Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stor bekymring i Sverige

Kalla flys til Stockholm for legeundersøkelser etter den mystiske kollapsen

Charlotte Kalla går mest sannsynlig ikke på Lillehammer. Den svenske langrennseksperten Tomas Pettersson frykter det kan ta lang tid før Kalla er tilbake.

VIL FINNE SVAR: Charlotte Kalla hadde ingen gode svar etter kollapsen på dagens 10 kilometer. Det hadde heller ikke det medisinske apparatet. Nå flys hun hjem til Stockholm for legeundersøkelser. Foto: Anders WIklund / TT / NTB Scanpix
VIL FINNE SVAR: Charlotte Kalla hadde ingen gode svar etter kollapsen på dagens 10 kilometer. Det hadde heller ikke det medisinske apparatet. Nå flys hun hjem til Stockholm for legeundersøkelser. Foto: Anders WIklund / TT / NTB Scanpix Vis mer

KUUSAMO/OSLO (Dagbladet): Marit Bjørgen kunne klatre opp på det øverste trinnet på podiet etter dagens 10 kilometer i Kuusamo.

Verre gikk det for svenske Charlotte Kalla.

29-åringen endte til slutt på en 75.-plass av 79 løpere som tok seg til mål, og nå tar det svenske landslaget grep.

- Noe galt i kroppen

Ifølge svenske NSD flys Kalla nå direkte til Stockholm for legeundersøkelser etter den mystiske kollapsen.

- Når man kommer på 75.-plass av 79 mulige er det jo ikke dårlig form det handler om. Da er det jo noe annet. Da er det noe som er galt i kroppen, sier trener Magnus Ingesson.

- Hun hadde jo ikke feber under løpet og hun kjente ikke noe til skaden, men kroppen gjorde ikke som hun ville. Det er jo en sak om man er i dårlig form, men dette virker som noe helt annet. Det er det som gjør det urovekkende.

- Skjønner ikke

Dette bygger bare opp om Kallas egen forklaring. Etter den uforklarlige kollapsen, tok hun seg tid til å svare på pressens spørsmål. Men smilet var ikke å se. Øynene var svarte. Kalla fortvilte.

- Jeg er frustrert. Jeg skjønner ikke hva som skjedde. Jeg hadde ikke energi i kroppen etter de to første kilometerne. Jeg vet ikke hva som gikk galt, sa Kalla til Dagbladet og resten av pressen.

- Det var ikke skiene som var problemet. Jeg må analysere hva som gikk galt, sa Kalla, før hun ble ledet vekk av Sveriges støtteapparat.

Nå spøker det også for deltakelsen på Lillehammer neste helg.

- Jeg tror ikke hun kommer til å gå på Lillehammer med den fysiske formen hun hadde i dag. Da vil man ganske enkelt ikke konkurrere i det hele tatt, sier lege Ingesson til NSD.

- Ikke med til Lillehammer

Tomas Pettersson er langrennsekspert i svenske Expressen. Han forteller til Dagbladet at ingen skjønner hva som er galt, og at han ikke kan se for seg at Kalla er med i troppen til Lillehammer.

- Charlotte blir flydd ned til Stockholm nå for å forsøke å finne ut hva som gikk galt. Ingen kan begripe det. Når troppen til Lillehammer tas ut i morgen, er ikke Kalla med. Det er ikke offisielt ennå, men hennes trener Magnus Ingesson sier det, forteller han til Dagbladet.

- Kan enda flere renn ryke?

- Det er vanskelig å si, men så ille som det så ut i dag, vil jeg tro det tar lang tid å komme tilbake. Dette er en marerittstart på sesongen. Samtidig er vi fortsatt i november. Det er mange måneder til Lillehammer, så det er ingen akutt krise.

Flere lyspunkt

Likevel er ikke langrennssituasjonen bekmørk sett med svenske øyne da det har vært flere lyspunkt under sesongåpningen.

- I tillegg har blant annet Calle Halfvarsson og Stina Nilsson gjort det veldig bra i åpningen, så det er ikke bare Kalla det handler om. For svensk langrenn betyr det veldig mye at vi har mange andre navn i toppen, men for Kalla er dette tøft, sier Pettersson.

- Kalla slet stort også før VM i Falun. Det endte heldigvis bra. Fant man ut hva som gikk galt da?

- Hun hadde trøbbel da og ble knust i skandinavisk cup like før VM. Charlotte har ofte hatt en del formdupper, men alltid vært dyktig til å toppe formen i mesterskap. Det er en trygghet hun tar med seg de kommende månedene.

- Hva betyr det at hun står utenfor landslaget?

- Denne kollapsen har ingenting med det å gjøre. Her er det sykdom eller noe fysisk feil, ikke treningsopplegget som er problemet. Charlotte har hatt gode testresultater i høst til tross for skaden i skulderen. Det ble sagt at hun har vært i bedre form enn noensinne. Derfor kommer dette enda mer overraskende på oss, avslutter Petterson.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling