HEDRET: Frankrikes ambassadør til Norge, Jean-Marc Rives, utnevnet sportskommentator Johan Kaggestad til ridder av den franske ordenen for kunst og litteratur i ambassadeboligen i Oslo. I bakgrunnen Janette Kaggestad.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
HEDRET: Frankrikes ambassadør til Norge, Jean-Marc Rives, utnevnet sportskommentator Johan Kaggestad til ridder av den franske ordenen for kunst og litteratur i ambassadeboligen i Oslo. I bakgrunnen Janette Kaggestad. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Kaggestad ble slått til ridder av Frankrike

- Jeg er dypt rørt.

Johan Kaggestad ble hedret og slått til ridder av den franske ambassadøren i Oslo for sin innsats for fransk kunst og litteratur mandag.

Det er særlig gjennom dekningen av Tour de France at Johan Kaggestad har markert seg. Franskmennene har lagt merke til hans formidling av fransk kunst, litteratur og kultur gjennom de timelange sendingene på norsk fjernsyn.

- Jeg fikk vite dette gjennom et brev i sommer. I og med at jeg har et hus i Frankrike, trodde jeg det var et skattekrav i den forbindelse jeg mottok, men jeg tok en telefon og fikk avklart at jeg skulle få en orden, fortalte en munter Johan Kaggestad under utdelingen i den franske ambassaden.

- Jeg er dypt rørt. En slik utnevnelse betyr veldig mye og er en anerkjennelse for den jobben hele TV 2-teamet har gjort under Tour de France, sa en både stolt og litt overrasket Kaggestad.

Ordenen Kaggestad har fått ble innstiftet 2. mai 1957.

- Kaggestad blir tildelt denne høye utmerkelsen for hans fremme av fransk kultur i Norge, særlig gjennom dekningen av Tour de France. I en årrekke har Kaggestad kommentert med lidenskap og entusiasme. For hver etappe av Touren deler han sin kunnskap om fransk kultur og geografi på beste vis.

- Du er blitt en institusjon i det norske medielandskapet. Og dette er gull verdt for nordmenns inntrykk og forståelse av landet vårt, sa Frankrikes ambassadør Jean-Marc Rives i følge TV 2 i forbindelse med utnevnelsen.

Johan Kaggestad er 69 år gammel. Han kommer fra Modum i Buskerud og er utdannet diplomøkonom. Det er først og fremst som friidrettstrener han er kjent, for han var landslagstrener for langdistanseløp i ni sesonger, og i denne perioden var han personlig trener for både Grete Waitz og Ingrid Kristiansen.

De senere årene har han markert seg som en svært dyktig og kunnskapsrik kommentator for TV 2 i forbindelse med kanalens mange sykkelsendinger.

Johan Kaggestad er far til Mads Kaggestad, som også er tidligere profesjonell sykkelrytter, og både sønnen og flere venner fra både TV 2 og sykkelmiljøet var til stede under utdelingen mandag ettermiddag.

(NTB)