DOPING: Johan Kaggestad er overbevist om at det finnes doping i fotball, og skjønner lite av Bayern München-legende Mehmet Scholls utspill om at jukset ikke har noen effekt i fotball. Foto: Halvor Solhjem Njerve / Dagbladet
DOPING: Johan Kaggestad er overbevist om at det finnes doping i fotball, og skjønner lite av Bayern München-legende Mehmet Scholls utspill om at jukset ikke har noen effekt i fotball. Foto: Halvor Solhjem Njerve / DagbladetVis mer

Kaggestad fnyser av tyskeres minimalisering av doping

- Doping i fotball gir ingen mening, hevder Bayern-legende.

(Dagbladet): En undersøkelse gjort av Universitetet i Freiburg mener å bevise at det foregikk systematisk doping med anabole steroider i fotballklubbene Stuttgart og Freiburg på 1970- og 1980-tallet.

Det har fått debatten i tysk presse til å rase. Bayern München-legende Mehmet Scholl rykket tirsdag ut hos den tyske statskanalen.

Han mener doping i fotball ikke gir mening.

- Hva skal poenget være med doping i fotball? Alle medikamenter har sideeffekter, og fotball er en kompleks sport. Doper man seg for å bedre utholdenheten, mister man hurtighet. For meg gir doping i fotball ingen mening, sier Scholl til ARD.

TV 2s utholdenhetsekspert Johan Kaggestad avfeier Scholls argument.

- Det er bare tøys. Han har jo ikke peiling på hva han snakker om, utbryter Kaggestad på spørsmål om Scholls uttalelse.

- Fotball er som han sier en kompleks sport. Selvsagt lønner det seg da for en fotballspiller å være sterkere, hurtigere og ha bedre utholdenhet, sier Kaggestad til Dagbladet.

- Enorm fordel Han viser til at juks for å bedre utholdenheten gjennom bloddoping og bruk av EPO ikke gjør at en spiller får dårligere forutsetninger for de mange spurtene en fotballkamp krever.

- Om en doper seg og får bedre utholdenhet, tåler man løp og spurter med høy intensitet oftere. Bedre utholdenhet og bedre form gjør at utøvere også restituerer seg raskere og kan trene mer. Det sier seg selv at det er en enorm fordel også i fotball, utdyper utholdenhetseksperten.

Fotball har vært skånet for dopingskandaler som de som har preget sykkelmiljøet, selv om det de siste årene har blitt tydeligere og tydeligere at det er et problem også i fotball.

Blant annet ble Juventus' lege Riccardo Agricola dømt for brudd på dopingreglene i 2004 etter en etterforskning rundt hans virksomhet i Juventus i 1994 til og med 1998. På de fire sesongene vant klubben tre Serie A-titler og var i tre Champions League-finaler.

Saken ble anket, og i desember i 2005 ble Agricola frikjent av retten i Torino.

- Det er doping i fotball. Det er ikke tvil om at fordelene med å dope seg er enorme, og insentivene for å gjøre det er store på grunn av de vanvittige pengesummene, sier Kaggestad.

Tunge stemmer støtter Scholl I tysk toppfotball er det likevel flere prominente ledere som har lignende syn på doping som Scholl.

Blant annet sier Dortmund-manager Jürgen Klopp til ARD, via Die Zeit, at om det blir brukt doping i fotball, så er det utelukkende fordi medisinsk personell vil prøve noe nytt. 

Stuttgarts nåværende sportsdirektør Robin Dutt er enda tydeligere overfor statskanalen.

- Doping i fotball er aldeles ineffektivt fordi det er en komplisert sport med tekniske og taktiske komponenter. En spiller blir straffet med dumhet om han på en eller annen måte vil forbedre seg med doping. Derfor tror jeg doping heller gjør en spillers prestasjon dårligere, mener Dutt.

Det får Kaggestad til igjen å rynke på nesa.

- Det er ren og skjær tøys. Anabole steroider, veksthormoner og bloddoping fremmer prestasjonen i en idrett som fotball. Jeg er helt enig i at den har en viktig taktisk og teknisk del, men alle de fysiske elementene som også er avgjørende gjør fotballspillere bedre, sier han til Dagbladet.

Det er kun sammendraget av kommisjonen ved Universitetet i Freiburgs rapport som er er sluppet ut.

Reuters skriver at kommisjonen fortsatt ikke har bestemt seg for om de vil publisere hele rapporten.