Kalde Kristian pinte Norge

LAHTI (Dagbladet.no): Kristian Hammer holdt en hel nasjon på pinebenken da Finland og Østerrike truet gullet mot mål. - Vi måtte lage litt action for de hjemme i stua, sier gullgutten.

Ankermannen fleiper mest om den falske spenningen, for mens Norge holdt pusten på sisteetappen var heller ikke Hammer sjøl sikker på at det ville holde.

Ut fra veksling ledet Norge med 15 sekunder, halveis i løpet peste østerriske Felix Gottvald bare fire-fem sekunder bak.

- Jeg hadde ikke full kontroll, de nærmet seg fort. Heldigvis økte avstanden når jeg begynte å kjøre. Men jeg var aldri sikker.

Grunnen til at Hammer kunne sette opp tempoet var heftige formaninger fra landslagssjef Vegard Granheim. Han nærmest beordret kombinertløperen til å ikke gå ut for hardt.

- Jeg har gått ut med hodet under armen før, sier Hammer til Dagbladet.no.

Ikke sliten

- Det var ikke artig å merke at de andre kom, men jeg var ikke så sliten. Jeg hadde litt mer krefter i beina.

Da Hammer dro på de siste kilometerne, klarte ikke østerrikeren å svare. Hammer kjørte Norge inn til gullet med ti sekunders avstand til de østerriske sølvvinerne. Finland tok bronsen.

Men selv om Hammer gikk den høydramatiske sisteetappen, ble mye av grunnlaget lagt av kombinertlagets gullveteran Bjarte Engen Vik. Han fikk sitt andre Lahti-gull, sitt fjerde VM-gull totalt, og førte Norge opp i teten på tredjeetappe og ga Hammer ledelsen.

Seriøs

- Det var artig å avgjøre i sporet. Det var viktig å få en luke, sier Bjarte som roser Hammer for at han er blitt en mer seriøs idrettsmann.

- Før spiste han mye «snavel» og kjørte i seg godteri. Nå er han nesten for seriøs.

Kalde Kristan er enig i at han tar sporten mer alvorlig, men viser at han fortsatt er både kald og fleipete når han gir kjørebrillene sine deler av æren for gullet. Bardu-gutten gikk løpet i samme «romskip-briller» som Lasse Kjus bruker i alpint.

- Det er seiersbriller. Jeg bruker de bare for seier, flirer Kristian.