Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ski-VM i Lahti 2017

Kakefest på den svenske pressekonferansen før femmila. Det norske svaret: - Heng dere på dere som mener dere er menn

Lagtaktikk mot sprengfart. 

KAKEFEST: Svenskene serverte kake på pressekonferansen før femmila. 
<div>Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet</div>
KAKEFEST: Svenskene serverte kake på pressekonferansen før femmila.
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Vis mer

VIERUMÄKI (Dagbladet): Det gjenstår en distanse i årets ski-VM, og det er ikke hvilken som helst distanse.

Femmila er kanskje den mest prestisjetunge distansen av dem alle, og i år står også spenningsmomentene i kø.

Vil Martin Johnsrud Sundby endelig vinne sitt første individuelle mesterskapsgull? Skal Sverige stå uten VM-gull for første gang på åtte år? Blir Petter Northug uten VM-medaljer for første gang på tolv år?

Felles for de tre spørsmålene er at minst to av dem blir besvart på en måte de involverte helst ikke vil høre.

Og i verste fall ødelegger en mann som Ustjugov hele festen.

Olssons snuoperasjon

Men det var ikke derfor det svenske landslaget hadde kakefest på pressekonferansen der de presenterte femmilslaget. Sverige takket av langrennsnestoren Peter Wikstrøm som har skrevet om langrenn siden VM i Val di Fiemme i 1991, og serverte selvfølgelig kake på Wikstrøms siste mesterskapspressekonferanse med landslaget.

Det kunne like gjerne vært for Marcus Hellner. Etter at Hellner hadde beste etappetid på den tredje etappen av stafetten fredag, en etappe han målte seg mot Martin Johnsrud Sundby på, har svenskene fått ordentlig tro på at Hellner kan stelle i stand trøbbel for de norske gutta.

En av nøklene er som vanlig Johan Olsson. Etter stafetten var han mer enn usikker på om det var noe poeng for ham å gå femmila.

Selv på medaljeseremonien, med VM-bronsen hengende rundt halsen, ville Olsson helst slippe å gå.

- På vei hjem fra medaljeseremonien kom han på bedre tanker. Han vil være med og gå, og han vil være med og bidra til svensk skisport, fortalte Grip i går.

Lagtaktikken

Og grunnen er at svenskene planlegger en samlet lagtaktikk for å hjelpe Hellner fram til seier.

- Vi har ikke diskutert det veldig mye ennå, vi skal sette oss ned i ettermiddag og kveld og se nøyere på det. Det er flere som har uttrykt at de vil være med og bidra til svensk langrenn, og da tror jeg ikke de ser det først og fremst for seg selv, men at de skal bidra inn i et lag. Det innebærer jo at tanken om at vi skal hjelpe hverandre, sier Grip til Dagbladet.

Med å hjelpe hverandre mener altså den svenske landslagssjefen å skjerme Hellner mestmulig underveis. Det svenskene nå diskuterer, er en slags sykkeltaktikk i langrenn, der løperne som ikke har vinnersjanser kan ofre seg for å henge på tidlige brudd, eller ta ansvar for å kjøre inn brudd ingen svensker er i.

- Sånn som Marcus presterte i går (på stafetten, red.anm.) tror jeg han har veldig gode muligheter til å være med. Han har forsøkt å fokusere litt ekstra på det her løpet også. Han sto over femtenkilometeren for å prøve å ha litt mer energi igjen til denne femmila. Han er nok den karen som kan gjøre det best.

Tror ikke på prosjektet

Den norske landslagstreneren, Tor Arne Hetland, har ikke særlig tro på det svenske prosjektet.

- Dette er ikke sykkel. Jeg tror det er altfor mange som ser på Tour de France på sommeren og tror at dette er akkurat det samme. På femmila i Holmenkollen i fjor ble farta satt for femti kilometer da startskuddet gikk. Dere får henge på, dere som mener dere er menn. Da var det tre nordmenn foran en russer, vel. Sånn kan det godt bli i morgen også, sier Hetland til Dagbladet lørdag.

- Er det det som er den norske taktikken?

- Det kan være det, ja.

Men selv om Hetland ikke tror på at svensk sykkeltaktikk skal gi Hellner-gull, er han helt enig i at det er smart å gå samlet som lag når det drar seg til.

- Det er klart at når du har fem nordmenn som går foran og hjelper hverandre, så viser det at man vil noe og har en strategi. Det gir ekstra krefter. Er du alene i en sånn gruppe, så vet du at det blir støting på deg før eller senere. Jo flere nordmenn som er framme i teten, desto bedre er det for laget, sier Hetland.

Femmila begynner klokka 13.30 i dag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media