- Kald krig mellom Armstrong og Contador

I dag må de samarbeide.

KJØLIG: Det spekuleres heftig i om det foregår en maktkamp mellom Lance Armstrong (foran) og Alberto Contador om lederskapet i Astana.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ Jaime REINA
KJØLIG: Det spekuleres heftig i om det foregår en maktkamp mellom Lance Armstrong (foran) og Alberto Contador om lederskapet i Astana.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ Jaime REINA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Følg dagens lagtempo direkte i livestudio fra klokka 14.30.

LA GRANDE MOTTE/OSLO (Dagbladet.no): Før Tour de France var det fullstendig udiskutabelt hvem som var lederen på det stjernespekkede Astana-laget, men etter den høyst oppsiktsvekkende avslutningen på gårsdagens etappe i sidevinden inn til målbyen La Grande Motte, stilles det plutselig spørsmål ved Alberto Contadors til nå ubestridte kapteinsverv.

Lance Armstrong nører nå oppunder spekulasjonene om at en intern strid om lederskap nå er under oppseiling i Astana.

- Jeg er ikke OK med teorien om at bare skal være en leder i laget. Jeg har vunnet sju Tour de France. Det må regnes med, sa 37-åringen i går.

Dersom Astana vinner dagens lagtempo med 40 sekunder på Fabian Cancellara og Saxobank og sju sekunder på Team Columbia og Tony Martin, så sitter den sjudobbelte mesteren igjen i gul trøye.

Får skylda for bruddet
Tour-favoritt Alberto Contador får skylda for bruddet som gjør at det utrolige kan skje igjen: Lance Armstrong kan vinne årets Tour de France, selv om 19 sekunders margin ned til lagkameraten betyr forsvinnende lite i det lange løp.

Astanas spanske kaptein ble sittende igjen i hovedfeltet sammen med alle andre sammenlagtfavorittene da bruddet gikk tre mil før mål på gårsdagens etappe. I sidevinden stakk 30 mann med knallsterke Team Columbia i front.

Og bruddet, der Armstrong var med, holdt helt inn.

Den franske rytteren Christophe Le Mevel mener Contador ikke klarte å holde hjulet til mannen foran seg.

- Da bruddet gikk, satt jeg på hjulet til Contador. Det var han som forårsaket bruddet, sier Francaise des Jeaux-rytteren ifølge nyhetsbyrået AP.

- Slåss mot eget lag
Spanske medier har lite til overs for det de tolker som et kuppforsøk fra Armstrong mot Contador.

- Kald krig i Touren, skriver El Mundo Deportivo i dag.

Marca skriver at Contador fikk en whiplash fra sitt eget lag, og at krigen mellom rytterne nå er offentlig.

- Alberto Contador måtte dra tilbake til hotellet sitt med erkjennelsen om at han må slåss mot hele verden for å vinne touren. Han må til og med slåss mot sitt eget lag. Fienden er inne i huset, skriver avisa.

Arstrong havnet også i en halvhjertet Twitter-veksling med en spansk sykkelsupporter, som mer enn insinuerte at amerikaneren bedriver et skittent spill for å undergrave Contadors muligheter til å følge opp Tour-seieren fra 2007.

«Lance, du driver ikke rent spill med Contador. Det var beklagelig å se hva som skjedde i dag.» skriver den twitrende spanjolen, hvorpå en lettere indignert texaner repliserer med «excuse me?».

- Rakettforsker
Armstrong antyder i stedet, uten å nevne navn, at Contador har seg selv å takke for hva som skjedde på gårsdagens etappe.

- Du vet hva vinden betyr, og når du ser at det kommer en sving, trenger du ikke være en rakettforsker for å skjønne at du er nødt til å gå til front, sier Armstrong, ifølge AP.

Det er ikke første gang amerikaneren spørsmålsstiller lagkameratens dømmekraft og rutine i avgjørende situasjoner, og det på tross av at Contador hadde vunnet alle de tre store etapperittene i en alder av 25 år.

- Han er et strålende talent, men han har fortsatt masse å lære, sa Armstrong i mars.

- Bedre å vente
Contador forsøker på sin side å drive aktiv brannslukking og avdramatiserer betydningen av gårsdagens manøvrer på Astanas hjemmesider.

- Jeg ønsker ikke å utrede om lagets taktikk. Alle kan trekke sine egne konklusjoner. Uansett kommer ikke Touren til å bli avgjort på grunn av det som skjedde i går. Jeg satt sammen med en lagkamerat, og vi havnet i ingenmannsland. Derfor synes jeg det var bedre å vente. For vår del var det uansett ikke så ille, ettersom vi hadde tre mann i bruddet. Ansvaret (på å kjøre inn) lå hos andre lag, sier Contador til astana-cyclingteam.com.

Tirsdagens etappe i Tour de France:

4. etappe, 39 km lagtempo:
Lagtempo er tilbake på Tour-programmet for første gang siden 2005. Etappen er av det korte slaget. Rytterne kommer til å holde maksimal hastighet, og kun centimetere skiller syklene. Uhell kan lett oppstå. Sammen med Astana-laget til Lance Armstrong, er Kurt Asle Arvesen og co. i Saxo Bank favoritt.

Starttider:
14.30: Caisse d'Epargne
14.37: Team Katusha
14.44: Rabobank
14.51: Lampre-NCC
14.58: Bbox Bouygues Telecom
15.05: AG2R-La Mondiale
15.12: Skil-Shimano
15.19: Française des Jeux
15.26: Agritubel
15.33: Silence-Lotto
15.40: Quick Step
15.47: Cervelo Test Team (Hushovd)
15.54: Team Milram
16.01: Liquigas
16.08: Euskaltel-Euskadi
16.15: Cofidis
16.22: Garmin-Slipstream
16.29: Team Saxo Bank (Arvesen)
16.36: Team Columbia-HTC
16.43: Astana

Start- og målby Montpellier (Languedoc-Roussillon):
250.000 innbyggere. Besøkt av TdF 54 ganger tidligere. Byen er Frankrikes raskest voksende by, målt både i innbyggertall og i økonomi. Turisme, medisinsk forskning, IT og vinproduksjon er viktige næringsveier. Universitetet i byen er et av verdens eldste.

Verd å vite:
Eneste nordmann med lagtemposeier i Tour de France er Thor Hushovd. I hans debutår i 2001 vant Crédit Agricole overraskende femte etappe foran ONCE og Festina. Etappeseieren var Hushovds første i Touren. Lagtempo sto første gang på Tour-programmet i 1935 med ikke mindre enn tre etapper. Året etter var det fire.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer