- Kalla tar meg i håndbak

Bjørgen la merke til bildet fra den svenske idrettsgallaen.

JERNKVINNE: Ingen langrennsjenter har vært i nærheten av den samme fysikken som Marit Bjørgen, men Charlotte Kalla viste fram overarmer i Bjørgen-klasse da hun i går takket for prisen som årets kvinnelige utøver i Sverige. Foto: Sven Lindwall / Expressen
JERNKVINNE: Ingen langrennsjenter har vært i nærheten av den samme fysikken som Marit Bjørgen, men Charlotte Kalla viste fram overarmer i Bjørgen-klasse da hun i går takket for prisen som årets kvinnelige utøver i Sverige. Foto: Sven Lindwall / ExpressenVis mer

STEINKJER (Dagbladet): Så seint som i fjor mente Charlotte Kalla at hun ville sett direkte puslete ut ved siden av Marit Bjørgen.

Den svenske langrennsyndlingen eksponerte imidlertid en svært så muskuløs overkropp da hun tok imot prisen som årets kvinnelige utøver under den svenske idrettsgallaen denne måneden.

Etter Bjørgens gull på ettermiddagens NM-sprint spurte Dagbladet om hun hadde fått med seg Kalla-bildet, og om hun tror Kalla har hatt et ønske om å kopiere hennes fysikk.

- Jeg la merke til bildet. Jeg vet at Kalla er ganske lik meg i kroppsbygning og at hun er veldig sterk. Så jeg var ikke overrasket over det.

- Tror du hun har latt seg inspirere av deg?

- Det handler mest om hva slags kropp vi har. Vi er ganske like der, og trener man 800-900 timer sier det selv at man blir litt stor. Det er bare å prøve, sier Bjørgen - uten at Dagbladets journalist har store ambisjoner om å følge oppfordringen.

På spørsmål om hvem som vinner en håndbakduell av de to, tror Bjørgen hun ville gått tapende ut.

- Der er jeg fryktelig dårlig, ler hun.

- Spurten min er veldig bra
Rognes-jenta kan uansett leve fint med å tape i håndbak så lenge hun slår Kalla der det faktisk betyr noe: I sporet. Der er Bjørgen storfavoritt, og de to første NM-distansene har ikke akkurat svekket det favorittstempelet.

På torsdagens 10-kilometer gikk hun sitt beste løp for sesongen, ifølge sportssjef Åge Skinstad. Og på ettermiddagens sprint, distansen hun er mest usikker på, vant hun igjen. Men denne gangen ble hun presset helt til det siste av Maiken Caspersen Falla.

- Jeg hadde bestemt meg for å ta starten, og det greide jeg i alle heatene. Det er jeg veldig fornøyd med. Det ble ikke så mye trening på det å gå i et felt, men jeg hadde bestemt meg for å være offensiv fra start.

Caspersen Falla nærmet seg Bjørgen litt på selve oppløpet, men 30-åringen er ikke redd for at hun mangler den siste lille toppfarten når motstanden er av topp internasjonal klasse

- Jeg tror spurten min er veldig bra. Det har jeg vist før i vinter i både Kuusamo og Davos. Jeg vet den er ganske bra, men sprint i VM blir tøffe dueller med små marginer. Mye skal klaffe for å komme med i den finalen. Så den distansen er ganske usikker, sånn sett, sier Bjørgen til Dagbladet.

TOK SITT 11. NM-GULL: Marit Bjørgen holdt Maiken Caspersen Falla bak seg på sprinten - såvidt. 

Foto:Erik Berglund
TOK SITT 11. NM-GULL: Marit Bjørgen holdt Maiken Caspersen Falla bak seg på sprinten - såvidt. Foto:Erik Berglund Vis mer

Mange er skeptiske til sprintløypa i Kollen, særlig til den smale nest siste svingen, cirka 400 meter fra mål.

- Må du være først der for å ta gullet i VM?

- Jeg var ikke først der i prøve-VM, men vant likevel. Så det er absolutt mulig selv om man ikke er først der. Det viktigste for meg er å få en god start å ligge blant de tre fremste hele veien. Det blir veldig viktig i Kollen, sier hun.

Mener Maiken kan ta medalje
Til torsdag drar Bjørgen på høydeopphold til Seiser Alm. Der skal hun etter eget utsagn slappe av og samle overskudd for å være maksimalt forberedt til VM.

- Hvordan vil du sammenligne følelsen du har nå med følelsen du hadde på samme tidspunkt før OL i fjor?

- Følelsen er bedre enn den var før OL. Jeg har vært sterkere i hele vinter, og seieren i går viste at jeg er i bra slag.

Ei annen jente som er i bra slag er Maiken Caspersen Falla, så bra at Marit Bjørgen utroper henne til en medaljekandidat på VM-sprinten.

Det synes 20-åringen er litt i overkant.

- Da synes jeg Marit er veldig snill. Alle er på topp i VM, og jeg vil ikke si at målet er medalje. I hvert fall ikke før jeg står i en finale, sier hun.

- Trodde du at du skulle ta Bjørgen på de siste meterne i dag?

- Jeg hadde et bittelite håp da jeg nærmet meg. Men det brast ganske fort igjen. Jeg synes jeg klarte meg veldig bra i finalen. Jeg hadde bestemt meg for å ta ryggen til Marit, og er fornøyd med at jeg klarte det, sier hun til Dagbladet.

ELENDIG I HÅNDBAK?: Det hevder i hvert fall Bjørgen selv. Men heldigvis er hun overlegen der det faktisk betyr noe - i sporet. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
ELENDIG I HÅNDBAK?: Det hevder i hvert fall Bjørgen selv. Men heldigvis er hun overlegen der det faktisk betyr noe - i sporet. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer