Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ski-VM i Lahti 2017: Mamma-effekten

Kalla ler av Wengs spesielle graviditetsteori. Randall: - Håper barna våre kan konkurrere sammen

I skiskyting har vi sett det i mange år. Nå dominerer mammaene også i langrenn. Det tror ikke Heidi Weng er tilfeldig.

LER AV WENG: Charlotte Kalla hyller Marit Bjørgen og ler av Heidi Weng Reporter: Øyvind Godø. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer Vis mer

LAHTI (Dagbladet): Marie-Dorin Habert, Liv Grete Skjelbreid og senest Darja Dombratsjeva har vist at skiskyttermødre kan komme tilbake på et skyhøyt nivå etter et svangerskap.

Det var betryggende for kvartetten Kikkan Randall, Marit Bjørgen, Katja Visnar og Aino-Kaisa Saarinen før de denne sesongen gjorde comeback etter at de ble mødre i fjor.

Etter motgang i innledningen av mødrenes comeback, har de vist gradvis formstigning gjennom hele sesongen. Først tok Randall bronse på VM-sprinten. Så vant Bjørgen gull på fellesstart med skibytte - og dernest ytterligere tre gull til. Saarinen fikk til slutt en stafettbronse.

Heidi Wengs graviditetsteori baserer seg på enkel matte: Marit Bjørgen + svangerskap = suksess.

MAMMAEFFEKTEN: Marit Bjørgens fire gull gjorde henne til VM-dronning i Lahti - i hennes første mesterskap etter at hun ble mor.   Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
MAMMAEFFEKTEN: Marit Bjørgens fire gull gjorde henne til VM-dronning i Lahti - i hennes første mesterskap etter at hun ble mor. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det lønner seg å bli gravid, skjønner jeg. Vi får se hva jeg gjør til neste år, sa Weng til Dagbladet etter ett av Bjørgens mange gull.

- Det får bli opp til Heidi å finne ut av. Vi skal ikke stoppe henne. Hun får finne ut av det selv, svarte kvinnelandslagstrener Roar Hjelmeset.

Bjørgen lo da Dagbladet videreformidlet Wengs utspill.

- Det er bare å kjøre på. Det er ting som kreves. Det er ikke bare enkelt. Det har vært et tøft år. Uten Fred Børre hadde jeg ikke stått her. Han har betydd utrolig mye. Vi har vært et bra team, sier Marit Bjørgen.

Kallas svar til Weng

Charlotte Kalla ler også. Hun synes Wengs graviditetsteori er meget spesiell. Til Dagbladet sier den svenske gladjenta:

- Haha. Det var jo en tanke det også. Det skal ikke jeg gjøre, i hvert fall, forteller Kalla.

Kikkan Randall er imidlertid mer positiv. Hun fikk sønnen Breck noen måneder etter at Bjørgen fikk Marius.

WENG HYLLER BJØRGEN: Heidi Weng hinter om at nøkkelen til suksess er å bli gravid. Bjørgen mener det er bare å kjøre på. Video: Lise Rafaelsen Vis mer

- Marit har alltid vært et forbilde for meg og har betydd mye i perioden etter at jeg ble mor. Hun har vært noen måneder foran meg og fortalt meg om prosessen. Hun har gitt meg råd og bedt meg om å ta det rolig for å unngå belastningsskader. Hun har bedt meg være tålmodig og ikke stresse. Det har hjulpet veldig på, forteller Randall til Dagbladet.

- Vi har fått en spesiell relasjon. Marit har vært så hyggelig og kan passe på Breck. Jeg håper barna våre kan konkurrere mot hverandre om 20 år. Det hadde vært veldig kult å møtes igjen i verdenscupsirkuset med barn som konkurrerer. Men det er viktigste er at barnet er friskt, trives og har det bra..

Takker Bjørgens mammaråd

Aino-Kaisa Saarinen har flere ganger gjentatt sitt mantra denne sesongen: Mammaer er best.

FØRSTE BJØRGEN-MINNE: Charlotte Kalla og Ingvild Flugstad Østberg husker godt det første møte med Marit Bjørgen. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

Først og fremst er det Marit Bjørgen som er best. Hun hylles av samtlige av sine rivaler. Det gjelder både på det sportslige og menneskelige plan.

- Marit og jeg har snakket en del sammen om dette. Vi sendte hverandre mange meldinger i sommer og har delt våre erfaringer om å være langrennsmødre. Jeg håper barna våre kan møtes snart, forteller Randall til Dagbladet.

Sprintesset har dratt stor nytte av Bjørgens råd.

- Vi har snakket mye om det å komme tilbake. Det er lett å bli overivrig. Bjørgen ba meg være forsiktig, etter hva hun erfarte og plagene hun hadde. Så jeg lyttet til det, og det har gått bra, forteller Randall.

- Jeg har vært tålmoldig og unngått skader. Marit lå noen måneder foran i prosessen enn meg og ga meg råd i tide. Jeg er evig takknemlig for det. Det har nok reddet meg fra plager.

- NORTHUG ER SJENERT: Anna Haag kom på en femteplass på 10 kilometer klassisk. Og hun røper relasjonen mellom hennes mann Emil Jönsson og Petter Northug. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

- Et nytt perspektiv

Bjørgen smiler bredt og varmt når Dagbladet gjenforteller Randalls ros.

- Det stemmer at jeg ga henne noen råd i starten da jeg slet med skader, med tanke på løping og belastning. Hun har i hvert fall unngått de problemene. Vi prater sammen, deler erfaringer og hjelper hverandre, forteller Bjørgen til Dagbladet.

Katja Visnar, som har Ludvig sammen med Ola Vigen Hattestad, har også hatt utfordringer etter svangerskapet, men tror det er mulig å komme tilbake på samme nivå som før.

- Det gir veldig mye energi å ha en sønn. Det gir et nytt perspektiv i livet og er veldig givende. Det gjør også idretten mindre viktig. Det blir nok noen utfordringer utover vinteren, men vi skal klare å takle det, sier Visnar til Dagbladet.

- Søvn er vanskeligere, men jeg får god støtte fra familien. Det er deilig å komme tilbake etter trening å ha et smilende fjes å glede seg til å se, supplerer Randall.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media