Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kalla tar Fossesholm i forsvar

For supertalentet Frida Karlsson (20) har det bikket over. Svensk ekspert forstår lite av hvorfor Helene Marie Fossesholm (18) allerede nå må inn i rampelyset. Charlotte Kalla forsvarer imidlertid Fossesholm-strategien.

SVÆRT LOVENDE: Helene Marie Fossesholm (18) er et unikt langrennstalent som fikk debutere i verdenscupen på Lillehammer denne helga. Det hadde ikke skjedd i Sverige. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
SVÆRT LOVENDE: Helene Marie Fossesholm (18) er et unikt langrennstalent som fikk debutere i verdenscupen på Lillehammer denne helga. Det hadde ikke skjedd i Sverige. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

LILLEHAMMER (Dagbladet): Frida Karlsson (20) ble godt beskyttet av det svenske skiforbundet forrige sesong, da landslagsledelsen holdt 20-åringen utenfor verdenscupen fram til VM i Seefeld, selv om hun åpenbart var sterk nok til å kjempe i toppen.

I seniorverdensmesterskapet i Østerrike vartet Karlsson opp med både VM-gull, sølv og bronse. En ny langrennsstjerne var definitivt født.

Etter to maktdemonstrasjoner i den svenske nasjonalåpningen i Gällivare, har motgangen kommet. Mandag ettermiddag kom nyheten om at Karlsson ikke har bestått helsekravene og får startnekt inntil videre.

Det svenske supertalentet har et stort press på sine skuldrer og blir omtalt som et enda større talent enn Therese Johaug, som Karlsson har blitt flittig sammenliknet med.

Presset

Det samme gjelder 18 år gamle Helene Marie Fossesholm, som har blitt sammenliknet med både Johaug og Marit Bjørgen, hvilket impliserer et allerede etablert press på ungjentas skuldrer.

STØTTES AV KALLA: Charlotte Kalla forstår Helene Marie Fossesholm godt. oto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
STØTTES AV KALLA: Charlotte Kalla forstår Helene Marie Fossesholm godt. oto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- Hva tenker du om slike sammenlikninger?

- Det er alltid hyggelig å bli sammenliknet med folk som gjør det ekstremt bra. Det er langt opp dit. Jeg er på ingen måte noen Johaug eller Bjørgen - ennå, sier Fossesholm til Dagbladet.

- Opplever du at det legges et unødvendig press på deg?

- Det er ikke noe jeg tenker på. Det største presset legger jeg meg på selv, svarer den modne 18-åringen.

- Hvorfor kaste et barn til ulvene?

Expressen-kommentator Tomas Pettersson er imidlertid kritisk til at Fossesholm, som er to år yngre enn Frida Karlsson, involveres i verdenscupen allerede nå.

- Hvorfor kaste enda et barn til ulvene? spør Pettersson i sin kommentar, hvor han referer til Kristine Stavås Skistad - og utdyper:

- Jeg er ytterst usikker på hvor smart det er å kaste henne ut i det her ubarmhjertige rampelyset som verdenscupen innebærer. Jeg håper og tror Fossesholm klarer det, men hvorfor ta sjansen allerede nå? Jeg forstår det ikke.

Kort tid etter Petterssons kommentar i retning Norge kom nyheten om at Karlsson har havnet på feil side av det som er helsemessig forsvarlig.

GNISNINGER: Det er gnisninger mellom den norske og finske langrennsleiren, Emil Iversen hyller seg selv som en av tidenes mest komplette, mens Therese Johaug advarer Sergej Ustjugov. Programledere: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

Kallas støtte

Overfor Dagbladet tar likevel Charlotte Kalla den norske 18-åringen i forsvar.

- Hvor gammel er Fossesholm? 18? Både Therese og jeg debuterte i verdenscupen i omtrent den alderen. Jeg var tredjeårssenior da jeg fikk sjansen. Det inspirerte meg enormt, forteller Charlotte Kalla til Dagbladet.

- Det ga meg en forståelse for hva som kreves. Spranget opp fra junior til senior er stort. Det var utrolig viktig for meg å få kjenne på det øverste nivået på den tiden.

- Hvilket råd vil du gi henne?

SVENSK KRISE: Charlotte Kalla føler seg ensom og trist etter det massive mannefallet i svensk langrenn. I Sverige ringer nå alarmen - og svenske seere oppfordres til å ikke se langrenn på Lillehammer denne helga. Reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

- Helene har framtida foran seg og må suge inn all lærdom hun kan. Samtidig er det viktig at hun beholder skigleden.

Fossesholms plan

Der Karlsson holdt seg unna senioreliten fram til etter junior-VM i Lahti i februar, fikk Fossesholm - som er ytterligere to år yngre - verdenscupdebuten allerede denne helga på Lillehammer.

- Hva tenker du om det i lys av planen som Sverige la rundt Karlsson?

- Jeg har lagt en god plan sammen med trenerne. Planen innebærer at jeg fikk prøve meg i verdenscupen på Lillehammer. Reisebelastningen hit er lav, slik at jeg slipper å ta så mye fri fra skole. Det jeg mister av skoledager, må jeg ta igjen på egen hånd. Det er seigt i perioder, forteller Fossesholm til Dagbladet.

Hva stortalentet går av verdenscuprenn seinere i sesongen, er foreløpig ikke bestemt. Først og fremst er hovedfokuset hennes junior-VM og NM senior på Konnerud.

LATTER: Therese Johaug varter opp med latter og en spesiell grimase når hun får høre hva Gjert Ingebrigtsen har sagt. Reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

- Jeg tror det er smart å ikke gå for mange verdenscuprenn. Reisebelastningen tar på når man har skole ved siden av. Jeg må finne en balansegang. Samtidig er jeg motstander av at man skal bli nektet fullstendig å prøve seg i verdenscupen på grunn av ung alder. Det er en vei opp mot toppen, som er viktig å kjenne litt på, forteller Fossesholm.

Tung debut

Derfor var det litt surt at lørdagens verdenscupdebut ikke gikk helt etter planen. 18-åringen ble nr. 18, som isolert sett er råsterkt.

Samtidig ble Heidi Weng nr. 3 i lørdagens skiathlon. Fossesholm gikk omtrent like raskt som Weng på Beitostølen to uker i forveien.

- Debuten var seig, dessverre. Det var kjedelig at det kom en dårlig dag i selve verdenscupdebuten. Jeg måtte virkelig jobbe med meg selv. Forskjellen på følelsen på Beitostølen kontra Lillehammer er stor, erkjenner Fossesholm.

SVENSK LANGRENNSKRISE: Svenskene er tappet for langrennsstjerner før verdenscupen kommer til Norge og Lillehammer. Johannes Høsflot Klæbo vet ikke hvem konkurrenten er, og fjorårets VM-vinner på 5-mila fikk uventet besøk under en treningstur i skogen. Video/reporter: Kristoffer Løkås/Øyvind Godø. Vis mer

- Det var ikke noen kjempegod opplevelse, for jeg er skuffet, men det var en god erfaring og en artig utfordring.

Jacobsens konklusjon

Astrid Uhrenholdt Jacobsen debuterte i likhet med Fossesholm, Kalla og Johaug svært tidlig i verdenscupen og var junior da hun ble seniorverdensmester på sprinten i Sapporo.

- Tror du det er smart at Helene får sjansen så tidlig i dette selskapet?

- Helene er ei klok jente. Når man er 18-19 år vil man være med på alt. Om hun har en god dialog med trenerne, finner de nok en løsning hvor hun matches forsiktig, sier Uhrenholdt Jacobsen til Dagbladet.

- Da jeg vant VM i Sapporo som junior, gikk jeg to verdenscuprenn før VM. Man må ikke nødvendigvis gå mange verdenscuprenn for å bli god. Det gjelder å finne en riktig balanse.