<strong>ROS:</strong> Charlotte Kalla legger ikke skjul på at hun vil savne Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån / Cop 118
ROS: Charlotte Kalla legger ikke skjul på at hun vil savne Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån / Cop 118 Vis mer

Kalla fikk sjokk: - Måtte klype meg i armen

Charlotte Kalla i Dagbladet-intervju om savnet etter og begeistringen for jevngamle Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Stina Nilssons meget godt skjulte hemmelighet og corona-uroen.

Publisert
Sist oppdatert

Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Charlotte Kalla er begge født i 1987. De har fulgt hverandre hele karrieren, helt siden det første møte i junioralder.

Tilbake i junior-VM i Kranj i februar 2006 vant Jacobsen gullet på 5 kilometer klassisk, 32 sekunder foran Kalla, som kapret bronsen. Uhrenholdt Jacobsen vant også gullet dagen før på sprinten, med Kalla på 4. plass.

Siden har de konkurrert mot hverandre - i 14 år. Nå har Uhrenholdt Jacobsen lagt opp, mens jevngamle Kalla velger å gå løst på en ny sesong, tross motgangen forrige vinter.

Å gå internasjonale skirenn uten Heming-jenta ved sin side, blir uvant kost for Charlotte Kalla.

- Jeg vil savne Astrid. Hun er en herlig jente som virkelig har stått opp for sine verdier. Hun har virkelig gjort inntrykk når vi har møttes helt siden juniortiden, sier Kalla til Dagbladet.

<strong>GODE RELASJONER:</strong> Charlotte Kalla, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Marit Bjørgen har kjempet mot hverandre i en årekke. Nå er det bare Kalla som fortsatt er aktiv langrennsløper blant denne trioen. Her fra VM i Lahti i 2017. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GODE RELASJONER: Charlotte Kalla, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Marit Bjørgen har kjempet mot hverandre i en årekke. Nå er det bare Kalla som fortsatt er aktiv langrennsløper blant denne trioen. Her fra VM i Lahti i 2017. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Hun har latt seg både fascinere og overraske over hvordan Uhrenholdt Jacobsen har klart å kombinere langrennsprestasjoner på internasjonalt toppnivå med harde medisinstudier og ulike verv i en årrekke.

- Det er superimponerende med legekarrieren hennes og at hun klarer å være på et så høyt nivå i langrenn kombinert med legestudier. At hun har tatt valget så tidlig, er rått, sier Kalla.

- Måtte klype meg i armen

I tillegg til å miste Jacobsen som konkurrent, har hun siden forrige vinter også mistet Stina Nilsson som lagvenninne.

Sprintdronninga som spurtet Sverige inn til VM-gull på stafetten i Seefeld foran Therese Johaug og Norge, har som kjent byttet idrett fra langrenn til skiskyting.

Det kom som et sjokk selv på Nilssons nærmeste lagvenninner. Kalla forteller til Dagbladet at hun ikke ante noe om sprintstjernas planer.

- Jeg ble kjempeoverrasket. Jeg ante ikke at Stina skulle bli skiskytter. Jeg måtte klype meg i armen. Jeg trodde ikke på det sant, forteller Kalla til Dagbladet.

<strong>OVERRASKET:</strong> Charlotte Kalla ante ingenting om Stina Nilssons planer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OVERRASKET: Charlotte Kalla ante ingenting om Stina Nilssons planer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Men jeg ønsker henne masse lykke til. Det skal bli veldig interessant å følge henne.

- Har du vurdert skiskyting selv?

- Nei, det har jeg ikke aldri vurdert, svarer 32-åringen.

Nilssons valg betyr at Sverige mister sin fryktede ankerkvinne.

- Vi vil savne Stina på ankeretappen. Vi må jobbe hardt for å slå Norge, forteller Kalla.

FULL STOPP: Gunde Svan blir intervjuet av Dagbladets Øyvind Godø. Så kommer Charlotte Kalla forbi. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet. Vis mer

Karlsson: - Modig

Også for Frida Karlsson kom Nilssons skifte av idrett som lyn fra klar himmel.

- Det var overraskende. Jeg var ikke forberedt på det. Det var modig av henne. Hun følger sitt hjerte og det hun vil og tror på, sier Frida Karlsson til Dagbladet.

- Skiskyttersporten har fått en bra og kul dame, sier supertalentet.

- Har du vurdert skiskyting selv?

- Nei, jeg kommer ikke til å gjøre det. Jeg har fått dårlig tålmodighet, forteller Karlsson.

Bjørgen-inspirasjon

Charlotte Kalla går løs på en ny langrennssesong med stor motivasjon, tross motgangen forrige vinter.

Afterski #7: Charlotte Kalla må svare for egen reaksjon etter en telefonsamtale. Hør forklaringen på situasjonen her. Vis mer

- Jeg kjenner at jeg har mer å gå på og fortsatt kan utvikle meg. Der ligger den største motivasjonen meg, forteller Kalla.

- Hvordan skal du finne tilbake til nivået du tidligere har vært på?

- Jeg tror ikke at jeg kan kopiere det beste jeg har gjort før. Jeg må slipe på detaljer og tilpasse meg utviklingen i langrennssporten.

Marit Bjørgen hadde noen av sine beste år i karrieren i slutten av 30-årene. Det gir Kalla motivasjon og inspirasjon.

- Det er en fordel med mange år i sekken. Vi så det med Marit. Alt man har lært og erfarenheten og trening er lagret i kroppen. Det som ga suksess tidligere, holder ikke på, sier Kalla til Dagbladet.

SVENSK KRISE: Charlotte Kalla føler seg ensom og trist etter det massive mannefallet i svensk langrenn. I Sverige ringer nå alarmen - og svenske seere oppfordres til å ikke se langrenn på Lillehammer denne helga. Reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

- Sporten forandrer seg hele tiden og utvikler seg, presiserer hun.

Usikkerhet

Akkurat som for norsk langrenn, må de svenske langrennsheltene tenke nytt i disse spesielle corona-tider med begrensede muligheter for å reise og oppsøke høydetrening.

- Jeg savner Sognefjellet i sommertreningen. Det har vært noe å se framover mot med fantastiske skiforhold der, forteller Kalla.

- Det er umulig å si hvordan framtida blir. Det er virkelig en tålmodighetsprøve. Jeg må bare fokusere her og nå og kan ikke uro meg for framtida. Det er en vanskelig tid å planlegge. Jeg er en person som er veldig glad i å planlegge og ha struktur. Det er bra å ha en rød tråd. Nå blir det dessverre vanskeligere å få til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer