Kalla i sorg etter vennens død: - Fikk sjokk

Snakker om Mona-Liisa Nousiainens plutselig død.

LANGRENNSLØPER: Mona-Liisa Nousiainen hadde en suksessfull karriere. Foto: LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto
LANGRENNSLØPER: Mona-Liisa Nousiainen hadde en suksessfull karriere. Foto: LEHTIKUVA / Antti Aimo-KoivistoVis mer

Den tidligere finske langrennstjerna Mona-Liisa Nousiainen døde bare 36 år gammel i forrige uke. Da hadde hun kjempet mot en aggressiv kreftform i ett år.

Nousiainen var best i sprint, og tok en verdenscupseier i karrieren. Det skjedde i Liberec i 2013.

Nyheten kom som et sjokk i langrennsmiljøet i Finland, til tross for at mange i den nærmeste kretsen visste om sykdommen.

Flere i det finske miljøet har åpent snakket om dødsfallet, og de avslørte at familien ville holde Nousiainens kamp mot kreften hemmelig:

- Dette var ventet. Vi visste at hun var dårlig. Hun hadde kjempet lenge, uttalte Mika Kulmala, sjef for det finske skiforbundet.

VIBEKE SKOFTERUD: 29. juli er det ett år siden langrennstjerna Vibeke Skofterud gikk bort. Da vi møtte Vendela Kirsebom tidligere i år, var hun tydelig om hva hun mente om Vibekes bortgang. Vis mer

Kalla i sorg

Nå har også den svenske langrennsstjerna Charlotte Kalla åpnet opp om forholdet til den finske utøveren.

- Jeg visste ikke at hun var syk. Men det var det nok få som visste, siden hun ikke sa det til meg. Det var et sjokk da det kom saker på det, sier Kalla til Expressen.

De to hadde kjent hverandre gjennom konkurranse i mange år i verdenscupen, og fant etter hvert ut at de også var i slekt. Kalla var Nousiainens seksmening .

- Hun er en av de utøverne jeg snakket mest med da vi var ute på reise. Det er sånn det blir med de norske og finske utøverne, det er et spesielt bånd mellom oss. Hun var utrolig ydmyk og et godt menneske, sier Kalla.

Familiens første ord

Nå har familien selv bladet fra munnen. I et rørende Instagram-innlegg, skriver Nousiainens søster Rosa-Maria Knutar:

- Det har vært en tøff sommer. Jeg har løpt og pratet mye med søsteren min. Kjære Mona, jeg vet at du kan høre meg. Jeg savner deg enormt mye.

Nousiainen la opp som langrennsløper i 2018, og hadde ett barn sammen med Ville Nousiainen.

Gråtkvalt

Dagbladet snakker tidligere i uka med Finlands ener i langrennssporet, Krista Pärmäkoski.

28-åringen sleit da hun måtte snakke om den tidligere lagvenninna:

- Det er veldig vanskelig for meg å snakke om. Hun var en utrolig god venn av meg, så dette er så vanskelig. Dessverre er livet slik, for hun var et fantastisk menneske, alltid glad og fikk deg til å le.

Det var det eneste hun orket å si før tårene tok overhånd.