Kaggestad om rent TdF: - En hyllest til sykkelsporten

UCI melder om dopingfritt Tour de France.

RENT: UCI kommer i dag med gladnyheten om at samtlige dopingprøver som ble tatt i forbindelse med årets Tour de France har kommet tilbake som negative. Foto: AFP PHOTO / BELGA / DAVID STOCKMAN
RENT: UCI kommer i dag med gladnyheten om at samtlige dopingprøver som ble tatt i forbindelse med årets Tour de France har kommet tilbake som negative. Foto: AFP PHOTO / BELGA / DAVID STOCKMANVis mer

(Dagbladet): I dag kom det Internasjonale sykkelforbundet (UCI) med en gladmelding til alle som følger sykkelsporten. I sommerens ritt var det ingen ryttere som testet positivt for doping.

Denne beskjeden kommer etter at 622 prøver er innhentet og analysert. Samtlige med negativt utfall. Av disse 622 var 443 blodprøver, mens de resterende 179 var urinprøver.

- En hyllest til sykkelsporten Johann Kaggestad sier til Dagbladet at dette er et resultat av langvarig arbeid fra UCIs side.

- Dette synes jeg nærmest er en hyllest til sykkelsporten. Det er en klar konsekvens av at UCI har gjort det beste antidoping-arbeidet i klassen de siste årene.

Kaggestad trekker frem to årsaker til at sykkelsporten plutselig kan skilte med å være renest i klassen.

- For det første ser rytterne nå at de faktisk kommer til å bli tatt. For det andre har de lært seg at de må være lojale mot regelverket. Blir et lag tatt for doping, trekker gjerne sponsorer seg, og med det kan så mange som 60 mann miste jobben, sier Kaggestad.

IOC må følge opp Han berømmer også oppgjøret sykkelsporten har tatt med de gamle synderne. Både Lance Armstrong og Jan Ullrich er blant de tidligere toppsyklistene som har blitt hengt ut som juksemakere det siste året.

- De har så absolutt bedret sitt omdømme ved å henge ut gamle helter. Det viser integritet at de ikke har prøvd å skjule doping blant ryttere som har lagt opp.

Videre retter han en pekefinger i retning IOC som han mener har mye å lære av måten sykkelsporten har snøret sammen nettet rundt doperne på.

UTHENGT: Johan Kaggestad tror oppgjøret med tidligere helter som Lance Armstrong og Jan Ullrich har vært med på å bedre sykkelsportens renomé. Foto: AP Photo/Thao Nguyen, File
UTHENGT: Johan Kaggestad tror oppgjøret med tidligere helter som Lance Armstrong og Jan Ullrich har vært med på å bedre sykkelsportens renomé. Foto: AP Photo/Thao Nguyen, File Vis mer

- Nå får vi bare håpe at IOC klarer å etablere uniforme prosedyrer i samtlige forbund så vi får testet blant annet tennis og fotball, det kunne vært spennende. Samtidig må de passe på at disse prosedyrene gjennomføres, for så å utestenge alle som ikke gjør som de skal, sier Kaggestad.

- Det er betenkelig Likevel er det ikke bare bare å gjennomføre en slik total omveltning. Tiltak koster penger.

- Det går ikke bare på vilje. En av de største utfordringene er det økonomiske aspektet. Mange nasjoner har ikke råd til å gjennomføre de nødvendige tiltakene.

Her hjemme skulle det ikke skorte på midler, men heller ikke her er Kaggestad helt fornøyd med pengene som blir satt av til antidoping-arbeid.

- Antidoping Norge får 30 millioner årlig. Dette beløpet skulle vært fem ganger så høyt. Det er betenkelig, avslutter Kaggestad.

HYLLEST: Johan Kaggestad beskriver rapporten fra UCI som en "hyllest til sykkelsporten". Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
HYLLEST: Johan Kaggestad beskriver rapporten fra UCI som en "hyllest til sykkelsporten". Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer