Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

OL i Pyeongchang: Lagsprinten

Kalla med stikk til Falla før lagsprinten - men lovpriser Bjørgen

Stina Nilsson tapte stafettduellen mot Marit Bjørgen, men Charlotte Kalla er sikker på at Nilsson spurtslår Maiken Caspersen Falla på morgendagens lagsprint.

IMPONERENDE: - Hun har dominert skisporten i så mange år. Det er så imponerende at hun stadig utvikler seg, sier den svenske langrennsløperen Charlotte Kalla dagen før lagsprint i vinterlekene. Video/reporter: Øyvind Godø Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): Selv om Stina Nilsson fikk seg en liten knekk da 37 år gamle Marit Bjørgen nok en gang ble for sterk på kvinnestafetten i Pyeongchang, er optimismen i den svenske leiren stor.

På lagsprinten har hele tiden Maiken Caspersen Falla vært tiltenkt ankeretappen med Marit Bjørgen som fartsholder på førsteetappe. Om Roar Hjelmeset holder på denne planen, får vi svaret på senere i dag.

ALLSANG: Med OL-gull som bakteppe leverte hopptrener Alexander Stöckl en mektig versjon av Elton Johns «Rocket Man» på en tysk OL-fest. Video: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Charlotte Kalla regner i hvert fall med at Falla blir Norges ankerkvinne på lagsprinten. Da er hun overbevist om at Nilsson gjør som på OL-sprinten forrige uke og sørger for svensk gull.

- Jeg ville ikke ha møtt Stina i en spurt. Om det er hun og Maiken som kommer likt inn på stadion, vil jeg være helt rolig, sier Kalla.

AVSLAPPET: Charlotte Kalla og Stina Nilsson er avslappet før lagsprinten og duellen mot Norge. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet
AVSLAPPET: Charlotte Kalla og Stina Nilsson er avslappet før lagsprinten og duellen mot Norge. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet Vis mer

Den svenske langrennsstjerna møtte Dagbladet etter det svenske pressetreffet i dag og strålte om kapp med sola.

Kalla lovpriser Bjørgen

Der offentliggjorde landslagssjef Rikard Grip at Marcus Hellner og Calle Halfvarsson utgjør herrelaget og Kalla og Nilsson damelaget på lagsprinten.

- Jeg ser virkelig fram til det og få gå med Stina, som er en fantastisk langrennsløper. Det blir veldig spennende å forsøke å slå Norge, som er favoritter. Men det er også mange andre sterke lag, sier Kalla.

Etter OL-gullet på skiathlon ble Kalla døpt til den nye langrennsdronninga av Expressen-kommentator Tomas Pettersson.

- Er du enig i det, Charlotte?

- Nei, det er jeg ikke enig i. Marit er så utrolig sterk. Det så vi på stafetten sist. Det var imponerende, sier Kalla til Dagbladet.

Hun er klar på at hun mener Bjørgen er tidenes beste langrennsløper.

- Ja, Marit er soleklart den største. Det skriver jeg under på. Hun har dominert sporten i så mange år. Det er så imponerende at hun fortsatt klarer å utvikle seg som skiløper, sier Kalla.​

Hun og Nilsson blir en svensk superduo på lagsprinten og en enda større favoritt enn Norge, all den tid Kalla har sett hakket sterkere ut enn Bjørgen i fristil og Nilsson enn Falla i spurten så langt denne sesongen.

- Å få gå sprintstafetten sammen med Charlotte, er veldig kult. Det gleder jeg meg til, sier Stina Nilsson til Dagbladet.

Sveriges nye taktikk

Sverige har ofte brukt å ta ut sprintertyper på lagsprinten og fått svi for det i mange mesterskap. Det samme har også Norge gjort i flere teamsprinter i mesterskap.

Landslagssjef Rikard Grip har tatt konsekvensen med å velge ut Hellner og Halfvarsson og Kalla og Nilsson som de fire utvalgte.

Samtidig kjører russerne sterke kapasitetsløpere som Denis Spitsov og Aleksander Bolsjunov og Julia Belorukova og Natalja Neprayeva.

- Vi tror det blir gått veldig raskt, og med tre runder i denne løypa, trenger vi kapasitet, sier Grip til Dagbladet.

- Er det slutt på tiden hvor spesialsprintere går lagsprint?

- Hadde det vært klassisk, ville det kanskje sett annerledes ut for oss. Men det er nok litt sånn, og utviklingen er slik at distanseløperne har blitt enda hurtigere, som gjør at de fungerer bra i en lagsprint.

Kryptisk om Bjørgen vs. Falla

De svenske langrennskvinnene har flere strenger å spille på i morgen. Norge er herved advart

- Når du skal gå tre harde runder, er kapasitet viktig for å gjøre en bra prestasjon. Stina er en bra avslutter som kan avgjøre i spurten, men Charlotte kan også skape luke med høy fart. Det er flere måter å avgjøre på, sier Grip.

Artikkelen fortsetter under grafikken.

- Håper du at Norge stiller Falla og ikke Bjørgen på ankeretappen etter det som skjedde forrige uke?

- Det vet jeg ikke. Først og fremst må vi bare ta av hatten for Marit, slik hun bevarte roen og holdt farten oppe hele veien på kvinnestafetten. Marit prøvde ikke å spare krefter, men bare malte på og viste kjempekrefter. Det var uhørt imponerende.

- Hvis Marit går ankeretappen, får vi en veldig revansjesugen Stina der. Hvis det er Maiken, er også Stina klar for å vinne den duellen, sier Grip til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!