Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Charlotte Kallas vei tilbake

Kalla gjør som Northug, men vil ikke ha Northug-råd. Nå avslører hun hvorfor

Charlotte Kalla forteller til Dagbladet hvorfor hun ikke har hatt kontakt med Petter Northug, selv om de er i samme båt. Samtidig gir hun en liten advarsel til konkurrentene.

ALENE: Charlotte Kalla satser utenfor det svenske landslaget - slik som Petter Northug gjør i Norge. Men selv om likhetstrekkene er mange og Kalla lar seg inspirere av Northug, ønsker hun ikke råd. Foto: NTB Scanpix
ALENE: Charlotte Kalla satser utenfor det svenske landslaget - slik som Petter Northug gjør i Norge. Men selv om likhetstrekkene er mange og Kalla lar seg inspirere av Northug, ønsker hun ikke råd. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Charlotte Kalla (29) endte på en høyst respektabel 5. plass i verdenscupen sammenlagt forrige sesong, men de fleste satt likevel igjen med et inntrykk av en skuffende sesong for Sveriges største langrensstjerne.

Bare to pallplasser i løpet av en hel sesong var under 29-åringens forventninger. Disse pallplassene kom dessuten helt i starten av sesongen, i Kuusamo i slutten av november og i Lillehammer i begynnelsen av desember. Etter det var ikke Kalla å se på noen av trinnene på seierspallen.

I stedet sto Stina Nilsson fram med flere seirer. Sveriges nye sprintstjerne, som også blir stadig bedre på distanse, kan bidra til at Kalla kan få litt mindre press på seg til vinteren. Kalla tror det er en fordel. Det sier den svenske langrensstjerna til Dagbladet onsdag formiddag, mens hun er i Ramundberg nær Funäsdalen og lader opp til neste helgs nasjonale åpning i Bruksvallarna.

Kalla forteller at det var tungt å våkne opp til nyheten om Donald Trump som USAs nye president. Så retter hun fokus over på det sportslige:

- Stina Nilsson kan ta litt av presset fra meg. Hun er veldig god og skal ha tatt nye steg. Mange ser på henne som en sprinter, men hun har enorm kapasitet og kan bli farlig til vinteren. Hun har fremtiden foran seg, forteller Kalla til Dagbladet.

- Ida Ingemarsdotter er også en som regnes som en sprinter, men som også gjør det bra i lengre løp. Det blir kult å gå sammen med dem på VM-stafetten i Lahti.

SAMARBEID:  Charlotte Kalla får jobbe enda tettere sammen med sin personlige trener  Magnus Ingesson etter bruddet med landslaget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SAMARBEID:  Charlotte Kalla får jobbe enda tettere sammen med sin personlige trener Magnus Ingesson etter bruddet med landslaget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ikke søkt råd hos Northug

Det blir også spesielt, all den tid Kalla nå satser utenfor landslaget for første gang i sitt liv. Det var et valg hun gjorde for å forsøke noe nytt etter den skuffende fjorårssesongen.

Dermed gjør hun som Petter Northug. Men de to langrensstjernene som går for samme strategi på veien mot verdenstoppen, har ikke delt erfaringer.

- Jeg har ikke fått eller søkt råd fra Petter Northug om det å stå utenfor landslaget, medgir Kalla overfor Dagbladet.

- Hvorfor ikke?

- Grunnen er enkel. Jeg ønsker å gjøre det jeg har tro på, ikke det som fungerer for andre. Men det er sikkert noe man kan lære av Petter og Stig Rune Kveen. Vi trenger ikke å finne opp hjulet på nytt, så det er sikkert noe vi kan lære. Men først og fremst må jeg gjøre det jeg og mint trener tror fungerer best for meg.

- Petter har vist at det er mulig å vinne VM-gull selv om man står utenfor landslaget. Hva forteller det deg?

- Det betyr en del og er så klart veldig inspirerende. Han har vist at det er mulig, hvis man gjør ting riktig. Samtidig var ikke dette valget et resultat av det han har gjort. Petter har ikke noe med mitt valg å gjøre, sier Kalla.

GOD FORM: Charlotte Kalla er fornøyd med sesongoppkjøringen. Foto: NTB Scanpix
GOD FORM: Charlotte Kalla er fornøyd med sesongoppkjøringen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I bedre form enn i fjor

Gladjenta har ikke gjort store treningsmessige endringer, men har denne sesongoppkjøringen prioritert mye snøtrening. Blant annet har hun hatt mange skiøkter i løpet av treningsoppholdene på Sognefjellet, Ramsau og i Val Senales.

Til Dagbladet forteller Kalla nå at hun er i bedre form enn på samme tid i fjor. De norske konkurrentene er herved advart - ikke i Tour de Ski, som hun står over, men i VM i Lahti.

- Jeg gjorde noen testløp i oktober. Det så bra ut og samsvarte med den gode følelsen jeg har hatt i høst. Jeg føler meg bedre og sterkere enn i fjor. Jeg er optimist og planlegger å være i toppform i VM i Lahti. Det er det som er det store målet. Tour de Ski dropper jeg. Tidligere har jeg hatt suksess med å legge inn treningsperioder i stedet.

- Det er mye uvisshet om hvor vi står i forhold til hverandre nå før sesongstart, spesielt for meg som står utenfor landslaget. Men snart får vi svar. Det skal bli godt. Jeg er sterkere enn i fjor, men det er sikkert konkurrentene også.

- Det er spesielt

Kalla har fått ny motivasjon etter at hun brøt med det svenske landslaget.

- Rent innholdsmessig har jeg ikke gjort så mange endringer, men det er godt å stå enda nærmere min personlige trener Magnus Ingesson. Vi har nå et mer effektivt samarbeid, og det er veldig inspirerende. Det gir meg bra energi og motivasjon, forteller 29-åringen.

- Er det rart å stå utenfor landslaget og ha mange færre folk rundt deg i det daglige?

- Det er litt spesielt, men det er ikke sånn at jeg savner det jeg hadde. Å satse på egenhånd er først og fremst veldig inspirerende. Jeg har et mindre team rundt meg, og det er utrolig lærerikt og motiverende. Det gir meg veldig mye energi. Jeg gleder meg.

- Jeg trenger normalt sett ikke å konkurrere meg i form og bruker å være i god form tidlig. I fjor presterte jeg jevnt med et lavt minstenivå, men toppene uteble. Jeg var altfor sjelden på pallen, selv om jeg ble nr. 5 i verdenscupen sammenlagt. Det var frustrerende.

Takker og frykter Norge

Skuffelsen er glemt. Nå ser Kalla optimistisk på det som venter, men vet det blir tøft å slå Marit Bjørgen, Heidi Weng, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og co.

- De norske utøverne blir de tøffeste å slå. Jeg trenger ikke å trekke fram enkeltnavn, for det er så mange gode. De norske jentene blir vel like suverene som forrige vinter. De amerikanske jentene blir også spennende å følge. Det samme gjelder de finske jentene.

- Tror du Marit Bjørgen kan komme tilbake like sterk som før hun ble mor?

- Jeg tviler ikke på at Marit vil komme knallsterkt tilbake. Om hun kan bli like god som tidligere, er vanskelig å si. Men hun har et enormt bra fysisk grunnlag, som hun har opparbeidet seg over mange år med trening. Det gjør veien tilbake enklere, sier Kalla.

Hun er den utenlandske langrennsløperen flest nordmenn unner suksess. Det gleder 29-åringen fra Sverige.

- Jeg får mye støtte fra nordmenn. Det er jeg veldig glad for. Jeg tror det er fordi de norske har vært så suverene i mange år at de håper det kommer noen andre som kan utfordre dem. Jeg håper å være en av dem, forteller Charlotte Kalla.

- Trist og merkelig

Hun synes det blir rart å konkurrere uten Johaug i sesongåpningen.

- Å konkurrere uten Johaug blir merkelig og trist. Jeg vil ikke spekulere i når hun kommer tilbake, men det virker klart at Therese i hvert fall ikke konkurrerer før jul. Det kommer vi til å merke, forteller Kalla.

- Det kan sikkert åpne opp konkurransene litt og medføre flere nasjoner i kampen, men vi får se. Jeg vil ikke spekulere i når Therese er tilbake. Men jeg støtter henne og håper hun kommer tilbake.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!