Blir Russland stengt ute fra vinter-OL 2018?

Kald OL-krig: En mystisk databrikke velter hele spillet

Meningen var å holde Russland i OL-familien. En russisk overløper og et amerikansk trekk kan forandre det.

SPILT SJAKK MATT? Planene til Vladimir Putin og IOC-president Thomas Bach om å finne en minnelig løsning på Sotsji-skandalen, er blitt forpurret av en databrikke fra Moskva-laboratoriet med alle opplysninger om svindelen. Det gjør det vrient å la Russland få være med i vinterens OL. Avgjørelsen kommer på IOCs ledermøte 5.desember. FOTO: AP/Alexander Zemlianichenko.
SPILT SJAKK MATT? Planene til Vladimir Putin og IOC-president Thomas Bach om å finne en minnelig løsning på Sotsji-skandalen, er blitt forpurret av en databrikke fra Moskva-laboratoriet med alle opplysninger om svindelen. Det gjør det vrient å la Russland få være med i vinterens OL. Avgjørelsen kommer på IOCs ledermøte 5.desember. FOTO: AP/Alexander Zemlianichenko. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FREDAG for halvannen uke siden ble spillet om Russlands OL-deltakelse totalt forandret. Da kom nyheten om at Verdens Antidopingbyrå (WADA) hadde fått tilsendt en databrikke med all informasjon om de prøvene fra det nasjonale dopinglaboratoriet i Moskva som er blitt tatt fra januar 2012 til august 2015. Altså; hele den russiske svindelen før og etter Sotsji-OL ble servert på en databrikke.

Denne brikken var overlevert WADA noen uker før. Deretter ble de første relevante opplysningene fra materialet oversendt til de to kommisjonene oppnevnt av den internasjonale olympiske komite (IOC) som skal vurdere hvilke konsekvenser dette jukset bør få både for Russland og de russiske OL-utøverne som eventuelt godkjente at prøvene deres ble manipulert.

Der er det foreløpig slett ikke samsvar.

FOR mens informasjonen på denne brikken sannsynligvis ble brukt som grunnlag for å utestenge Alexander Legkov og fem andre skistjerner fra OL på livstid, har materialet tilsynelatende ennå ikke endret de olympiske ledernes plan om å la de russiske utøverne ta den tyngste straffen alene.

Seinest få dager etter at disse nye bevisene forelå, kritiserte IOC-president Thomas Bach de nasjonale antidopingbyråene som presset på for å få hele Russland utestengt fra vinter-OL i Pyeongchang i februar. Da planla IOC fortsatt vinterleker med plass for Russland. Reaksjonen på det som skjedde i statlig regi i Sotsji, skulle eventuelt bli et OL uten russisk nasjonalsang.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer