Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kristoff internasjonal favoritt foran flat etappe:

Kaggestads råd til Kristoff: - Du er nødt til å være offensiv i starten

Frykter at et stort brudd vil prøve seg.

STOR SJANSE: Internasjonalt peker mange mot Alexander Kristoff foran den 18. etappen. TV 2-ekspert Mads Kaggestad er ikke uenig, men peker også på at svært mange lag vil gjøre livet surt for nordmannen og UAE under en tilsynelatende enkel etappe. FOTO: Tim De Waele/Getty Images
STOR SJANSE: Internasjonalt peker mange mot Alexander Kristoff foran den 18. etappen. TV 2-ekspert Mads Kaggestad er ikke uenig, men peker også på at svært mange lag vil gjøre livet surt for nordmannen og UAE under en tilsynelatende enkel etappe. FOTO: Tim De Waele/Getty Images Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Etappe 18 av Tour de France er på papiret en utfordring som roper ut Alexander Kristoffs navn.

Følg etappe 18 mot Pau LIVE hos procycling.no fra 13:55!

Hvorfor?

* Spurtfeltet er kraftig tynnet ut: André Greipel, Mark Cavendish, Fernando Gaviria, Marcel Kittel og Dylan Groenewegen har alle forlatt rittet.

* Kristoff står distansen godt. Han har kommet seg bedre igjennom fjelletappene så langt, enn for eksempel Arnaud Démare og Peter Sagan (som veltet hardt under onsdagens etappe).

* Av rytterne som er igjen i årets tour, er det kun Sagan og John Degenkolb som har slått Kristoff i duell fra uke to og utover. I løpet av åpningsuka maktet også Sonny Colbrelli og Andrea Paqualon det.

Starten på etappen blir viktig

Torsdagens etappe er småkupert med flat avslutning. Totalt dreier det seg om 171 kilometer mellom Trie-sur-Baïse og Pau.

Les også: Sagan fortsetter touren

Underveis venter fjerdekategoriene Côte de Madiran (1,2 kilometer á 7 prosent toppen passeres etter 53,5 kilometer) og Côte d’Anos (2,1 kilometer á 4,6 prosent med 18,5 kilometer til mål. Mellom der ligger også knekkerne Côte de Viella (600 meter á 8,7) og Côte de Bachen (600 meter á 8 prosent). De siste fem kilometerne av etappen er for øvrig helt flate, og foregår dels også i utforbakke.

Løypeprofilen er likevel ikke noe stort problem når lagene får den 18. av totalt 21 muligheter til å sikre seg en etappeseier under årets tour.

Spenningsmomentet er først og fremst hva som skjer i etterkant av at Christian Prudhomme vifter med det hvite départ-flagget:

- Jeg synes denne etappen er veldig vrien å spå, jeg, sier TV 2-ekspert Mads Kaggestad til procycling.no.

- Hvis det er et stort brudd som går, da tror jeg Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) vinner. Han har ikke fått til noe som helst så langt, så nå må det skje noe snart. Alternativet er at det blir et samlet felt. Jeg tror Peter Sagan er litt gåen og lei etter velt, mens det er litt for typisk å si Alexander Kristoff. Blir det samlet spurt tror jeg han sørafrikaneren i Mitchelton-Scott, Daryl Impey, tar seieren, fortsetter Kaggestad.

Færre spurtere betyr at færre vil ha spurt

Det opplagte favorittsjiktet foran etappen inkluderer selvsagt Kristoff, kanskje også Sagan, men i tillegg John Degenkolb (Trek-Segafredo) og Arnaud Démare (Groupama-FDJ).

STILLER: Men Peter Sagan er mørbanket etter velt under onsdagens etappe.
STILLER: Men Peter Sagan er mørbanket etter velt under onsdagens etappe. Vis mer

Man skal likevel huske på at UAE, Trek og Groupama ikke er det samme som Quick Step, Bora-Hansgrohe og Lotto-Soudal.

Det kan bli vanskelig å holde orden i rekkene så dypt inn i rittet, og med flere lag som begynner å bli desperate på en etappeseier. For sammenlagtrytterne vil det være ønskelig med en rolig arbeidsøkt, men det er enklere sagt enn gjort.

- På etappen mot Bagnères-de-Luchon tok det vel nesten sju mil før bruddet fikk gå, og det kan tenkes at dagens etappe blir noe av det samme. En dag der det pepres med angrep ifra hovedfeltet, men at man ikke finner riktig konstellasjon for bruddet. Som rytter blir det slik at man tenker «nå stopper det vel snart», når man har kjørt fem mil. Og så går det to mil til og to mil til, og så finner man ut man snart nærmer seg mål, så da kan man jo likevel fortsette.

Kaggestad råd: Vær offensive

Hans råd til både Kristoff og Edvald Boasson Hagen er å opptre offensivt når de første bruddforsøkene begynner å danne seg.

- De bør være offensive i starten. Dersom det glir av gårde 30 mann, slik vi har sett på noen av de andre fjelletappene, og folk plutselig gir ’F’, så sitter man der med skjegget i postkassa. Ingen vil være med i et brudd der Edvald og Alex sitter, så hvis spurterne også tar litt ansvar i bruddforsøkene, blir det kanskje enklere å få det slik man ønsker det: At tre-fire mann sklir unna.

Fraværet av toppnavn som Groenewegen, Greipel og Gaviria vil også gjøre ting mindre forutsigbart.

SPENT PÅ STARTEN AV DAGENS ETAPPE: TV 2-ekspert Mads Kaggestad.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SPENT PÅ STARTEN AV DAGENS ETAPPE: TV 2-ekspert Mads Kaggestad. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

En ting er at den kollektive interessen i feltet for å holde det samlet mot slutten av dagen er svekket, en annen ting er at det inviterer til angrep og deltakelse fra ryttere som ikke har for vane å involvere seg i massespurtene.

- De siste kilometerne kan bli veldig kaotiske uten den vante kontrollen fra spurtlagene. En rytter som Greg Van Avermaet kan finne på noe, enten som et sent angrep, men han kan også fint være med i bruddet. Det blir spennende å se hva Quick Step gjør. De kan finne på å spurte med Max Richeze, som har høy toppfart. Mitchelton-Scott trenger sårt en etappeseier, og da vil Daryl Impey være et våpen å bruke. Dersom Sagan ikke føler seg bra, kan Bora-Hansgrohe finne på å sende en mann i brudd i stedet. Det kan i det hele tatt ende opp med offensiv sykling mot slutten av etappen, og det tror jeg også vil passe Kristoff bra. Da blir det mann-mot-mann dueller på de siste kilometerne.

- Kristoff har vist seg som en seig jævel ...

Selv om det instinktive forhåndstipset til Kaggestad ikke var Alexander Kristoff, er det ingen tvil om at han mener etappe 18 på papiret passer Stavanger-mannen godt.

- Bloggeren The Inner Ring, nederlandske Wielerfits og danske feltet.dk er tre som peker i retning av Kristoff i dag. Du er vel heller ikke uenig i den vurderingen?

- Nei, de gjør jo det fordi han var nummer to bak Sagan i Valence, noe som betød at han slo Arnaud Démare i den spurten. Den ene etter den andre er ute av dansen, og det er i tillegg usikkerhet rundt Sagan etter gårsdagens velt. Jeg skjønner godt at de trekker fram Alex nå. Han er godt trent og ligger som andremann i kampen om den grønne trøya. Flere av rytterne som har slått ham i spurt i løpet av rittet tidligere, har alt stått av.

Det tidligere Crédit Agricole-rytteren er heller ikke blant dem som kritiserer arrangørens håndhevelse av tidsgrensa, selv om det har sendt flere spurtstjerner hjem fra rittet.

- Jeg synes det er litt deilig, jeg. Spurterne blir eliminert, mens det er de sterkeste, mest utholdne av dem som kommer seg til Paris. Det er opplagt ryttere som har forbedringspotensial når det gjelder klatring, men Kristoff igjen viser seg som ’en seig jævel’.

Spurtere igjen i Tour de France: Alexander Kristoff, Arnaud Démare, Peter Sagan, John Degenkolb, Christophe Laporte, Nikias Arndt, Andrea Paqualon, Timothy Dupont, Edvald Boasson Hagen, Sonny Colbrelli, Magnus Cort og Thomas Boudat.

Lag uten etappeseier så langt: Cofidis, Fortuneo-Samisic, Direct Energie, Wanty-Groupe Gobert, Team Sunweb, Lotto-Soudal, Ag2r, EF Education First, Bahrain-Merida, Katusha-Alpecin, Groupama-FDJ, Team Dimension Data og Mitchelton-Scott.

Lag med etappeseier: Team Sky, Movistar Team, Astana Pro Team, Quick Step-Floors, Bora-Hansgrohe, LottoNL-Jumbo, UAE Team Emirates, BMC Racing Team og Trek-Segafredo.