først annonsert i dag.

Det innebærer at Impey har kjørt sykkelløp i flere måneder etter han testet positivt for det vanndrivende stoffet, som kan brukes til å maskere bruken av andre dopingmidler. 

Dette får sykkelkommentator og tidligere proffsyklist Mads Kaggestad til å reagere.    

- Det er litt spesielt at det tar så lang tid å få vite at prøven er positiv. Her er det en forsinkelse som jeg ikke vet bakgrunnen for. Daryl Impey er en kjent utøver som hadde en kjempebra Tour de France i fjor, og det er en fortvilende situasjon for han og laget hans, sier sykkeleksperten.

Impey hadde den gule trøyen i to dager i fjorårets Tour de France, og har også vunnet etapper i flere store etapperitt. 

Les også: Dopingdømt Armstrong-venn hetset Kaggestad. 

Dødsfall
Sjefen for det Sør-Afrikanske antidopingbyrået, Khalid Galant, forklarer i en pressemelding at blant annet et dødsfall har vært skyldig i forsinkelsen. 

- Forsinkelsen med tanke på annonseringen skyldes at en ekstra analyse har vært nødvendig, hvilket er rutine for bannlyste stoffer av denne typen. Det uheldige dødsfallet til en viktig ansatt på laberatoriet i Bloemfontein i mars 2014 har også påvirket tidsbruken for å presentere det endelige resultatet, forklarer han. 

Den positive prøven føyer seg inn i rekken av dopingskandaler den siste tiden. Først ble det kjent at Diego Ulissi (Lampre-Merida) hadde testet positivt under Giro d'Italia, før Alberto Contadors (Tinkoff-Saxo) viktigste hjelperytter, Roman Kreuziger, ble utestengt grunnet ustabile blodverdier. 

Tatt før start
Kaggestad er takknemlig for at nyhetene hvert fall kom frem før Tour de France starter førstkommende lørdag.
 
- Det er uansett en stor svakhet at det tar så lang tid. Takk og lov for at det skjer nå, og ikke underveis i Tour de France. Arrangørene har vært fly forbannet overfor det internasjonale sykkelforbundet for at de ikke renser opp feltet godt nok. Nå har vi hatt Kreuziger, Impey og Ulissi. Det er en styrke for antidopingarbeidet at man får disse prøvene opp før arrangementet starter. Det hadde jo vært typisk om de ble annonsert underveis. 

Sykkeleksperten mener det er godt nytt for rene ryttere at såpass mange har blitt tatt like før Tour de France. 

- Det får fokus på doping, men at utøvere blir tatt for doping beskytter de rene utøverne. Da er det én færre som doper seg underveis i rittet, så det har sine fordeler at de blir tatt rett før Tour de France. Da er det trolig en ren utøver som får kjøre på laget istedenfor, eller at en ren rytter slipper å bli slått av en doper. Så det er ikke utelukkende negativ, mener han.

Kan være uskyldig
Kaggestad tror den Sør-Afrikanske syklisten har en tung tid foran seg.

- For å være fair mot Impey så er det ikke jeg som skal bedømme han, det er det andre som skal gjøre. Han har testet positiv, og har nå en tung prosess foran seg for å bevise sin uskyld. Det er opp til det Sør-Afrikanske forbundet å vurdere om han er skyldig eller ikke, forklarer han.

Kaggestad vektlegger at man enda ikke kan utelukke at Impey kan være uskyldig, og påpeker at stadig flere stoffer står på WADAs liste over forbudte substanser. Det er derfor fullt mulig å få i seg noen av stoffene gjennom et uhell, for eksempel fra forurensede vitamintilskudd.  

Dette er derimot vanskelig å bevise, og Impey kan dermed vente seg en lengre utestengelse fra sporten. 

- Har han gjort noe gale, så fortjener han straffen, avslutter Kaggestad. 

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no. 

TATT FOR DOPING : Daryl Impey har testet positivt for probenicid. AFP PHOTO / JEFF PACHOUD
TATT FOR DOPING : Daryl Impey har testet positivt for probenicid. AFP PHOTO / JEFF PACHOUD Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer