DEBATT: Vidar Løfshus og Tomas Pettersson gjester Dagbladets langrennsprogram og snakker ut om tidligere feider sammen med programleder Øyvind Godø. Debatten stiger når Therese Johaug og ikke minst Petter Northug blir tema, mens Pettersson røper Sveriges spesielle syn på Heidi Weng. Løfshus og Pettersson slår også alarm om norsk kvinnelangrenn. Vid... Vis mer

Heidi Weng roses etter mental forvandling

Kalla forlot intervjuet i tårer etter Wengs trøstende ord

Da Heidi Weng var nr. 1 i verden, var hun lei av langrenn og slet mentalt. Nå har hun det bedre enn noensinne, til tross for skuffende resultater. Men det varme og herlige forsøket på å trøste Charlotte Kalla i dag slo feil ut.

LILLEHAMMER (Dagbladet): Heidi Weng har vunnet verdenscupen to sesonger på rad og hatt den gule ledertrøya som et hverdagsplagg, men nå er hun glad for at hun er kvitt den. Therese Johaug overtok verdenscupledelsen i dag fra Julia Belorukova.

- Hvis ikke Heidi vil ha den gule trøya lenger, tar jeg den gjerne, jeg, sier Johaug til Dagbladet og ler.

- Jeg får prøve å vinne den tilbake, selv om Johaug er ekstremt sterk. Det blir nok vanskelig å slå henne. I distanse er hun for god. Men i kortere renn er det muligheter, sier Julia Belorukova til Dagbladet.

MENTAL SNUOPERASJON: Selv om resultatene uteblir for Heidi Weng, er hun i bedre humør enn noensinne. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
MENTAL SNUOPERASJON: Selv om resultatene uteblir for Heidi Weng, er hun i bedre humør enn noensinne. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Selv om Heidi Weng har startet sesongen langt svakere enn normalt og ble nr. 16 i minitouren sammenlagt på Lillehammer i dag, har hun aldri hatt det bedre.

- Jeg er veldig glad, jeg. Jeg har aldri vært så fornøyd noen gang med meg selv som jeg er nå. Jeg er i overraskende godt humør. Jeg skjønner ikke hva som skjer. Jeg er sykt fornøyd, selv om resultatene ikke har vært så gode, sier Heidi Weng til Dagbladet.

- Har du noen gang hatt det bedre?

- Nei, egentlig ikke. Jeg tror ikke det. Det har vært så gøy på tur. Forrige helg bodde jeg med Ragnhild og Tiril. Vi hadde så sykt god stemning på hytta at det var høydepunktet hele helga. Vi har hatt det så artig sammen. Det er nesten mer viktig det enn resultatene.

- Jeg er så fornøyd at jeg til og med trøster de som gjør det bedre enn meg, forteller Weng.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Wengs melding til Kalla skapte tårer

Akkurat det gjorde Ytre Enebakk-jenta etter dagens jaktstart på Lillehammer, da Charlotte Kalla hadde en tyngre dag på jobb og falt fra seierskamp til 4. plass mot slutten.

Da var den svenske stjerna langt nede. Weng gikk bort for å trøste og sa:

- Charlotte, det er ikke så farlig. Du slo meg sikkert med to minutter. Du var bra i går og tar det neste gang, sa Heidi Weng i beste hensikt.

Likevel lokket det fram tårer fra en svært skuffet Kalla, som knakk sammen og forlot intervjuet etter Wengs ord og forsøk på å trøste.

LANGT NEDE: Charlotte Kalla var på gråten etter 4. plassen på Lillehammer og knakk sammen da Heidi Weng forsøkte å trøste henne. Foto: Bildbyrån
LANGT NEDE: Charlotte Kalla var på gråten etter 4. plassen på Lillehammer og knakk sammen da Heidi Weng forsøkte å trøste henne. Foto: Bildbyrån Vis mer

Therese Johaug forstår skuffelsen til sin svenske konkurrent.

- Jeg skjønner Charlotte kjempegodt. Det er ikke moro å gå ut først og havne rett utenfor pallen. Det er følelser som kommer da, sier Johaug etter sitt seiersløp.

- Fikk du snakket med Kalla etter løpet?

- Nei, jeg fikk ikke det, men jeg får ta det etterpå, sier Johaug til Dagbladet.

Weng-humøret gleder og overrasker

Heidi Wengs evne til å tenke positivt i en tyngre periode gleder sportssjef Vidar Løfshus stort.

- Helga i Ruka var en utrolig artig helg å være med Heidi. Hun strålte, flirte og det var bare fryd og gammen, selv om resultatene ikke var helt som vi håpet, sier Løfshus til Dagbladet.

Wengs mentale forvandling - der hun i fjor var så lei av å reise rundt og gå skirenn og slet mentalt - gjør Expressen-kommentator Tomas Pettersson forundret, ettersom det skjer i en periode hvor resultatene er uvanlig svake.

Hør bare her hvordan Heidi Weng fascinerer og forundrer svenskene (se video):

SLITER: Selv om Heidi Weng er i strålende humør om dagen etter en tøff mental periode, uteblir resultatene fullstendig. Vidar Løfshus frykter det verste. Tomas Pettersson er forundret. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Vil ikke ha gul trøye

27-åringen fra Ytre Enebakk synes det er bare godt å ikke gå med den gule ledertrøya og kjempe om verdenscupen sammenlagt lenger. Det har hun for lengst gitt opp, noe hun synes er bare godt.

- Er det deilig å slippe å ha den gule ledertrøya?

- Ja, det er deilig å ikke ha den gule trøya og så høye forventninger til meg. Mange lurer på om jeg ikke har gått skirenn, siden de ikke har funnet meg på resultatlista. Jeg synes egentlig er deilig å være den som ligger litt etter. Så kan jeg heller komme bakfra, forteller Weng.

- Har du egentlig lyst til å vinne?

- Ja, jeg har jo det.

- Litt lyst?

- Litt, ja.

Kollapsen

DEBATT: Vidar Løfshus og Tomas Pettersson gjester Dagbladets langrennsprogram og snakker ut om tidligere feider sammen med programleder Øyvind Godø. Debatten stiger når Therese Johaug og ikke minst Petter Northug blir tema, mens Pettersson røper Sveriges spesielle syn på Heidi Weng. Løfshus og Pettersson slår også alarm om norsk kvinnelangrenn. Vid... Vis mer

Weng stråler videre, i sterk kontrast til forrige sesong da hun slet stort. Til Dagbladet fortalte langrennsprofilen i høst at private forhold ødela vinter-OL i Pyeongchang og sesongavslutningen for henne.

Da var Weng langt nede. 10-5-25-18-25-18 som resultater i verdenscupen etter OL og en 14. plass i NM fortalte en klar historie om at noe var galt med 27-åringen, etter å ha vært verdens mest stabile langrennsløper i to sesonger med toppresultater på løpende bånd fram til OL.

I perioden hvor Weng var nr. 1 i verdenscupen, snakket hun ofte om sviktende motivasjon og lite lyst til å reise på turer, også da hun vant tre VM-medaljer i Lahti i 2017.

- Jeg har vært lei siden november, jeg, sa Weng til Dagbladet i februar.

Mental snuoperasjon

Nå er imidlertid tonen en helt annen, selv om resultatene er langt svakere.

- Jeg er motivert, har hatt veldig lyst til å trene igjen og kost meg mer. Jeg har det morsommere bare. Det er ikke så seriøst. Det er mer lek og moro. Så får jeg heller ta på meg seriøs-fjeset etter hvert. Det er litt deilig at forventningene ikke er så høye lenger. Jeg vil ikke ha den gule trøya med det første, forteller Weng til Dagbladet.

- I topplokket føler jeg meg bedre nå enn forrige sesong. Jeg skulle gjerne gått raskere på ski, men jeg føler meg bedre. Jeg har det bedre. Jeg vet også at jeg ligger litt etter. Det er litt deilig å kjenne at ikke alt går på skinner. Den siste tiden har jeg hatt det veldig bra og kost meg.

DEBATT: Vidar Løfshus og Tomas Pettersson slår alarm om norsk kvinnelangrenn. Programleder: Øyvind Godø Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer Vis mer

Ligger to måneder etter

De sviktende resultatene i sesonginnledningen er ikke overraskende. Weng ligger nemlig to måneder etter de andre i sesongoppkjøringen, som Dagbladet skrev i september.

- Jeg var veldig sliten etter forrige sesong og orket ikke å trene hardt. Jeg var ganske ferdig. Det hjalp ikke å ta fri i Syden heller. Da jeg prøvde å trene hardt igjen, fungerte ikke luftveiene. Så har det ballet på seg.

- Hvordan er det å trene med noen som ligger langt foran deg i sesongforberedelsene?

- Det som er vanskelig er når du ikke har fått gjort de veldig gode øktene, kjenner jeg at jeg ikke er forberedt. Jeg er ikke så forberedt som jeg liker å være og har vært før. Det er en uvant situasjon, forteller Weng til Dagbladet.

- Når forventer du å være på topp igjen?

- Jeg håper å finne godfølelsen etter Tour de Ski. Det er etter jul jeg håper det skal løsne mer og gå mye bedre enn på Beitostølen. Der så det ut som jeg hadde gått i femmil på passeringspunktet etter én kilometer. Jeg må se litt bedre ut på TV i hvert fall.

Heier på konkurrentene

FORVANDLING: Bildene av Therese Johaugs ekstreme forvandling rører svenskene. Samtidig diskuterer Tomas Pettersson og Vidar Løfshus om Johaug egentlig er en "fusker", som hun ble omtalt som i Expressen. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

- Jeg husker da vi tok storeslem i Davos og fikk kjeft fordi vi var for gode. Sånt svinger veldig. Plutselig er russerne gode igjen. De var ikke i nærheten før, men er veldig bra nå. Det synes jeg er moro.

Hun skiller videre mellom «Heidi» og «Heidi Weng».

- Det har ikke skjedd noe spesielt. Heidi er i godt humør, selv om Heidi Weng går sakte på ski. Det er moro at andre løpere kan være i toppen også. Jeg kan ikke være der hele tiden selv, sier Heidi Weng.

På spørsmål om Heidi Weng kan bekrefte at hun og tvillingene Tiril og Lotta Udnes Weng er firmenninger, svarer hun svært kryptisk og forvirrende:

- Nja, vi er egentlig femmenninger.

- Egentlig?

- Ja, men vi kan si fire. Vi er i slekt i hvert fall. Vi er litt like typer, egentlig, sier Weng til Dagbladet.

Hun dropper verdenscuphelga i Davos, men har planer om å gå Tour de Ski også denne sesongen, konkurransen hun har vunnet to ganger på rad.