Kakerlakk-sjokk i Kristiansund

En hel rekke med eneboliger i Kristiansund er invadert av kakerlakker. Skadedyreksperter har to ganger forsøkt å fjerne krypene, men har ikke lykkes.

Også på russiske fiskefartøyer og i en dagligvareforretning i byen har det vært registrert kakerlakker.

Rådgiver Arnulf Soleng ved entomologisk laboratorium i Folkehelsa sier at jo mer folk reiser til sørlige strøk, jo mer kakerlakker kommer til Norge. Kakerlakkansamlinger har vært registrert sporadisk i hus og på båter ulike steder i landet, og de kan spre seg raskt for eksempel i en boligblokk. Men insektene klarer seg ikke ute i norsk natur.

Soleng sier at kakerlakker kan spre salmonella og parasittinfeksjoner, og dessuten knyttes allergi, astma og hudinfeksjoner til kakerlakker.

I husrekken i Kristiansund har kakerlakkene holdt det gående siden i fjor høst, og for huseieren som opprinnelig fikk utøyet i huset har dette vært et stort problem, skriver Tidens Krav.

Eneboligen med kakerlakkutbruddet ligger i en rekke av sammenknyttede eneboliger på Kirkelandet i Kristiansund, og også i de andre boligene er det nå kakerlakker. Folk som bor der tør snart ikke gå på besøk hos andre, i frykt for å dra krypene med seg.

(NTB)