Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lahti-VM 2017:

Kalla sjokkerer: Nå utfordrer hun den norske VM-planen

Glitrende formstigning

I GAMMEL SLAG: Charlotte Kalla imponerte stort på 10km i klassisk i Otepää i klassen for de etter Marit Bjørgen. FOTO: ExpressenAftonbladet/Allard Lasse.
I GAMMEL SLAG: Charlotte Kalla imponerte stort på 10km i klassisk i Otepää i klassen for de etter Marit Bjørgen. FOTO: ExpressenAftonbladet/Allard Lasse. Vis mer

MED sitt klasseløp på klassisk 10km i VM-testen i Otepää, forandrer Charlotte Kalla det taktiske spillet før jentenes første distanserenn i Lahti lørdag. På 15km med skibytte der var det meningen at Marit Bjørgen skulle dra resten av det norske laget vekk fra hovedfeltet direkte fra start, men nå blir det fort enda en svenske med på lasset:

  • For plutselig går Kalla raskere enn alle de andre norske jentene.

Da kan det i stedet bli en reprise på historiske dueller mellom Bjørgen og Kalla inn på den avsluttende skøytedelen.

FOR på jentenes skiathlon er det egentlig ikke noe annet valg. Hele det norske laget er nødt til å komme seg unna Kallas langt yngre lagvenninne Stina Nilsson før spurten. I vinter har Nilsson spurtet ned samtlige norske utfordrere.

Det er en slik svensk avslutning det norske laget må unngå for å få fram en vinner, og da er Marit som fartsholder perfekt. Der hverken Heidi Weng eller Ingvild Flugstad Østberg har våget høyt nok åpningstempo på fellesstartene, kom den nødvendige farten straks Marit Bjørgen var på start.

Gårsdagens utklassingsseier forteller at det er usikkert om noen i det hele tatt makter å bli med på tempoet hennes, men vær klar over at løypa i Otepää var spesielt hard og tidkrevende. Forskjellen blir mindre i VM, og med det sjansen for at flere er med inn til skibytte.

DET er den samme utfordringen de norske herrene møter. Også der har tanken vært maksimalt tempo ut fra start for om mulig å bli kvitt spurtsterke Sergej Ustijugov.

Rent fartsmessig så det strålende ut i går med Martin Johnsrud Sundbys oppvisning på 15 km klassisk, men det var uten både Ustijugov og det svenske håpet Calle Halfvarsson.

Dessuten har ikke Martin fått med seg et optimalt lag for en slik taktikk. Det at Niklas Dyrhaug (nest beste av de norske VM-løperne i går) ble vraket på lørdagens 30 km duathlon, var et klart signal om den norske landslagsledelsen ikke er overbevist om at sporten deres er klar for å innføre en tilnærmet sykkeltaktikk der et norsk lagtempo fra start skal sikre VM-gullet.

For aldri har norsk langrenn tilsynelatende vært nærmere suksess på VM-starten med en tydelig lagstrategi bygget rundt en utvalgt kaptein enn på denne 3-mila i Lahti.

I VM kommer det en løype som både passer kvalitetene til Martin Johnsrud Sundby i kalasform og gjør det aktuelt nettopp å tørre enda høyere tempo fra start enn vanlig. Slik ville Niklas Dyrhaug, Sjur Røthe og Didrik Tønseth vært de beste lagkameratene for Sundby som kaptein:

Da kunne alle de fire norske løperne ha byttet om å holde farten oppe i et rent lagtempo tilpasset de enkeltes ferdigheter, før Martin hadde rykket inn gullet.

En slik strategi hadde gitt en klar norsk fordel. Seinest på 30km i verdenscupen i Falun i januar kunne du se hvor godt tilsvarende opplegg fungerte. Dengang med Emil Iversens fart i det flate partiet som et fint bidrag.

NÅR de spurtsterke konkurrentene måtte slippe i den relativt flate Falun-løypa, var det et tegn på mulighetene for enda større uttelling i en svært kupert Lahti-profil. Det burde friste:

I Falun endte taktikken tross alt med dobbeltseier og fire nordmenn blant de fem beste.

Likevel sa altså langrennssjefene nei.

BEGRUNNELSEN er todelt. Mens 3-mila i Falun var ren klassisk, er det bare 15km i denne stilarten i VM. Dette skibyttet gjør det lettere å henge for de som sliter i klassisk stil. Da er det fristende å ta med en spurter som Finn-Hågen Krogh på laget, slik at Norge har en plan B for å vinne VM-gull om Ustijugov og andre spurtere henger med.

I en eventuell massespurt er Finn-Hågen en opplagt gullkandidat. Dessuten er han i utgangspunket den løperen som ligger nærmest til å overta posisjonen som Norges beste etter seks år eldre Martin Johnsrud Sundby.

Disse vurderingene gjør at Norge i realiteten stiller med to vinnerkandidater i VM, men bare med en felles taktikk. For Finn-Hågen Krogh kommer ikke til å få noe hjelp underveis. I hvert fall ikke på den første klassiske halvdelen. Der vil de tre andre konsentrerer seg om å sprenge feltet, og la Krogh passe på seg selv.

SELVE uttaket er greit nok. Samtidig ga gårsdagens 15km en god grunn til å la Niklas Dyrhaug få klarsignal til 15km individuelt om halvannen uke. Han er en medaljekandidat der.

De er det mange av etter denne generalprøven. Norge drar til VM med sportens klart raskeste sprinter i Johannes Høsflot Klæbo og med Marit Bjørgen og Martin Johnsrud Sundby som de to distanseløperne med størst ressurser.

Men derfra til VM-gull finnes det ingen selvsagt vei når de taktiske valgene skal gjøres i praksis og formen der og da bestemmer resten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media