Kaggestad tror hver fjerde tour-rytter var dopet

- Et svik.

Det forteller Kaggestad i Sportrettet i SportMagasinet, som følger med Dagbladet i dag. I dette intervjuet utdyper han det han opplever som et «jævla svik» hver gang en ny rytter blir avslørt.

– Av 21 lag som stilte til start i Tour de France er det fem og et halvt lag jeg mistenker for å drive med en mer eller mindre systematisk form for doping. Jeg stoler iallfall ikke på dem, sier Kaggestad til Dagbladet.

Nesten som ventet ble også årets utgave av verdens største og mest prestisjefulle sykkelritt en stor skandalekonkurranse hvor det meste til slutt handlet om doping. For fjerde året på rad fulgte Kaggestad rittet som ekstpertkommentator for TV2.

På langt nær så mange som Kaggestad mistenker ble dopingtatt. De som ble avslørt under rittet var Aleksandre Vinokourov, Patrik Sinkewitz og Cristian Moreni. Etter løpets slutt kom det fram at superstjerna Iban Mayo hadde avlagt en positiv test på en hviledag. I tillegg ble en av forhåndsfavorittene Andrei Kashechkin tatt i en kontroll like etter Touren.

– 45-50 var dopet

Aller mest oppstyr var det derimot rundt to som ikke ble tatt, men som få nok tror at bare har ren samvittighet:

Danske Michael Rasmussen ble kastet ut av sitt eget lag mens han hadde den gule ledertrøya, fordi han angivelig løy om hvor han oppholdt seg i tiden før Tour-starten.

Alberto Contador – spanjolen som vant – er av mange under mistanke for «urent trav» for sin befatning med Dr. Fuentes-saken i Spania i fjor.

MISTANKE OG POSITIVE PRØVER: Iban Mayo (foran) avla positiv dopingprøve. Michael Rasmussen (t.v) ble sparket ut av touren. Tour-ekspert Johann Kaggestad føler dopingskandalene som et svik.
MISTANKE OG POSITIVE PRØVER: Iban Mayo (foran) avla positiv dopingprøve. Michael Rasmussen (t.v) ble sparket ut av touren. Tour-ekspert Johann Kaggestad føler dopingskandalene som et svik. Vis mer

– Helt subjektivt vil jeg tippe at så mange som 40-45 ryttere på en eller annen måte kan ha jukset før eller under Touren. For de som ønsker å jukse er det fremdeles mulig å lure seg unna, selv om smutthullene begynner å bli få. Det ser ut til at de som prøver seg med EPO og bloddoping blir tatt. Det er en stor forbedring. Takk til det internasjonale antidopingarbeidet, som knakk denne vanskelige koden, sier Kaggestad.

– 90 prosent rene neste år

– Hvis det fortsatt er enkelt å jukse, tror du ikke da at enda flere enn 25 prosent prøver seg?

– Fallhøyden er så stor at det nok er mange som ikke tør.

Etter Kaggestads anslag var det altså en renhetsprosent på 75 i årets Tour. Den tror han vil bli enda høyere neste år. Kaggestad tipper hele 50 prosent av tour-rytterne på 90-tallet syklet med doping i kroppen.

Utholdenhetseksperten mener også at det er finnes klare indisier på at Lance Armstrong vant touren i 1999 med EPO i kroppen

Les mer i Dagbladet og SportMagasinet i dag.

Kaggestad tror hver fjerde tour-rytter var dopet