Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kalla vant Sveriges første gull - de norske smurte seg bort

Ledet fra første stavtak i snøværet.

GULL TIL KALLA: Charlotte Kalla var helt suveren på dagens 10 kilometer fri i Falun-VM, og vant svenskenes første gull i VM på hjemmebane. De norske jentene gikk på en skikkelig smørefiasko og havnet langt ned på listene. Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters / NTB Scanpix
GULL TIL KALLA: Charlotte Kalla var helt suveren på dagens 10 kilometer fri i Falun-VM, og vant svenskenes første gull i VM på hjemmebane. De norske jentene gikk på en skikkelig smørefiasko og havnet langt ned på listene. Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norge ledet 6-0 mot Sverige i antall gullmedaljer i Falun-VM før dagens 10 kilometer fri for kvinner.

Nå har derimot Charlotte Kalla gitt de blågule smaken av gull i Falun. På hjemmebane slo hun til fra første stavtak og sikret seg et solid  og populær triumf i et renn som sikkert også vil bli husket for det overraskende snøfallet som tok de norske jentene fullstendig på senga.

- Jeg kan knapt tro det er sant. Det er virkelig en drøm som går i oppfyllelse. Denne distansen og på hjemmebane. Det betyr så mye for meg, sier Charlotte Kalla til SVT etter løpet.

Allerede ved 1,5 kilometer hadde Kalla opparbeidet seg en ledelse på 8,2 sekunder på Therese Johaug og 12 sekunder på Marit Bjørgen.

Milevis bak... Men det store sjokket - sett med norske øyne - kom likevel etter fem kilometer:

Da var ledelsen økt til 52,8 sekunder til Johaug og utrolige 1.07,4 til Bjørgen.

Da hadde svenskene for lengst skjønt hvor det bar, og allerede startet gullfeiringen.

Salt-diskusjon Før løpet dreide mye av diskusjonen seg om løypa ville bli saltet eller ei. Salting ville gi faste og gode forhold, som vil passe det svenske hjemmehåpet Charlotte Kalla som hånd i hanske - mens løse forhold ville være perfekt for vår egen Therese Johaug.

Ifølge rapportene ble løypene ikke saltet, men løypa var stengt i god tid før rennet og forholdene ved start var uansett så harde og fine som Kalla ønsket seg.

Snøfall Det ingen snakket om på forhånd var derimot været. Og like før rennstart så begynte det å snø lett i Falun.

Det skapte litt usikkerhet i den norske leiren.

- Vi har ikke testet i dette føret, sa den norske smøresjefen Knut Nystad til NRK tidlig i løpet.

Det som startet med usikkerhet i den norske smøreboden utviklet seg til et rent mareritt. For der Kalla og spesielt de amerikanske overraskelsesjentene danset seg gjennom snøen, så sto de norske jentene nærmest bom fast på det tunge og vanskelige underlaget.

- I dag må vi ta av oss hatten fopr svenskene. I dag slo de oss både i sporet og i smøreboden, oppsummerer en nedslått Knut Nystad overfør NRK.

To amerikanske på pallen Det som utviklet seg til et fiaskorennn for de norske jentene, så ble dagen en desto større opptur for de amerikanske damene Jessica Diggins og Caitlin Cregg - som vant henholdsvis sølv og bronse på 10-kilometeren.

Ingen norske jenter ble topp 20...

Heidi Weng ble beste norske på 22. plass. Therese Johaug ble nummer 27, Ragnhild Haga nummer 28, Marit Bjørgen nummer 31 og Astrid Uhrenholdt Jacobsen nummer 33.

- Nesten så det er latterlig Den norske landslagstreneren Egil Kristiansen oppsummerte fiaskorennet slik:

- Dette er ikke noe artig. Det er nesten så det er latterlig. Vi ble nok litt felt av forhjoldene og bommet på skivalg. Nå må vi prøve å glemme dette og heller se framover mot neste løp, sa han til NRK.

Hele Norges coronakart