Kaller norsk fotball «degenerert»

Danskene vil ikke ha felles serie med Norge og Sverige.

VIL IKKE VÆRE REDNINGSBØYE: Styremedlem Niels Christian Holmstrøm i FCK liker ikke anbefalingen om en felles skandinavisk fotballserie, og kaller svensk og norsk fotball «utdatert», «uinteressant» og «degenerert». Foto: Aleksander Nordahl, Dagbladet
VIL IKKE VÆRE REDNINGSBØYE: Styremedlem Niels Christian Holmstrøm i FCK liker ikke anbefalingen om en felles skandinavisk fotballserie, og kaller svensk og norsk fotball «utdatert», «uinteressant» og «degenerert». Foto: Aleksander Nordahl, DagbladetVis mer

(Dagbladet): Den felles skandinaviske Royal League har ikke blitt arrangert de siste årene på grunn av manglende interesse fra TV og sponsorer.

Likevel foreslår det svensk-danske Øresundsinstituttet en sammenslått skandinavisk serie. Bakgrunn er sviktende europeiske resultater og økonomi for klubbfotballen i alle de tre skandinaviske landene de siste årene.

Forslaget møter imidlertid liten begeistring i dansk fotball. Danskene vil helst klare seg selv.

- Jeg tror det er mer å hente i et sånt konsept for de svenske og norske klubbene enn for de danske. For jeg synes vi har et rimelig sterkt nasjonalt produkt i Danmark, sier leder Allan Hansen i Dansk Boldspil-Union (DBU) til Politiken.

Han sier at DBU vil se på saken om det skulle dukke opp et konkret forslag, men har liten tro på at noe slikt ville slått an i Danmark.

- Jeg har vanskelig for å se at andre klubber enn Rosenborg, Malmö og AIK vil være interessante for et dansk publikum, sier Hansen.

- Historieløst Toppfotballsjef Nils Johan Semb i NFF sier at en felles skandinavisk serie ikke har vært diskutert i Norge. Han synes likevel Allan Hansen tar hardt i.

- Han bør moderere seg litt. Dette er ganske historieløst. Han har rett i at den danske ligaen har vært noe bedre de siste årene, men dette kan snu fort. Det er FCK som bærer Danmark. FCK er lokomotivet i skandinavisk klubbfotball nå, og Rosenborg er nest best - det er udiskutabelt. Etter dem er det ikke store forskjeller på de neste norske og danske lagene. De svenske klubbene er sist i dette feltet nå, sier Semb til Dagbladet.

En som i alle fall ikke modererer seg, er Niels-Christian Holmstrøm, styremedlem i FC København.

- Norsk og svensk fotball er jo for øyeblikket stort sett utrangert og er fullstendig uinteressant i europeisk sammenheng. Jeg har vanskelig for å se at dansk klubbfotball skulle kunne få noe ut av dette samarbeidet, sier  Holmstrøm til Politiken.

- Degenerert Nettopp FCKs gode resultater har løftet danskene på nasjonsrankingen til Uefa. På lista som sist ble oppdatert i midten av desember, ligger Danmark på 12. plass, Norge på 26. plass og Sverige er nummer 28.

- Vi i Danmark kan jo ikke agere redningsbøye for en degenerert norsk og svensk liga, sier Holmstrøm.

LOKOMOTIVET: Ståle Solbakkens FCK er Skandinavias klart beste lag, RBK nummer to. Bak disse er det ikke så store forskjeller på norske og danske klubblag, mener toppfotballsjef Nils Johan Semb. Foto: Gorm Kallestad, Scanpix
LOKOMOTIVET: Ståle Solbakkens FCK er Skandinavias klart beste lag, RBK nummer to. Bak disse er det ikke så store forskjeller på norske og danske klubblag, mener toppfotballsjef Nils Johan Semb. Foto: Gorm Kallestad, Scanpix Vis mer

Holmstrøm er for øvrig samme mann som ble bøtelagt for vold mot en fotograf fra Bergens Tidende i 2006 etter å ha blitt tatt på fersken da han forsøkte å kapre Frode Johnsen uten Rosenborgs tillatelse. Holmstrøm var på det tidspunktet sportsdirektør i FCK.

Nå sitter han i FCK-styret i kraft av å være styreleder i KB, en av de to klubbene som er samlet under FCK-paraplyen.

- Har et poeng Selv om FCK-lederen tar hardt i også nå, innrømmer Semb at dansken er inne på noe.

- Holmstrøm er kjent for å spissformulere seg, og dette er en spissformulering. Men han har et poeng vi må ta på alvor. Vi har hatt et godt år med landslaget, som nå er det beste av de nordiske, men resultatene til de norske klubblagene har stupt de siste årene, sier toppfotballsjefen.

Semb er eller forberedt på flere danske kraftsalver de nærmeste par månedene. Norge og Danmark møtes til toppkamp i gruppe H i EM-kvalifiseringen på Ullevaal 26. mars.

- Det kommer nok flere friske uttalelser fra Danmark fram mot det, sier Semb.

Men i likhet med danskene synes Semb seriefotballen bør være organisert i hvert enkelt land.

- Den nasjonale identiteten i fotballen er viktig. Vi bør ha en så sterk som mulig nasjonal serie. Samtidig kan vi se på samarbeidsformer med svenske og danske lag. Alle landene har ganske lange sesongpauser, og samarbeidet der kan utvikles bedre, sier Semb.

IKKE BARE NEGATIV: Holmstrøm liker noen norske fotballspillere. Her sammen med Erik Mykland i Parken. Foto: Carl Redhead, Scanpix
IKKE BARE NEGATIV: Holmstrøm liker noen norske fotballspillere. Her sammen med Erik Mykland i Parken. Foto: Carl Redhead, Scanpix Vis mer