Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kaggestad kritisk til svensk EM-håp: - Horribelt!

Reglene sier hun skal utestenges, likevel stiller hun trolig til EM-start

TROLIG TIL EM: Sveriges Meraf Bahta kan mest sannsynlig bli å se på startstreken i Berlin neste uke. Her etter å ha tatt EM-gull på 5000 meter i 2014. Foto: AP Photo/Martin Meissner) / TT
TROLIG TIL EM: Sveriges Meraf Bahta kan mest sannsynlig bli å se på startstreken i Berlin neste uke. Her etter å ha tatt EM-gull på 5000 meter i 2014. Foto: AP Photo/Martin Meissner) / TT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske mellomdistanseløperen Meraf Bahta har gjort det stort i friidrett. 29-åringen står med ett EM-gull og en EM-bronse, i tillegg til 19 SM-gull (tre av dem innendørs).

For bare noen få dager siden ble det kjent at Bahta skal ha unnlatt å møte opp på tre dopingkontroller, og at hun derfor risikerer utestengelse.

Likevel skal hun til EM i Berlin neste uke og kjempe om edelt metall for Sverige, ettersom forbundet har bedt om en ny vurdering av tilfellet. Det kan ta flere uker, noe som da lar Bahta stille til start neste uke.

- Må etterforskes

Det får den tidligere landslagstreneren til Tyrkia, Ertan Hatipoglu til å rase.

- Jeg sier ikke at hun må straffes med en dopingutestengelse, men under disse omstendighetene vil deltakelsen hennes være en skandale, sier Hatipoglu til svenske Expressen.

Han mener det hele må etterforskes ytterligere.

- Tenk på hvordan tilskuerne i Berlin kommer til å reagere om hun står på startlinja, fortsetter Hatipoglu, som har vært utestengt fra idretten grunnet doping siden 2014.

- Komisk

Den tidligere idrettstreneren Johan Kaggestad er enig med Hatipoglu, men mener tyrkeren ikke er rette mannen til å kritisere når det gjelder dopingmistanke.

- Det er helt komisk. Tyrkia burde feie for egen dør, det har vært alvorlig dopingmisbruk der i alle år, sier Kaggestad.

Han legger til at Tyrkia i mange år har vært på toppen av lista over land hvor det har vært manglende dopingkontroller.

Kaggestad, som blant annet jobber som sykkelkommentator i TV 2, er ikke overrasket over at Bahta er i fokus for mulig brudd på dopingreglementet.

- Hun har vært i klisteret før, da har hun ikke mye tillit når det skjer noe igjen.

KRITISK: Johan Kaggestad fotografert hjemme ved Viksersund før Tour de France der han skal kommentere.

Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KRITISK: Johan Kaggestad fotografert hjemme ved Viksersund før Tour de France der han skal kommentere. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Helt horribelt

Den tidligere friidrettstreneren savner et reglement som overholdes og som er likt for alle.

- Dette er frustrerende for mange. Det kan ikke være en regel for en svensk friidrettsutøver og en annen for en fransk syklist. Regelen burde være klar nok. Når det gjelder Bahta, så er det bare dødsfall eller sykdom i nær familie eller at hun ikke har oppholdt seg samme sted som dopingkontrollene som er gyldig grunn.

Om han får se Bahta til start under det kommende EM som starter til uka, blir han ikke glad.

- Om hun ikke har noen plausible grunner for ikke å ha tatt dopingprøvene, er det helt horribelt om hun blir med til Berlin.

- Men om hun stiller til start, vil vi kunne få se reaksjoner fra publikum?

- Nei, jeg tror hun slipper unna der, med mindre dette slås opp stort i tyske medier. Men jeg tror ikke hun kommer til finalen heller, om hun deltar.

Ønsker overidrettslig organ

Når det gjelder saken til Bahta, sier Kaggestad at det er opp til det europeiske friidrettsforbundet (EAA) å vurdere alvorlighetsgraden. Men påpeker at reglene er klare.

- Det er vel bare tre ganger man kan unnlate å møte til dopingkontroll før man skal utestenges. Dette har blitt håndhevet i sykkelsporten, og friidrett har blitt den mest mistenkelige sporten med tanke på doping.

Derfor mener Kaggestad det bare er én ting å gjøre nå: Få et overidrettslig organ som har ansvaret for dopingkontroller og eventuelle sanksjoner.

- Jeg vet det jobbes med og har tro på at det skjer. Det er mange fornuftige mennesker i sporten også. Vi må tørre å alliere oss og samspillet må bli bedre på tvers, sier Kaggestad.

Meraf Bahta selv har ikke ønsket å kommentere saken til svensk presse.