Blir Russland stengt ute fra vinter-OL 2018?

Kald OL-krig: En mystisk databrikke velter hele spillet

Meningen var å holde Russland i OL-familien. En russisk overløper og et amerikansk trekk kan forandre det.

SPILT SJAKK MATT? Planene til Vladimir Putin og IOC-president Thomas Bach om å finne en minnelig løsning på Sotsji-skandalen, er blitt forpurret av en databrikke fra Moskva-laboratoriet med alle opplysninger om svindelen. Det gjør det vrient å la Russland få være med i vinterens OL. Avgjørelsen kommer på IOCs ledermøte 5.desember. FOTO: AP/Alexander Zemlianichenko.
SPILT SJAKK MATT? Planene til Vladimir Putin og IOC-president Thomas Bach om å finne en minnelig løsning på Sotsji-skandalen, er blitt forpurret av en databrikke fra Moskva-laboratoriet med alle opplysninger om svindelen. Det gjør det vrient å la Russland få være med i vinterens OL. Avgjørelsen kommer på IOCs ledermøte 5.desember. FOTO: AP/Alexander Zemlianichenko. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FREDAG for halvannen uke siden ble spillet om Russlands OL-deltakelse totalt forandret. Da kom nyheten om at Verdens Antidopingbyrå (WADA) hadde fått tilsendt en databrikke med all informasjon om de prøvene fra det nasjonale dopinglaboratoriet i Moskva som er blitt tatt fra januar 2012 til august 2015. Altså; hele den russiske svindelen før og etter Sotsji-OL ble servert på en databrikke.

Denne brikken var overlevert WADA noen uker før. Deretter ble de første relevante opplysningene fra materialet oversendt til de to kommisjonene oppnevnt av den internasjonale olympiske komite (IOC) som skal vurdere hvilke konsekvenser dette jukset bør få både for Russland og de russiske OL-utøverne som eventuelt godkjente at prøvene deres ble manipulert.

Der er det foreløpig slett ikke samsvar.

FOR mens informasjonen på denne brikken sannsynligvis ble brukt som grunnlag for å utestenge Alexander Legkov og fem andre skistjerner fra OL på livstid, har materialet tilsynelatende ennå ikke endret de olympiske ledernes plan om å la de russiske utøverne ta den tyngste straffen alene.

Seinest få dager etter at disse nye bevisene forelå, kritiserte IOC-president Thomas Bach de nasjonale antidopingbyråene som presset på for å få hele Russland utestengt fra vinter-OL i Pyeongchang i februar. Da planla IOC fortsatt vinterleker med plass for Russland. Reaksjonen på det som skjedde i statlig regi i Sotsji, skulle eventuelt bli et OL uten russisk nasjonalsang.

Nå er tonen plutselig blitt en annen.

RUSSERNES sentrale nasjonale interesser er selvsagt en viktig årsak til at denne konflikten mer og mer speiler storpolitiske holdninger og derfor har hardet til. Nylig kom rapporten fra deres egen undersøkelseskommisjon som konkluderte med at staten ikke hadde vært involvert. Ifølge kommisjonen var det bare overløperen Gregory Rodchenkov; den tidligere sjefen for Moskva-laboratoriet, som hadde svindlet. Myndighetene var uskyldige:

- Det er ikke mulig for oss å akseptere noen løsning der vi godtar konklusjonene i McLaren-rapporten, forklarte derfor Alexander Zhukov; russisk medlem i IOC.

Æresmedlem i den russiske OL-komiteen Leonid Tyagachev uttrykte det enda klarere etter at han hadde gjennom en russisk radiostasjon hadde minnet hjemmepublikummet om at Stalins dødsskadron i gamle dager ville valgt en langt mer effektiv måte for å stoppe Rodchenkovs avsløringer:

- Vi går ikke ned på kne, erklærte Tyagachev.

Med andre ord. Det ligger for tida ingen politisk gevinst for Putins Russland å be om unnskyldning for gamle dopsynder. Da ender dette fort med brudd.

FOR det nye datamaterialet inneholder ifølge WADA opplysningene som definitivt bekrefter McLaren-rapportenes entydige oppgjør med en tvers igjennom organisert statssvindel. Slik er det interessant at den tidligere sveitsiske sportsministeren Samuel Schmid som leder den IOC-kommisjonen som skal avklare om den russiske staten var ansvarlig for jukset, nylig sørget for livstidsdommen mot de russiske skiløperne.

For der McLaren gjennomgående har understreket at han har manglet et absolutt klart strafferettslig materiale på individnivå, var han fra første stund tydelig på at dette var en statlig svindel forankret nær toppen i det russiske maktapparatet.

På den bakgrunn er det vanskelig å tro at Schmids rapport ved hjelp av nye kraftigere bevis vil konkludere annerledes.

DA er det også spennende å spørre hvordan og hvorfor denne brikken plutselig dukket opp hos WADA. Hadde den vært i materialet til Grigory Rodchenkov da laboratoriesjefen flyktet fra Russland til USA før jul i 2015, ville den vært grunnlaget både for McLaren-rapportene og «Icaros»; den dramatiske Netflix-dokumentaren om svindelen.

Muligens beskytter de amerikanske myndighetene en annen avhopper fra Moskva-miljøet, og ser seg nå tjent med at opplysningene fra databrikken kommer fram. Denne brikken med fullstendig prøveinformasjon fra laboratoriet har vært etterspurt av WADA i månedsvis, men de russiske myndighetene har nektet å sende den.

EN TEORI er at de amerikanske myndighetene har sittet med databrikken lenge og bare latt dette presset fortsette i påvente av sjansen for å ydmyke russerne fullstendig. Først da det virket som om IOC-ledelsen likevel ville følge lysten til å ta med Russland til OL, valgte amerikanerne seint i oktober å gi fra seg de fullstendige bevisene på russisk statssvindel.

Slik er Russland satt sjakk matt, mens IOC-sjef Thomas Bach har fått et brikke i hånda som gjør det vanskelig å fullføre den olympiske bevegelsens eget planlagte politiske spill.

Kald krig i treningsdrakt altså. Og på IOC-ledelsens møte 5.desember kan denne spesielle oppladningen til vinterlekene i Pyeongchang stoppe russernes sjanse til å finne fram det nye OL-antrekket.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer