Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kaller Thorkildsen «Thor den mektige»

Magasinredaktør mener spydhelten er en av tidenes største.

SLIK FEIRET HAN: Andreas Thorkildsen feiret kastet som ga ham finaleplass på denne måten. Nå kalles han «Thor den mektige» av redaktøren for Athletics Weekly. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SLIK FEIRET HAN: Andreas Thorkildsen feiret kastet som ga ham finaleplass på denne måten. Nå kalles han «Thor den mektige» av redaktøren for Athletics Weekly. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

LONDON (Dagbladet): På bildet over river Andreas Thorkildsen av seg t-skjorta i rein gledesrus etter sitt beste kvalifiseringskast på mange år.

Det var egentlig ingen som visste hvor han sto før spydkvaliken i OL i går, ettersom han ikke hadde konkurrert siden han måtte trekke seg fra EM-finalen i juni med en muskelskade.

Men etter et dårlig og et godt kast var bekymringen historie. Thorkildsen kastet nemlig over den automatiske kvalifiseringsgrensen for første gang siden 2007.

Feiret i «barings»
Da er det kanskje ikke så rart at han feiret med å rive av seg på overkroppen foran 80000 på tribunen og flere millioner foran tv-skjermen.

- Det er deilig at ting stemmer litt, at ting er litt på gang, sier han etter kastet på 84,47, som var mer enn langt nok over grensa på 82 meter.

Han innrømmer likevel at det siste året gjorde at han ikke følte seg helt trygg før jakten på hans tredje OL-gull på rad skulle starte.

- Det ble litt usikkerhet ved førstekastet. Noen dager klarer man å rette på det og andre ikke. Dette var en av dagene det gikk. Det var utrolig deilig, sier han.

Redaktørhyllest
En som fulgte nøye med på nordmannens innsats i går, er Jason Henderson, redaktør for et av verdens største friidrettsmagasin, Athletics Weekly.

Han mener at en type utøver som Thorkildsen alltid må vurderes som en av favorittene, til tross for at han ikke har vært på sitt beste det siste året.

- Vi kan ikke avskrive en utøver med hans talent og mesterskapstemperament, sier Henderson til Dagbladet.

Magasinredaktøren mener Thorkildsen uansett innsats i lørdagens finale, er en av sportens største.

- Jeg har kalt ham «Thor den mektige» i en del artikler. Han er en fantastisk spydkaster, veldig artikulert og han ser bra ut også. Han er definitivt en av de største mannlige utøvere i verden det siste tiåret, sier Henderson, og legger til:

- Hvis han vinner i London, så vil det sementere statusen hans som en av tidenes største kastere.

Tror ikke på Andreas
En som ikke tror Thorkildsen klarer å gjenta bragdene fra Aten og Beijing, er Pär Andersson, som er nyhetssjef for SportExpressen.se.

- Dessverre tror jeg ikke han vinner. Selv om Andreas pleier å være best når det virkelig gjelder, så kjennes det ikke som om han er like bra som for noen år siden. Skadene har gjort sitt og han er bare tiende best i verden i år, sier han til Dagbladet.

Andersson mener uansett at Thorkildsen blir en av de største skandinaver innen friidretten om han lykkes med et OL-«hat trick».

- Skulle han vinne så er han definitivt blant de største skandinaviske friidrettsutøverne gjennom tidene. Tre rake OL-gull i steinhard konkurranse er det få som kan vise til, sier han.

I Finland hvor spydinteressen er større enn i de fleste andre land, tror folk at Thorkildsen vinner på lørdag om han ikke får kjenning på skadene.

- Om Andreas Thorkildsen er frisk og i form så vinner han gull, så enkelt er det. Men om Andreas Thorkildsen har små skadeproblemer og ikke er på topp så vinner han ikke, så er enkelt er det også. Thorkildsen er verdens beste spydkaster, men konkurransen i en OL-finale er så tøff at man ikke vinner gull uten å være i godt slag, sier Christoffer Herberts, sportssjef i den finske avisa Huvudstadsbladet.

Lettet trener
Ettersom Thorkildsen kastet over kvalikgrensa på kast to i går, nøyde han seg med to kast.

Trener Åsmund Martinsen var etterpå svært lettet over at han slapp å lide seg gjennom kvalikgruppe to — noe han hadde måttet hvis ikke Thorkildsen klarte grensa på 82 meter.

- Du må ha flyt og rytme for å få et sånt kast. Det var jo greit at han tok et lite stykke over grensa. Han var snill mot meg denne gangen, men han pleier å plage meg fælt, sier Martinsen og gliser.

Thorkildsens kast på 84,47 meter endte som det nest lengste i kvaliken i går.

Nordmannen fikk — riktignok ubetydelig — bank av tsjekkeren Vitezslav Vezely (29), som «perset» med 88,34.

• Spydfinalen går lørdag kl. 20.20, norsk tid.

THOR: Chris Hemsworth spiller Thor med hammeren, guden Thorkildsen sammenliknes med. Foto: AP / Paramount Pictures-Marvel Studios / Zade Rosenthal / NTB Scanpix
THOR: Chris Hemsworth spiller Thor med hammeren, guden Thorkildsen sammenliknes med. Foto: AP / Paramount Pictures-Marvel Studios / Zade Rosenthal / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media