Kalla knuste Kuitunen i monsterbakken

Svensk seier i Tour de Ski.

(Dagbladet.no): Charlotte Kalla hadde 39 sekunder å ta inn på Virpi Kuitunen foran dagens beintøffe avslutingsetappe i Tour de Ski.

- Jeg tror Virpi har litt kontroll på det, sa Thomas Alsgaard i går.

Men Kuitunen var fullstendig sjanseløs mot den svenske jenta. Nederst i slalåmbakken var Kalla nesten ett minutt bak. Så bestemte hun seg for å øke tempoet.

Kalla plukket 55 sekunder på Kuitunen i et jafs, og la seg i rygg på den finske jenta et par kilometer for å spare krefter. 900 meter fra mål sa Kalla takk for følget.

- Trodde ikke det skulle skje

Den svenske jenta satte inn rykket i et svingete parti med rundt 28 prosents stigning, og Kuitunen ble fullstendig parkert.

I mål var Kalla hele 36 sekunder foran Kuitunen, som hadde mer enn nok med å holde Arianna Follis bak seg. Det klarte hun, den italienske jenta gikk over mål 53 sekunder etter Kalla.

- Jeg trodde ikke at dette skulle skje, sier Kalla i seiersintervjuet like etterpå.

OVERLEGEN: Virpi Kuitunen hadde ingenting å stille opp med da Charlotte Kalla satte inn det avgjørende rykket 900 meter fra mål. Dermed ble det svensk sammenlagtseier i Tour de Ski på kvinnesida. Foto: SCANPIX
OVERLEGEN: Virpi Kuitunen hadde ingenting å stille opp med da Charlotte Kalla satte inn det avgjørende rykket 900 meter fra mål. Dermed ble det svensk sammenlagtseier i Tour de Ski på kvinnesida. Foto: SCANPIX Vis mer

- I starten av bakken var jeg et stykke etter henne, og tapte sekunder i de lette partiene. Men så begynte jeg å ta sekunder, og da jeg kom i rygg på henne, måtte jeg hvile litt. I den siste delen ga jeg 100 prosent, smiler hun.

Hun får rundt 760 000 kroner for seieren, og sikret seg totalt 678 poeng i den totalte verdenscupen. Det skal bli tøft å ta igjen, særlig når ei jente som Marit Bjørgen måtte bryte Tour de Ski.

En ny Bjørgen?

NRK-ekspert Thomas Alsgaard tror Charlotte Kalla vil prege kvinnelangrenn i mange år framover, samtidig som han mener Tour de Ski ikke er så tøft som mange tror.

- Belastningen er ikke så hard som mange har gitt uttrykk for, det er langt unna Tour de France. At Kalla, som er så ung, leverer en sånn maktdemonstrasjon på siste etappe, viser at det går an og at det ikke er så brutalt som mange tror, sier han.

Han mener Kalla minner en hel del om Marit Bjørgen.

- Hun ligner på mange måter, muskulært og kraftmessig. Dessuten er hun sterk i hodet og flink treningsmessig. Hun har en stor framtid foran seg. Om hun kan kopiere storheter som Gunde Svan og Bjørn Dæhlie, slik det har stått i svenske aviser de siste dagene, får vi se på, sier han.

Kristin Størmer Steira ble beste norske i Tour de Ski på 11. plass, to minutter og 43 sekunder bak. Therese Johaug på 14. plass var 3,33 bak Kalla, og Astrid Uhrenholdt Jacobsenpå 16. plass fire minutter bak.

Kalla knuste Kuitunen i monsterbakken

Dagbladet.no kommer med mer.

Kalla knuste Kuitunen i monsterbakken