Kalla sparket den ene skia avgårde

Svenskene fortviler etter to skibytte-flauser.

IKKE FULLKLAFF: Charlott Kalla tapte flere sekunder på et klønete skibytte, men det var nok ikke der pallen glapp for den blide svenskejenta.Foto: SCANPIX/AP/Jens Meyer
IKKE FULLKLAFF: Charlott Kalla tapte flere sekunder på et klønete skibytte, men det var nok ikke der pallen glapp for den blide svenskejenta.Foto: SCANPIX/AP/Jens MeyerVis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Svenskene dro fram selve skibyttet som et hinder for blågul medalje på fellesstarten i Holmenkollen i dag - og det gikk akkurat som de hadde fryktet.

Nå var riktignok medaljetrioen med Marit Bjørgen, Justyna Kowalzcyk og Therese Johaug suverene i tet, men de svenske jentene gjorde det ikke enklere for seg selv inne på stadion.

Charlott Kalla var spesielt uheldig, da hun sparket den ene fristilpreparerte skia avgårde før hun hadde rukket å bytte.

- Det er litt spesielt vær, så det blir lett is på matta. Da var jeg uheldig og sparket borti den ene skien, og da forsvant den, sier Kalla til Dagbladet etter å ha blitt nummer fire.

Trange båser
NRK-ekspert Thomas Alsgaard mente på TV at han aldri hadde sett trangere båser for skibytte, og at det gjorde det ekstra vanskelig for jentene.

- Det var litt trangt, men først og fremst var det vanskelig å ha skiene liggende på den ishinnen på matta. Jeg tapte nok ikke så mye, jeg tror jeg håndterte det bra. Men det var for langt fram uansett. Det var ikke der det ble avgjort, sier Charlott Kalla.

- Du så veldig rolig ut likevel, da du hentet skia?

- Ja, man kan ikke gjøre noe annet. Det gjelder virkelig å skrike fra seg litt og jobbe videre, sier hun.

«Uruselt»
Så var det Anna Haag sin tur.

- «Uruselt» skibytte, utbrøt SVT-ekspert Anders Blomquist etter å ha sett Haag miste fem-seks sekunder inne ved halvveis gått løp.

- Det var veldig frustrerende å først tape tid i skibyttet, og så at jeg ikke klarte å ta den tiden igjen, uansett hvor mye jeg sleit, sier Anna Haag, før hun forklarer hva som skjedde:

- Jeg fikk ikke foten ordentlig ned i bindingen, jeg tror jeg var litt for ivrig, jeg bare: «Ned med foten nå da!». Og da jeg så at de andre stakk, da tok jeg bare stavene og gikk, og så merket jeg at jeg ikke hadde hendene ordentlig inni der heller. Men det er sånt som skjer, sier hun.

Bjørgen kan vinne alt
Uansett var Marit Bjørgen suveren på fellesstarten i tåkehavet i Kollen.

- Hun ser utrolig sterk ut, og ingenting er umulig. Hun kan vinne alt her, mener Charlott Kalla.

- Jeg forsøkte å henge på så lenge som mulig på klassiskdelen, men selv om jeg hadde veldig gode ski er det vanskelig å følge når de setter opp den farten. De er på et annet nivå enn meg i klassisk enn så lenge. Og i fristil var det litt for stor luke til å kunne ta innpå så gode løpere, sier Kalla.

Anna Haag ble til slutt nummer ti.