Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kalla sliter mentalt: - Hun var svart i øynene og har det ikke bra i sjelen

Trøstes av Johaug.

SLITER: En mental sperre gjør at Charlotte Kalla ikke fåt ut potensialet sitt.
Foto Sören Andersson / TT kod 1037
SLITER: En mental sperre gjør at Charlotte Kalla ikke fåt ut potensialet sitt. Foto Sören Andersson / TT kod 1037 Vis mer

(Dagbladet): Charlotte Kalla er en av Sveriges mest populære idrettsutøvere og trolig en av de mest populære idrettsutøverne også i Norge, skal vi tro lesertallene.

Mens Justyna Kowalczyk lenge har hatt rollen som den «slemme» utfordreren til de norske langrennsjentene, har Kalla vært den «snille».

Med sin utstråling og positive vesen er sympatiene langt flere enn antipatiene, og det var mange nordmenn som unnet Kalla VM-gullet hun tok på 10 kilometer skøyting i Falun i fjor.

Da var hun i besittelse av det toppnivået som kanskje ingen kan slå. På sine beste dager har Kalla flere ganger vist at hun kan være verdens beste i skøyterenn.

I år har hun ikke vært det. Kalla har riktignok vært veldig jevn denne sesongen og ligger på god 4. plass i verdenscupsammendraget, men Kalla har ikke vært på pallen i et enkeltrenn siden 5. desember på Lillehammer.

- Svart i øynene Det bekymringsverdige er at sesongutviklingen har vært negativ for 28-åringen, som bare virker å komme lenger og lenger unna sesongens første seier. Tilbake i Falun i dag havnet hun helt nede på 9. plass, da det ble firedobbelt norsk.

Kalla hang bra med i Mördarbacken, men tapte mye i det lettere terrenget og var 50 sekunder bak Johaug i mål. Der ble hun tatt imot av damelandslagstrener Mattias Persson

- Charlotte var svart i øynene. Hun er ikke mentalt der hun skal være. Charlotte har det ikke bra i sjelen med tanke på resultatene hennes denne vinteren. Hun har vært stresset i det siste, forteller Persson til SVT og bekrefter at Kalla er mentalt svekket.

- Farten og formen er der, men hun får det ikke ut i konkurranse. Det er noe mentalt som hindrer det.

Kallas personlige trener bestemmer hvordan den svenske skistjernen trener. Det kan det nå bli en endring på.

- Dette må evalueres, men midt i sesongen vil jeg ikke gå inn og kritisere et samarbeid som har gitt så mye positivt. Jeg har full tro på Charlotte og Magnus' samarbeid, men vi må sette oss ned og diskutere hva som har gått feil, mener Persson.

Johaug vet hvordan Kalla har det Therese Johaug har hatt en drømmesesong og er denne sesongens store langrennsdronning. Før sesongen uttalte Johaug til Dagbladet at hun mente Kalla var en like stor favoritt som henne selv denne vinteren.

- Både Charlotte og Heidi er like store favoritter som meg nå som Marit er vekke. Jeg tror vi kommer til å bytte mye på å vinne, sa Johaug til Dagbladet før sesongen.

De har ikke byttet veldig mye på seirene. Johaug har vunnet stort sett det som er å vinne i distanselangrenn, mens Maiken Caspersen Falla har vunnet majoriteten av sprintrennene.

I tillegg har Stina Nilsson vunnet to sprintrenn, mens andreplasspesialisten Ingvild Flugstad Østberg har i likhet med Heidi Weng, Jessica Diggins og Sophie Caldwell vunnet én touretappe hver.

Kalla har ikke vært i nærheten av å leve opp til sitt favorittstempel. Det synes Johaug er trist.

- Men det er ikke så mye som skal til for å få en følelse som gjør at det løsner i hodet og får henne til å tro at hun kan gå fortere. Jeg har vært i en lignende situasjon tidligere og vet hvordan Charlotte har det. Det er det som gjør toppidrett så spennende. Det kan snu veldig raskt, sier Johaug til Expressen.

TRØST: Therese Johaug synes det er synd at Charlotte Kalla ikke får det til om dagen og kommer med noen trøstende ord.
Foto: Maja Suslin/TT / NTB scanpix
TRØST: Therese Johaug synes det er synd at Charlotte Kalla ikke får det til om dagen og kommer med noen trøstende ord. Foto: Maja Suslin/TT / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media