Kaggestad nekter å tro at Lance snakker sant om 2009 og 2010

- Planen var doping hele tida.

(Dagbladet): Lance Armstrong mener selv han neppe ville trengt å innrømme noe som helst overfor Oprah Winfrey, om han ikke hadde satt seg på sykkelen igjen for å delta i Tour de France i 2009.

Comebacket endte i en tredjeplass sammenlagt med Astana-laget det året, men Armstrong sier han hadde hatt langt bedre sjanser for å slippe unna trøbbelet han nå er i, om han hadde forblitt pensjonist.

Samtidig står den skandaliserte eks-stjernen hardnakket på at han syklet utgavene 2009 og 2010 helt dopfri. Det tror ikke Mads Kaggestad er sant.

- Jeg tror ikke noe på at han var rein da han gjorde comeback. Blodpassene fra den tiden er mistenkelige, og planen hans har vært doping hele tida, sier TV 2-eksperten til Dagbladet.

Nekter å tro det
Han trekker blant annet frem uttalelsene til UCI-legen Michael Ashenden, som i fjor antydet (Cyclingnews) at Armstrongs blodverdier tydet på bloddoping i 2009.

- Jeg nekter å tro på at en fyr som har trodd på doping hele tida, kommer tilbake med rene hensikter helt plutselig. Da doper han fortsatt, om enn litt annerledes enn før. Det var jo vanskeligere å dope seg på den tiden, man testet mer utenfor konkurranse, blodpassene var på plass, det fantes rett og slett flere metoder enn da han hadde sin storhetstid. Men så dopet som han var tidligere, så er vel det nesten som å ikke dope seg, sier Kaggestad syrlig.

Han er som kollega Ole Kristian Stoltenberg ikke overrasket over at Lance Armstrong er ordknapp når det gjelder andre innen sykkelindustrien, men skuffet er han likefullt.

- Armstrong vil ikke snakke om andre. Han vil ikke trekke inn Verbruggen, han vil ikke trekke inn Ferrari - en av idrettens verste fiender. Ferrari har vært med på å ødelegge idretten. Han burde vært i fengsel, etter mitt syn er han en kjempestor kriminell, en mafiasjef, sier Mads Kaggestad til Dagbladet.

41-årige Armstrong nektet i intervjuet med Oprah Winfrey å peke ut doplegen Michele Ferrari som en anfører i dopingprosjektet, og fastslo at italieneren er «en bra mann».

TROR DET IKKE: Tidligere proffsyklist Mads Kaggestad stiller seg tvilende til om Lance Armstrong kan ha vært ren i comebacket på slutten av 2000-tallet, som amerikaneren hevder.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
TROR DET IKKE: Tidligere proffsyklist Mads Kaggestad stiller seg tvilende til om Lance Armstrong kan ha vært ren i comebacket på slutten av 2000-tallet, som amerikaneren hevder. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

- Han vil ikke trekke inn det som betyr noe for sporten, hvordan det var mulig å sette dette i system, fortsetter Kaggestad.

Åpner for vitnemål
Ett forbehold legger imidlertid den tidligere proffsyklisten inn: At Armstrong tier nå, for å gjøre som han åpnet for i nattas intervju: Snakke med amerikanske dopingmyndigheter.

- Det kan være som da Steffen Kjærgaard sto fram og ikke ville nevne navn, det kan være at Armstrong har fått beskjed om å vente. At han skal i samtaler med USADA, at det er derfor han ikke sier mer. Det er i hvert fall lov å håpe på det, sier Mads Kaggestad.

Og Armstrong åpnet også på sin måte for å samarbeide med den såkalte sannhetskommisjonen, om den blir en realitet.

- Jeg elsker sykkelsporten. Virkelig. Jeg brøt reglene, uavhengig av generasjonen jeg var del av. Jeg står ikke på noen moralsk plattform, men om det skulle komme en sannhetskommisjon, vil jeg bidra. Om jeg blir spurt, vil jeg være førstemann som stiller, sa amerikaneren.

Ellers fikk Mads Kaggestad høre det han forventet av den ikke lenger syv ganger Tour de France-mesteren.

- Ja, det var som forventet. Han innrømmer det alle vet, vekker sikkert tillit hos noen, og beklager. Men det er mye som mangler, sier Kaggestad til Dagbladet.