MER TOUR-JOBBING: Johan Kaggestad ser fram mot en ny Tour de France - og det kan bli mer jobbing enn noensinne. Foto: Halvor Solhjem Njerve / Dagbladet
MER TOUR-JOBBING: Johan Kaggestad ser fram mot en ny Tour de France - og det kan bli mer jobbing enn noensinne. Foto: Halvor Solhjem Njerve / DagbladetVis mer

Sykkel:

Kaggestad forberedt på «minutt for minutt»-jobbing under Tour de France

Varsler endringer.

Det ligger an til at hvert eneste tråkk av neste års Tour de France blir TV-sendt. Det gir Johan Kaggestad (73) mye mer å henge fingrene i.

Arrangøren ASO har signalisert at hvert eneste minutt av verdens største sykkelritt blir tilgjengelig for rettighetshaverne, men TV 2 har ikke fått det helt bekreftet.

– Jeg har sendt en ny mail til ASO angående blant annet dette, opplyser prosjektleder Jan Solvang til NTB.

Kaggestad har dekket Tour de France for TV 2 siden 2003. Han sier dette om endringen som er på trappene:

– Det gjør at det blir voldsomt mye mer jobb og mindre pusterom, humrer Kaggestad.

73-åringen er kjent for å gå i dybden og gjøre mye research. Den 104. utgaven av Tour de France er over åtte måneder unna, men Kaggestad venter ikke med å lese seg opp.

– Jeg starter allerede i morgen (onsdag) med noen små drypp. Denne gangen slipper jeg å forberede meg til OL samtidig, og det er jeg glad for. Det var en formidabel jobb å gå gjennom 2000 friidrettsdeltakere. Jeg hater å gå uforberedt på jobb.

Action

Kaggestad er fascinert av neste åres løypeprofil. Det blir færre fjelletapper, men klatringene er til gjengjeld svært bratte. I tillegg er de to tempoene kortere enn vanlig.

– Det blir et mer intenst og dramatisk ritt. Arrangøren har ikke bundet seg til å ha mange flate etapper i starten. Allerede på femte etappe skal rytterne opp i fjellene, så her blir det action fra første tråkk.

TV 2-kommentatoren mener profilen er skrudd sammen for å redusere dominansen til Chris Froome og Sky-laget.

– Det har vært viktig for ASO (arrangøren) å gjøre Tour de France mer uforutsigbart. Med denne løypa blir det vanskeligere for Sky å kontrollere rittet. Siden de to tempoetappene er korte, er det i fjellene dette blir avgjort.

– Froome ble nok litt lang i maska da han så hvor kort tempoen (23 km) i Marseille er. Han får ingen tempofordeler som før.

Mange om beinet

Han tror det er en bråte ryttere som vil kunne utfordre Froome om sammenlagtseieren.

– Jeg har aldri sett så mange kandidater som vi får til neste år. Etter et generasjonsskifte vil det nå være mange som tror de kan vinne. Og det er jo gøy, sier Kaggestad til NTB.

I tillegg til Froome lister Kaggestad opp følgende sammenlagtkandidater: Romain Bardet, Nairo Quintana, Vincenzo Nibali, Alberto Contador, Richie Porte, Adam Yates, Esteban Chaves og Rigoberto Urán.

– Og da har jeg sikkert glemt noen også.

Neste års Tour de France starter 1. juli i tyske Düsseldorf. Som vanlig avsluttes det hele på Champs-Élysées i hjertet av Paris 23. juli. (©NTB)