Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Charlotte Kallas etterlengtede forvandling

Kalla var i ferd med å gi opp. Så skjedde det uventede. Da ble hun totalt forandret

Kollaps, hjerteflimmer, sviktende form, motgang og et nytt fall i Val di Fiemme. Alt så ut til å gå galt for Charlotte Kalla. Så snudde situasjonen totalt på hodet. Smilet er tilbake.

ENDELIG: Charlotte Kalla viste en helt annen side av seg selv i Val di Fiemme. Etter målgang sprudlet hun. Foto: EPA/ANDREA SOLERO
ENDELIG: Charlotte Kalla viste en helt annen side av seg selv i Val di Fiemme. Etter målgang sprudlet hun. Foto: EPA/ANDREA SOLERO Vis mer

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Sjelden har hun smilt mer. Sjelden har smilet vart i så mange minutter. Sannsynligvis smiler Charlotte Kalla fremdeles. Denne dagen var helt spesiell for det svenske skiesset - endelig med positivt fortegn.

Forvandlingen kom i grevens tid. Etter en oppkjøring utenfor landslaget, gikk alt galt i verdenscupåpningen i Kuusamo. Kalla kollapset. Årsaken viste seg å være hjerteflimmer. Siden har hun ikke vært seg selv og har havnet fullstendig i skyggen av lagvenninnen Stina Nilsson.

I Tour de Ski har hun fått dårlige svar omtrent på hver eneste etappe. I Toblach på fredag var hun svært nær ved å gi opp hele touren. Kalla holdt på å kaste inn håndkleet og gå glipp av gode premiepenger.

Men hun kom seg til start i Val di Fiemme. Så skjedde det som ikke skulle skje. Kalla falt i en utforkjøring tidlig i løpet sammen med Krista Pärmäkoski. Val di Fiemme-marerittet så ut til å fortsette. Til Dagbladet forteller hun:

- Jeg tror det var en isklump jeg sklei på. Jeg mistet grepet på skiene. Det var en dårlig start, men jeg kom meg raskt opp igjen, sier Kalla til Dagbladet.

- Jeg trengte dette

JUBLET SAMMEN: Oppturene har vært mange for Stina Nilsson den siste sesongen. Endelig kunne hun dele en av dem med Charlotte Kalla.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
JUBLET SAMMEN: Oppturene har vært mange for Stina Nilsson den siste sesongen. Endelig kunne hun dele en av dem med Charlotte Kalla. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

29-åringen reiste seg. Denne gang reiste hun seg helt opp - en gang for alle - i løpet av noen minutter hvor hun gjorde mange pessimistiske tips til skamme.

Da ingen forventet noe som helst, gjennomførte Kalla et av sine beste klassikløp på mange år, tok igjen det tapte etter fallet og klatret helt opp på pallen i Val di Fiemme.

I målområdet smilte hun kontinuerlig i flere minutter. Endelig var den gode, gamle og sprudlende Charlotte Kalla tilbake.

- Jeg trengte dette. Det var etterlengtet og kjempedeilig å innse at jeg kom meg opp og var så sterk. Det er helt utrolig at det gikk etter fallet. Å være på pallen sammen med Stina Nilsson, kjennes veldig godt, sier Kalla.

- Når hadde du sist en så god følelse?

- Det må ha vært i skandinavisk cup på Lillehammer. Da hadde jeg en god dag, svarer 29-åringen.

Nå fikk hun det endelig ut på det øverste nivået igjen. Kalla viste at hun fortsatt kan kjempe om seirer og pallplasseringer i verdenscupen.

- Hvordan har den tunge tiden vært?

- Det er slitsomt og utfordrende, men man må bare tenke positivt. Jeg håper det snur skikkelig nå, sier Kalla.

Støtte fra Weng

Hun satte alle de norske jentene på plass for første gang siden VM i Falun. Heidi Weng la ikke skjul på at skiene var dårlige.

- Jeg er skuffet. Jeg hadde dårlig feste og måtte gå veldig mye fiskebein. Det tærer på armene og gjør det vanskeligere å henge med, sier Weng til Dagbladet, som likevel klarer å glede seg på Kallas vegne.

- Det er veldig godt å se at Kalla får det til å stemme igjen. Det fortjener hun. Det er fint at hun får noen oppturer, mener Weng.

Kalla takker for støtten. Hun fikk ikke med seg at de norske jentene slet med dårlig feste.

- Jeg hadde nok med meg selv, men registrerte at de norske ikke hadde en topp dag. Hva det skyldtes, vet jeg ikke, sier Kalla.

Inspirert og motivert

Hun angrer ikke på at hun har valgt å stå utenfor landslaget.

- Rent innholdsmessig har jeg ikke gjort så mange endringer, men det er godt å stå enda nærmere min personlige trener Magnus Ingesson. Vi har nå et mer effektivt samarbeid, og det er veldig inspirerende. Det gir meg bra energi og motivasjon, forteller 29-åringen.

- Er det rart å stå utenfor landslaget og ha mange færre folk rundt deg i det daglige?

- Det er litt spesielt, men det er ikke sånn at jeg savner det jeg hadde. Å satse på egenhånd er først og fremst veldig inspirerende. Jeg har et mindre team rundt meg, og det er utrolig lærerikt og motiverende. Det gir meg veldig mye energi.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling