Kaká hindret egyptisk bragd i siste minutt

Brasil med tre baklengs for første gang under Dunga.

LURING: Ahmed al Muhamadi stoppet ballen med armen, og lot som om han ble skadet av treff i hodet for å lure dommer Howard Webb. Men Webb fikk hjelp av assistenten, og Kaká kunne sikre Brasil-seier mot Egypt i siste minutt. Foto: SCANPIX/AFP/ALEXANDER JOE
LURING: Ahmed al Muhamadi stoppet ballen med armen, og lot som om han ble skadet av treff i hodet for å lure dommer Howard Webb. Men Webb fikk hjelp av assistenten, og Kaká kunne sikre Brasil-seier mot Egypt i siste minutt. Foto: SCANPIX/AFP/ALEXANDER JOEVis mer

||| (Dagbladet.no): Brasil - Egypt 4-3.

Europamesterne Spania sparket i gang storlagenes deltakelse i Confederations Cup med strålende spill og nedsabling av svake New Zealand i går kveld, og lenge så det ut som om Sør-Amerika-mester Brasil skulle gi Egypt samme behandling i gruppe B i ettermiddag.

Brasil startet måljaget etter bare fem minutter, og ledet 3-1 til pause. Men et hardtarbeidende og teknisk egyptisk lag viste hvorfor laget er regjerende Afrika-mester etter hvilen, og så en stund ut til å snu Brasils ledelse til seier i andre omgang.

Men etter en sterk innsats de siste 45 ødela Ahmed Al Muhamadi og Egypt for seg selv i de aller siste minuttene.

Al Muhamadi handset på streken etter en corner, dommer Howard Webb fikk hjelp av assistenten til å gjennomskue innbytterens teatralske forsøk på å skjule forseelsen med en fiktiv skade, og Kaká avgjorde kampen fra ellevemetersmerket.

(Egypt har senere lagt inn protest, les mer om det nederst i saken)

UTLIKNINGEN: Mohamed Zidan fullførte opphentingen like etter pause - likevel holdt det ikke helt inn. Foto: SCANPIX/AP/Martin Meissner
UTLIKNINGEN: Mohamed Zidan fullførte opphentingen like etter pause - likevel holdt det ikke helt inn. Foto: SCANPIX/AP/Martin Meissner Vis mer

Dermed fikk Brasil alle tre poengene, og opprettholder sin sterke rekke uten tap det siste året - men for første gang under Dunga viste brasilianerne svakhetstegn verdt tre baklengs.

- Det gikk ikke på manglende innsats. Vi ga alt fra begynnelsen av. Men vi gjorde for mange feil. Og vi ble også veldig slitne, sier Brasil-stjernen Robinho, ifølge NTB.

- Spillerne våre er veldig, veldig slitne. Men med våre tekniske egenskaper klarte vi det likevel, sier en trøstende Dunga.

Tre mål på tolv minutter
Allerede etter fem minutters spill tok altså Brasil ledelsen, en ledelse som raskt ble utliknet av Mohamed Zidan.

Kaká viste glimt av prisforsvarende klasse da han løftet ballen over Hani og plasserte den forbi El Hadary i det egyptiske målet, men bare fire minutter senere headet Zidan Egypt opp på nivå.

Heading var også våpenet da Brasil gjenerobret ledelsen etter 12 minutter. City-spiller Elano slo frisparkserven mot Luis Fabiano, som stanget ballen sikkert i det bortre hjørnet.

Dunga på sidelinja trodde nok dette var avgjort da han så Juan bruke et hjørnespark til å øke ledelsen, nok en gang med et hodestøt, men det egyptiske laget som kom på banen etter pause hadde andre planer.

Imponerende Egypt etter pause
Ti minutter ut i omgangen viste Mohamed Shawky fram skuddfoten. Middlesbrough-spilleren fikk vinkelpasningen fra venstrekanten, dunket til på direkten, og ballen suste ned i høyrehjørnet til Julio Cesar.

Og før supporterne hadde fått satt seg, smalt det igjen fra de afrikanske mesterne. Denne gangen var det Mohamed Zidan som fikk sitt andre i kampen, med en presis avslutning.

Brasilianerne virket rystet, og hadde sluppet inn tre mål i samme kamp for første gang under Dungas trenerregimé. Egypt var til motsetning fulle av selvtillit etter opphentingen, noe som førte til flere gode muligheter utover i andreomgangen.

Men til slutt skulle altså Brasil trekke det lengste strået.

FIKK HJELP: Dommer Howard Webb ser egypterne juble for scoring. I sluttminuttene skulle han frarive dem et poeng da han korrekt ga Brasil straffe etter en hands på målstreken. Foto: SCANPIX/AFP/ ROBERTO SCHMIDT
FIKK HJELP: Dommer Howard Webb ser egypterne juble for scoring. I sluttminuttene skulle han frarive dem et poeng da han korrekt ga Brasil straffe etter en hands på målstreken. Foto: SCANPIX/AFP/ ROBERTO SCHMIDT Vis mer

Howard Webb så ikke handsen ved første øyekast, men etter radiokontakt med linjemannen viste han Ahmed Al Muhamadi til en tidlig dusj og ga Kaká sjansen fra straffemerket.

Brasil vant 4-3.

- Vi hadde fortjent et poeng i dag. Det er synd at vi ga bort alt i de siste minuttene, sier Egypts tomålsscorer Zidan.

Egypt med protest
Noen timer etter kampen kom også meldingen om at Egypt la inn en offisiell protest etter tapet. Egypterne mener videodømming ga Brasil straffespark.

Egypts landslagstrener Hassan Shehata erkjenner at det faktisk var straffe i sluttminuttene, da Ahmed Al Muhamadi stoppet ballen med hånden. Men likevel legges det inn protest.

Shehata hevder at kampens dommer Howard Webb og linjemannen først dømte corner, før fjerdedommeren informerte dem om handsen.

- Så vidt jeg vet, er det ingen regel som tillater videodømming. Vi betviler ikke avgjørelsen, men måten den ble fattet på. Eller kanskje reglene er endret uten at noen har fortalt oss om det, sier Shehata.

PS! Tidligere i denne Tippeliga-sesongen oppsto det en liknende situasjon, da fjerdedommer Ken Henry Johnsen så en hands dommertrioen ikke så i kampen mellom Sandefjord og Brann, og sørget for annullering av en scoring.

SCORET TO: Egypts Mohamed Zidan. Foto: SCANPIX/REUTERS/Jerry Lampen
SCORET TO: Egypts Mohamed Zidan. Foto: SCANPIX/REUTERS/Jerry Lampen Vis mer
3-1: Essam al Hadary klarer ikke stoppe headingen fra Juan like før pause.   Foto: SCANPIX/AFP/ ROBERTO SCHMIDT
3-1: Essam al Hadary klarer ikke stoppe headingen fra Juan like før pause. Foto: SCANPIX/AFP/ ROBERTO SCHMIDT Vis mer