<strong>NORSK SEIER:</strong> Vinterens duell i kvinnelangrenn blir Sverige mot Norge. Da gjelder det å holde like fin tone som utøverne. FOTO: Geir Olsen / NTB scanpix.
NORSK SEIER: Vinterens duell i kvinnelangrenn blir Sverige mot Norge. Da gjelder det å holde like fin tone som utøverne. FOTO: Geir Olsen / NTB scanpix. Vis mer

Therese Johaug verdenscup Lillehammer

Kallas nye superkropp ikke sterk nok: Ryktene om Johaug var sanne

Framgang på et viktig punkt. Og det trenger hun mot svenskene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HELT fra sist nyttår har det gått rykter om hvor god Therese Johaug var blitt under sin ufrivillige konkurransepause. Etter at hun sakte kom over krisen i månedene etter CAS-dommen i fjor høst, har det rent sportslige stadig blitt utviklet. Tester og etter hvert treningsturer med lagvenninnene fortalte om et enda høyere nivå enn selv den flotte 2015/16-sesongen.

Nå er det mulig å se det:

  • I dag ble Charlotte Kalla knust da hun forsøkte å holde følge.

Og det i en duell der Charlotte fra start var den som dro opp farten.

DET er ikke lenge siden nettopp det var mer enn bra nok. For bare ett år siden Charlotte Kalla gikk fra alle de norske langrennsjentene i den samme lange, utmattende stigningen over skistadion på Lillehammer. Da var det duatlon. Først dro hun i stykker Marit Bjørgen og nesten hele feltet i klassisk, og så stakk hun fra Heidi Weng på rå kraft og overlegen friteknikk.

Dengang var Charlotte desidert verdens beste langrennsjente. Bare en uke før hadde hun smadret Bjørgen i sesongåpningen i Ruka, og fortalt hva som ville komme. For Kalla gjennomførte en toppsesong som endte med OL-gull.

Og nå skulle den svenske helten ifølge egne treningsresultater være enda sterkere.

SEINEST i sommer kom det billedbevis om Charlottes nye superkropp som hintet om fysikk på nivå med Marit Bjørgen. De var hentet fra Kallas egen Instagram, og var riktig flotte. Men igjen; sommertrening er en ting, konkurranse på snø noe ganske annet.

For i dag var det nettopp i det flate stakepartiet etter den lange stigningen at Therese Johaug viste avgjørende framgang. Det var her Kallas om mulig enda mer imponerende ryggtavle skulle gi den ekstra farten som gjorde at hun kunne hente inn de meterne Johaug skaffet seg i den lange motbakken. Men det skjedde ikke:

  • Therese Johaug holdt avstanden i staking, og vant til slutt både selve distansen på 10 km klassisk og minitouren sammenlagt.

Det er viktig for verdenscupen, men det er også et bra tegn for det som følger i VM i februar. Ett av ryktene om Johaugs positive utvikling var helt korrekt.

Hun staker definitivt bedre, og går fortere i de lettere partiene. Det viste hun allerede før den hardeste bakken med fartsøkningen som gjorde at Kalla slapp.

DET blir også nødvendig i den konkurransen mot Sverige som stadig blir mer spennende. Om det stoppet opp for Kalla i forsøket på å avgjøre superduellen mot Johaug, har svenskene to klare håp til.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

I dag var det lettest å se unge Ebba Andersson. Hun hentet inn Kalla på vakkert vis, holdt lenge nøyaktig samme fart som Johaug i de hardeste stigningene, og stod i mot den fenomenale spurten til Ingvild Flugstad Østberg.

Men den farligste svenske jenta i VM blir fort Stina Nilsson. I den tunge løypa tapte hun bare drøyt halvminuttet til Johaug. Det blir mye mindre når det flater ut til VM. Da kommer Stina med den spurten på distanserenn som i fjor bare ble overgått av Marit Bjørgen.

DENNE vinteren er det Ingvild Flugstad Østberg som er den raskeste norske avslutteren. Også hun har fått mye ros for treningsarbeidet. På flere økter har hun og Therese vært jevne. I dag skilte det noen tidels sekund fram til seier på den avsluttende distansen.

Enda viktigere er likevel den tekniske framgangen. Ingvild har fått orden både på kropp og ski, og går rett og slett vakkert.

Og stilkarakterene skal vi ta med oss inn i denne vinteren der rivaliseringen mellom Sverige og Norge vil prege hvert eneste renn. Det gjelder å gjøre det like fint som utøverne.

Både i og utenfor løypa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer