KRITISK: Johan Kaggestad er svært kritisk til at Norges Idrettsforbund satt på gjerdet i forkant av den økonomiske skandalen i sykkel-VM. Foto: Hans Arne Vedlog
KRITISK: Johan Kaggestad er svært kritisk til at Norges Idrettsforbund satt på gjerdet i forkant av den økonomiske skandalen i sykkel-VM. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

Johan Kaggestad er kritisk overfor NIF og Bergen 2017

Kaggestad langer ut mot idrettsforbundet etter VM-skandalen

– Var de interessert i det hele tatt?

– Hvor var Norges idrettsforbund i forbindelse med sykkel-VM i Bergen?

Johan Kaggestad (74) har klare synspunkter på fraværet fra forbundet under forberedelsene til arrangementet Bergen 2017 som endte med en dundrende konkurs.

– Man kan stille seg spørsmålet om de var interessert i det hele tatt. Det hadde vært en enkel sak for en utenforstående instans å se at det arrangementet ville gå skeis, som ikke arrangøren selv greide å innse, sier den engasjerte diplomøkonomen til Dagbladet.

Han forbereder seg i Frankrike foran sykkelrittet Tour de France som starter i dag. Han skal kommentere rittet på TV2 for sekstende gang.

FOLKEFEST: Sykkel-VM ble en eneste stor folkefest. Men regninga ble enorm. Foto: Hans Arne Vedlog
FOLKEFEST: Sykkel-VM ble en eneste stor folkefest. Men regninga ble enorm. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Kaggestad mener at arrangementet i Bergen var strålende og ga stor norgesreklame. Men at skyggesiden er mørk på grunn av de økonomiske konsekvensene.

- Det går utover norsk idrett totalt. Driter en seg ut, går det utover alle. Derfor mener jeg at NIF må engasjere seg mer og bli mer opptatt av det økonomiske, sier Kaggestad.

Selskapet Bergen 2017 ble slått konkurs 12. mars etter begjæring fra selskapet Interspons. Kaggestad mener at skandalen kunne ha vært unngått.

108 millioner

16. mai innleverte bostyret til Bergen 2017 den deprimerende rapporten som viste at det var kommet inn 107 forskjellige krav på til sammen i overkant av 108 millioner kroner. Bostyret tok forbehold om at alle krav er like reelle.

– Hadde det bare vært et edruelig forhold til økonomien. Her kunne NIF bidratt med rådgivning og sannsynligvis frarådet å arrangere det kostnadskrevende mesterskapet. NIF har et ansvar for norsk idretts omdømme. Som en konsernledelse, mener Johan Kaggestad.

Han forteller at han selv gikk inn i Brønnøysundregistrene sammen med en TV 2-journalist og leste regnskapet fra VM i terrengsykkel på Hafjell i 2014.

– Til helvete

– Da fikk jeg den klare følelsen av at arrangementet i Bergen mest sannsynlig var nødt til å gå til helvete. Blant annet fikk Bergen 2017 etterslepet fra Hafjell i form av et underskudd på fem millioner kroner. Det var en dårlig start. Rammebetingelsene var også svært krevende. Her kan også en aktiv involvering fra NIF bidra i et eventuelt arbeid med å endre rammebetingelser, sier Kaggestad.

Bergen 2017 AS søkte om 40 millioner i statsstøtte. Men fikk ti millioner mindre.

Kaggestad mener at slike storsatsinger ikke bør foregå uten en form for innsyn.

– Det er her NIF har et klart ansvar etter mitt syn. Styret er valgt av landets kretser og særforbund som sin lederorganisasjon. Det er felles verdier, og NIF er en felles paraply. Det er så nær et konsern jeg kan tenke meg med felles verdier. NIF har også opprettet en konsernkonto der særforbundene kan låne penger, sier Kaggestad.

I Bergen viste det seg også at sponsorinntektene ikke sto i samsvar med forventningene fra arrangøren. Det ble med en tung aktør i Sjømatrådet. Det viste seg å være langt fra tilstrekkelig.

- Ikke kontrollorgan

Generalsekretær Karen Kvalevåg i Norges idrettsforbund presiserer at norsk idrett ikke er et konsern. Og at Norges idrettsforbund ikke skal være et kontrollorgan. At alle de 54 særforbundene handler på egen hånd. Og at særforbundene selv er ansvarlig juridisk.

POSITIV: Generalsekretær Karen Kvalevåg forteller at arbeidet er i gang med å kunne tilby kommende arrangører kompetanse og rådgivning. Foto: NTB Scanpix
POSITIV: Generalsekretær Karen Kvalevåg forteller at arbeidet er i gang med å kunne tilby kommende arrangører kompetanse og rådgivning. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Men hun forteller til Dagbladet at det nå er under tilrettelegging for nettopp dette som Johan Kaggestad etterlyser. Hun understreker at det gjelder idrettens omdømme.

– Etter konkursen i sykkel-VM har vi bestemt oss for at NIF skal engasjere seg mer i henhold til å tilby kompetanse og rådgivning til enkeltarrangører, slik at norsk idrett ikke kommer opp i et liknende uføre. Vi kan ikke tvinge et særforbund, men det vil se rart ut om noen vil nekte å motta vår assistanse, sier Kvalevåg.