SJAKKEKSPERT: Torstein Bae har vært president i Norges Sjakkforbund og er internasjonal mester. De siste årene har det imidlertid blitt lite tid til å spille selv. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SJAKKEKSPERT: Torstein Bae har vært president i Norges Sjakkforbund og er internasjonal mester. De siste årene har det imidlertid blitt lite tid til å spille selv. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Torstein Bae

Kaller det tilfeldighetens spill. Slik ble Bae hele Norges sjakkansikt

Torstein Bae har blitt hele Norges sjakkansikt. Denne jula skal han geleide nordmenn gjennom VM i lyn- og hurtigsjakk.

Torstein Bae (39) lener seg over sjakkbrettet. Vi har bedt ham vise sin favoritt-åpning, den første fasen i et sjakkparti. Målet er at spillerne skal få utviklet brikkene og gjort krav på viktige felt.

Bae viser en såkalt kongegambit.

- Det er dessverre en av åpningene som ikke er så gode. Den var populær for omtrent 150 år siden, men nå har man funnet ut at hvit dessverre ikke får noen god stilling. Man gjør bare sånn og sånn …

Bae, internasjonal mester i sjakk, flytter på brikkene.

- Så er det ingen gode metoder videre.

- Så man er stort sett ferdig innen de første få trekkene med denne åpningen?

- Man kan jo håpe å lure motstanderen likevel. Dette er romantisk sjakk.

- Du er en sjakkromantiker?

- Selv om ingen ser på, opptrer ofte sjakkspillerne som om de blir observert av andre. Man kan ha en tydelig rolle. Hva slags sjakkspiller vil man være? Den kreative? Den aggressive? Sportsmannen, poeten? Noen kan være de som vil spille offerspill, briljante, historiske partier. Jeg heller nok litt i den retningen, flirer Bae.

NRK-EKSPERT: Torstein Bae. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
NRK-EKSPERT: Torstein Bae. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Tilfeldighetens spill

Torstein Bae har blitt hele Norges sjakkekspert. Han har vært til stede i samtlige av NRKs VM-sendinger siden Magnus Carlsens duell mot Vishy Anand i 2013.

Anand skulle ryke på to VM-tap mot det norske sjakkvidunderet. Carlsen har seinere slått både russiske Sergej Karjakin og amerikanske Fabiano Caruana, og holder stand som verdens beste sjakkspiller.

Gjennom disse åra har Bae, som i tillegg er sjef i et advokatfirma i Oslo, tilbrakt et hundretall timer på TV.

- Det er helt topp. Det er noen hektiske, men morsomme uker. Det har vært et eventyr å få være med på. Jeg har lært mye siden det første året, jeg hadde ingen TV-erfaring før det, sier Bae til Dagbladet.

Måten han ble plukket opp av NRK på, kaller han «tilfeldighetens spill». Bae hadde kommentert en sjakkturnering i Kristiansund, der blant andre Carlsen og Anand deltok. Dette ble også direktesendt hos NRK Møre og Romsdal. Da tok Reidar Stjernen, produsent i statskanalen, kontakt.

- Vi fikk en dialog, og etter noen år ble jeg spurt om jeg kunne være med mot VM i 2013. Det var rett før det hele braket løs, NRK hadde noen utfordringer med å lande rettighetene til å sende mesterskapet, sier Bae.

NRK-DUO: Torstein Bae og Line Andersen. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
NRK-DUO: Torstein Bae og Line Andersen. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer

Konkurransen

Denne romjula er han naturligvis med som ekspertkommentator når VM i hurtig- og lynsjakk spilles i Russland. Magnus Carlsen er regjerende mester i lynsjakk. I år jakter han trippelen - altså å bli verdensmester i både langsjakk, hurtig- og lynsjakk.

NRKs sjakksendinger har blitt enormt populære, og Baes formidling sammen med Line Andersen og andre gjester i studio, har gått hjem hos det norske folk.

- Det er jo mange som ser sendingene, og følger med, som ikke kan reglene. Men jeg opplever at vi har klart å skape sendinger både drevne spillere og folk som ikke kan noe har glede av. Det er jo helt avgjørende for at seertallene skal bli så gode. Så har vi vår fascinerende helt i Magnus Carlsen, vi har pila og tida som spenningsmomenter, sier Bae.

På spørsmål om han liker den tradisjonelle sjakken eller lyn- eller hurtigsjakk best, klarer han ikke helt å bestemme seg.

- Under lyn- og hurtigsjakk går det så unna. Men det har også sin rytme og sjarm. Jeg må si jeg gleder meg veldig. Kort tenketid er kanskje en større utfordring som kommentator. Jeg har gode følelser for den klassiske utgaven, men det er veldig gøy å kommentere lynsjakk, sier Bae.

Bae sier han var en sportsidiot som barn. Og det var nettopp konkurranseelementet som fenget ved sjakken.

Politisk vekker

Bae, som er tidligere president i Norges Sjakkforbund, er gift med Silje Bjerke, som blant annet har representert Norge i sjakk-OL. Sammen har de to barn på ett og tre år.

Selv har han funnet liten tid til å drive med sjakk de siste åra. Ved siden av å være sjakkommentator er han altså advokat. Han har også hatt diverse frivillige verv.

Politisk heller han litt mot venstresida. Etter 22. juli engasjerte han seg i politikken.

- Det var en vekker for mange. Jeg var sjakklærer for en av de drepte, Håvard Vederhus, da han var barn, og kjente også hans familie. Massedrapene 22. juli var en ufattelig katastrofe, med politisk motiv. Da måtte man tenke at man skulle være en motvekt, på en måte, sier Bae.

- Er du veldig samfunnsengasjert?

- Ja, det vil jeg si. Det er målet med min virksomhet som advokat, også. Å hjelpe med bedre rettssikkerhet for alle, at folk får den rett de har krav på, sier Bae.

Han fortsetter:

- Hvis man er så heldig å ha muligheten til det, er det klart man må engasjere seg i noe, ønske å gjøre det bra og bidra til noe positivt gjennom arbeidet, sier Bae.

VM i hurtigsjakk går til og med søndag. Magnus Carlsen jakter trippelen etter å ha blitt verdensmester i den tradisjonelle langsjakken i høst.