IKKE TO BINGOTUSJER: På toppen av hodet har Wenlock (t.v.) og Mandeville hver sin W og M, inspirert av Londons drosjelamper. Videre har de ett øye, og gjennom dette skal de ta bilder av alt de ser i de 800 dagene fram mot OL-åpningen. OL-ringene kan ses som armbånd på Wenlock. Foto: Scanpix
IKKE TO BINGOTUSJER: På toppen av hodet har Wenlock (t.v.) og Mandeville hver sin W og M, inspirert av Londons drosjelamper. Videre har de ett øye, og gjennom dette skal de ta bilder av alt de ser i de 800 dagene fram mot OL-åpningen. OL-ringene kan ses som armbånd på Wenlock. Foto: ScanpixVis mer

Kaller OL-maskoter «forferdelige, dataskapte smurfer»

Designekspert slakter London-lekenes frontfigurer.

||| LONDON (Dagbladet): I går - nøyaktig 800 dager før sommer-OL i London åpnes - ble Wenlock og Mandeville presentert.

Maskotene er laget av de to siste dråpene stål fra byggingen av Olympiastadion i Stratford. Wenlock representerer OL, Mandeville Paralympics.

De første reaksjonene viser at de enøyde slår an hos yngre generasjoner, ifølge BBC.

Men avskyen stiger i takt med alderen på den du spør, og hvis du støter på en designer som ikke har fått ta del i prosjektet, kan du få kommentarer som dette:

- Hva er det med disse lekene som virker å få de ansvarlige til å omfavne slik nedlatende, idiotisk, barnslighet? sier designkritikeren Stephen Bayley til Daily Telegraph.

Da selve logoen for lekene ble lansert, fikk man liknende reaksjoner.

- Hvorfor kan vi ikke smykke oss med noe som for oss til å synge av stolthet, i stedet for disse forferdelige, dataskapte smurfene tilpasset iPhone-generasjonen? fortsetter Bayley, og har selv en slags konklusjon på sine to retoriske spørsmål:

- Hvis lekene skal huskes for sin kunst, kan vi allerede fastslå at de er en katastrofal fiasko.

Telegraphs nettsak har et haleheng av kommentarer fra lesere — som er relativt enige om at nyskapningene ikke vil gjøre seg som hagegnomer i Storbritannia de neste par åra.

Tabloiden The Sun er snillere. De har latt en designekspert ved navn Mash Bonigala hylle Wenlock og Mandeville. Daily Mail skriver at de likner en krysning av videospillhelten Sonic the Hedgehog og en figur fra filmen Monsterbedriften. Daily Express mener folk ikke kan annet enn å gjette seg til hvorfor OL-maskoten ser ut som et enøyd stålmonster.

OL-topp Paul Deighton sier, ifølge Evening Standard, at han ikke vil bli overrasket om salg av maskotfigurer i ulike fasonger vil bringe inn 7-8 millioner pund.

- Vi ønsket noe som kunne engasjere unge mennesker. Vi snakket med mange barn, forteller Deighton.

Navnene, Wenlock og Mandeville, er nok mer rettet mot den eldre garde:

Much Wenlock er stedet hvor Pierre de Coubertin skal ha fått ideen som endte opp i utformingen av de moderne olympiske leker. Og det var i Stoke Mandeville man arrangerte handikappidrettsstevner så tidlig som i 1948, tolv år før de første Paralympics.