Kaggestad ler av de som frykter VM ryker for Northug

Er i jevnlig kontakt med landslagsledelsen.

FNYSER AV FRYKT: Om cirka 14 dager vil Petter Northug være tilbake i superslag, mener Olympiatoppens langrennskontakt Johan Kaggestad.Foto:
Foto: ARNT E. FOLVIK
FNYSER AV FRYKT: Om cirka 14 dager vil Petter Northug være tilbake i superslag, mener Olympiatoppens langrennskontakt Johan Kaggestad.Foto: Foto: ARNT E. FOLVIKVis mer

Trenerlegenden Johan Kaggestad (67) i Olympiatoppen avviser alle påstander om at ski-VM skal være i fare for langrennskongen Petter Northug (24).

Modingen slår fast overfor NTB at overtreningssymptomene gullkalven Northug er rammet av, er av det mindre dramatiske slaget.

- Det er liten dramatikk i dette. Dem som vil bli best i idrett må trene mye og hardt, og da kan det innimellom tippe litt over. Her handler det om å justere ned treningsintensiteten i en kort periode. Så vil Petter oppleve såkalt «superkomp» (energioverskudd som fører til formutløsning), som vil gjøre at han kommer tilbake i kjempeslag. Vi snakker om cirka 14 dager, sier Johan Kaggestad til NTB.

Klassisk tilfelle
Kaggestad hevder å ha stått overfor et utall eksempler på slik type overtrening. Northugs tilfelle skal være milevis unna tilstanden som ødela karrieren til svenske Per Elofsson på begynnelsen av 2000-tallet.

- Dette er mer et klassisk tilfelle av overtrening. I kombinasjon med sykdom, har Petter tynt kroppen sin litt for hardt i en periode. Han har selv opplevd tilsvarende før, og her gjelder det bare å beholde roen. Petter og Morten Aa Djupvik (landslagstrener) har full kontroll på dette, hevder Kaggestad, som er i regelmessig dialog med Djupvik.

- Hva sier du om påstander om at VM er i fare for Northug?

- Jeg ler av slike påstander. Vi er nå i november. Nøyaktig tre måneder gjenstår til VM. Se tre måneder tilbake, og han var i sommertrening i august. VM er overhodet ikke i fare for Petter Northug på grunn av denne situasjonen, slår Johan Kaggestad fast.

- Vil det være nok å stå over verdenscuprennene i Kuusamo til helgen?

- Selv om Petter har uttalt at verdenscupen sammenlagt er et mål, er det ikke viktigst å gå flest mulig verdenscuprenn i vinter. Det kommer et VM som er langt viktigere. Jeg vil tro at mye er gjort ved å stå over Kuusamo-rennene.

Trenerlegender
Kaggestad var landslagstrener i friidrett langdistanseløp i ni sesonger, hvilket resulterte i 13 medaljer i OL, VM og EM. Han var i denne perioden personlig trener for verdensstjernene Grete Waitz og Ingrid Kristiansen.

Sammen med Dag Kaas (63) er Kaggestad Olympiatoppens fagansvarlige for langrenn menn. Kaas har imponerende trenerbakgrunn med blant andre Bente Skari og Astrid Uhrenholdt Jacobsen i stallen.

Han er også mannen som styrte Inger Helene Nybråten, Anne Jahren, Brit Pettersen og Berit Aunli inn til stafettgull i Sarajevo-OL i 1984.

(NTB)