Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Charlotte Kalla konkurrerer i verdenscupen for første gang etter hjerteproblemene:

Kalla snakker ut: - Jeg har sett bildene. Jeg hadde ikke styring på kroppen

Charlotte Kalla gjør comeback i verdenscupen i Tour de Ski etter å ha bråstoppet med hjerteflimmer i Finland. Hun gjør det uten lege til stede. 

KLAR IGJEN: Charlotte Kalla frykter ikke mer hjertetrøbbel, til tross for at svenskene ikke har med lege i verdenscupcomebacket hennes. <br>Foto: Anders Deros/ Aftonbladet / IBL Bildbyrå/ NTB Scanpix
KLAR IGJEN: Charlotte Kalla frykter ikke mer hjertetrøbbel, til tross for at svenskene ikke har med lege i verdenscupcomebacket hennes.
Foto: Anders Deros/ Aftonbladet / IBL Bildbyrå/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VAL MÜSTAIR (Dagbladet): Alle som så tv-bildene fra årets verdenscupåpning i finske Kuusamo kunne ikke unngå å la seg sjokkere av Charlotte Kalla.

Som en hvilken som helst utkjørt mosjonsløper stavret hun seg rundt løypa. Hun kom i mål til 75. plass. Pulsen var oppe i 240 og de svenske ekspertene konkluderte med at hun hadde fått hjerteflimmer.

- Jeg har sett bildene, sier Kalla til Dagbladet, og kikker raskt ut til siden.

- Man tok seg jo knapt rundt.

Det var likevel ikke det å se seg selv med hamrende hjerteflimmer som var verst i tida etterpå.

- Det var følelsen av å trampe rundt. Jeg holdt på å snuble i svingene fordi jeg ikke hadde helt styring på kroppen. Det var veldig rart når det går så sakte. Og jeg var så sliten, forteller hun.

Mangler lege

Vi sitter midt i matsalen til det svenske landslaget. Korn, youghurt og allskens mellommåltider finner veien til skålene rundt bordet.

Alt er som det skal være. Tilsynelatende. For den svenske landslagslegen er ikke der. Under ett døgn før Kalla for første gang skal konkurrere på det øverste nivået igjen, har ikke svenskene med seg noe medisinsk støtteapparat for å sikre at ikke Kalla går på den samme smellen i Tour-åpningen.

- Nei, vi trenger ikke ha det med for min del. Jeg syns det er klokt at han kommer ned mot slutten av touren, for da vet man at det begynner å bli folk som er slitne. Han er bare en telefonsamtale unna uansett, sier Kalla til Dagbladet.

Hun vant begge konkurransene i Skandinavisk Cup på Lillehammer da hun konkurrerte igjen etter hjerteflimmeret. Det blir likevel noe helt annet når hun nå går verdenscup.

Først og fremst fordi det er mange renn på få dager. Så fordi den siste etappen, monsterbakken Alpe Cermis, tar fryktelig på hjertet.

Det bekymrer henne ikke.

- Nei, jeg har ikke tenkt noe på det. Det har fungert så bra siden jeg gikk i mål i Ruka, selv om jeg var sliten i perioden etterpå, sier Kalla.

Testet grundig

- Jeg vet jo at det er flere skiløpere som har hatt problemer med dette tidligere. Blant annet min tidligere samboer Anders, og bare det å ha fulgt ham på nært hold har gitt meg veldig mye kunnskap om dette. Selv om man kanskje ikke kan stille en diagnose på hva det er, så kan man ganske fort eliminere en del ting. Derfor var det så deilig å få reise ned til Stockholm og få gjøre grundige undersøkelser.

- Slo tanken deg før starten på Lillehammer, at det kunne skje igjen?

- Nei, jeg bare gikk. Men jeg hadde jo gjort en tøff intervall i Stockholm da de testet meg. Da hadde jeg både EKG og lege tilstede, og før rennene på Lillehammer kjørte jeg tre fartstreninger til. Jeg har aldri vært nervøs for å ta i, eller tenkt at det skal skje igjen.

Den beste plan B

Derfor har det vært mer frustrasjon enn uro som har preget Kallas hverdag etter hjerteflimmeret. Frustrasjon over at sesongopplegget som hun har klokkertro på at skal gi henne nok et VM-gull i Lahti blir annerledes enn hun så for seg.

- Etterpå har jeg skjønt at det er mange rundt meg som har vært urolige for meg, både fans og folk som følger meg.

- Men det som var det vanskeligste i starten var at jeg ikke visste hvordan sesongen skulle se ut. Jeg visste at VM i Lahti er det store målet, men så var det frustrerende å ikke vite nøyaktig hva som skulle skje i helgen, eller helgen etter den. Jeg liker å ha struktur rundt meg. Men når jeg først bestemte meg for hvilken vei jeg skulle gå, så kjentes det deilig og bra. Ja, jeg er glad for at Tour de Ski ble med i den planen. Det er dette jeg trenger for å få konkurransetrening, jeg trenger å være i de situasjonene med fellesstarter og sprint, jaktstarter, klassisk og skøyting og alt som en tour innebærer.

- Ser det ut som en bedre VM-plan enn den du hadde planlagt?

- Nei, men det her blir jo den beste planen ut fra hva som er bakgrunnen. Det er definitivt den beste plan B!

Om hun er tilbake i form aner hun ikke, sier hun, men hun kan love Dagbladets lesere at vi i hvert fall ikke får se henne som vi gjorde i Kuusamo i november.

- Ja, nå bryter jeg løpet om det skulle skje igjen. For da vet jeg hva det er, smiler hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!