TOK MEDALJE. Emilie Olimstad og Frida Berntsen tok bronse i ungdoms-OL i Buenos Aires i fjor. Det ga mersmak for Olimstad. Foto: CEV
TOK MEDALJE. Emilie Olimstad og Frida Berntsen tok bronse i ungdoms-OL i Buenos Aires i fjor. Det ga mersmak for Olimstad. Foto: CEVVis mer

Emilie Olimstads tøffe valg

Kalles «Norges nye superstjerne», men nå står Emilie (18) overfor et tøft valg

Emilie Olimstad må velge hvilken idrett hun skal satse på. - Et luksusproblem, sier 18-åringen.

I dag skal Norge spille EM-kvalik i volleyball i Ekeberghallen i Oslo.

Det norske damelandslaget er i realiteten ute av kampen om EM-billett, men for stortalentet Emilie Olimstad (18) er kampen mot Ukraina viktig.

- Vi går ikke videre uansett, men hver gang man spiller kamp, så vil man jo vinne. Det hadde vært sykt gøy å hevde seg mot et lag som Ukraina. Når du spiller landskamp, så er det også mange som ser på, sier Olimstad til Dagbladet.

18-åringen fra Åmli har fått noen tilbud fra utenlandske klubber etter å ha spilt juniorlandskamper for Norge. Nå er hun spent på hvilke muligheter som kan by seg etter kampen mot Ukraina for seniorlandslaget.

- Det viktigste er at laget spiller bra. For meg handler det jo om å bidra til at laget gjør det, men det er ikke noe å legge skjul på at denne kampen gir meg muligheter, sier Olimstad.

Luksusproblem

Planen er at landslaget skal bygges rundt Olimstad, som tok bronse sammen med Frida Berntsen i sandvolleyball i ungdoms-OL i fjor.

18-åringen, som trives like godt på sand som innendørs, omtales som «Norges nye superstjerne» av tidligere sandvolleyballspiller Iver Horrem.

- Jeg vet ikke om jeg kan si meg enig i det, men jeg har jo lyst til å nå langt i idretten. Jeg har ikke bestemt meg for om jeg vil satse på sandvolleyball eller volleyball, sier Olimstad.

- Det er mange som tror at man kan spille sandvolleyball hvis man spiller volleyball, at man kan bytte mellom de to, men hvis du virkelig ønsker å nå langt i en av de idrettene, så må du bestemme deg for én av dem. Jeg synes begge er veldig gøy, så det er veldig vanskelig å velge én av dem, legger hun til.

TRIVES GODT: Emilie Olimstad (lengst til høyre) sier at hun nå trives best med innendørsvolleyball, men at dette endrer seg så fort hun kommer i gang med sandvolleyballen. Foto: CEV
TRIVES GODT: Emilie Olimstad (lengst til høyre) sier at hun nå trives best med innendørsvolleyball, men at dette endrer seg så fort hun kommer i gang med sandvolleyballen. Foto: CEV Vis mer

OL-drømmen

Den største forskjellen mellom de to idrettene, er antall spillere på laget. Et volleyballag består gjerne av 12-15 personer, der seks spillere er på banen til enhver tid.

I sandvolleyball må du bare forholde deg til deg selv og makkeren din.

- Det er vanskeligere for Norge å komme seg til OL i innendørsvolleyball i forhold til sandvolleyball. Ikke umulig, men det krever mye mer, forteller Olimstad.

Nettopp OL-drømmen, som Olimstad fikk smake på under ungdoms-OL i Buenos Aires i fjor, er argument for sandvolleyballsatsing.

- Det er en stor del av valget. OL veier veldig opp for sandvolleyballen. Det er større sjanse for å kunne delta og ta en medalje. Det er absolutt noe jeg tar til vurdering når det står mellom de to valgene, sier Olimstad.

Majorturneringen i Gstaad

En enda større opplevelse var det å få spille Major-turneringen i Gstaad i Sveits i juli sammen med Oda Johanne Ulveseth.

- Det er det største jeg har opplevd innenfor sandvolleyball. Det å kunne spille på det høyeste nivået i verden, var skikkelig gøy. Når jeg var i den perioden, så var jeg veldig sikker på at jeg kom til å velge sandvolleyball. Det er skikkelig vanskelig, sier Olimstad.

Nå, etter å ha hatt to flotte uker sammen med landslaget i innendørsvolleyball, er det det hun trives best med.

Skal hun satse på proffdrømmen i den idretten, betyr det at hun må flytte fra trygge omgivelser i Norge.

- Det er jo tidlig å flytte alene til utlandet etter videregående, men hvis jeg kunne spilt på høyt nivå, så tror jeg at jeg hadde gjort det, sier Olimstad.

Volleyball Goals! Train & Spike Together!

Watch, enjoy and get inspired by this video showing a very interesting volleyball drill. This is a great way to train together with another volleyball friend. Video By: facebook.com/toppvolleynorge

Posted by VOLLEYWOOD on Wednesday, January 10, 2018

Video gikk viralt

18-åringen kommer fra en familie av volleyballspillere. Både mor og far, samt den ene broren, spiller. Den andre broren, Markus Olimstad, tok NM-gull i Big Air i fjor.

- Mamma og pappa prøver å hjelpe meg med å sette opp positive og negative sider ved begge idrettene. De sier at jeg har alle muligheter åpne, og at hvis jeg velger én ting, så mister jeg ikke sjansen til å gå over til den andre, sier Olimstad, og legger til:

- Det er vanskelig. Det er absolutt et luksusproblem. Jeg kan ikke klage.

I fjor la faren til Olimstad ut en video på sosiale medier der hun og broren «spiller på lag» mot et bord, som sto på den andre siden av nettet.

En volleyballkonto plukket opp og delta videoen videre på Facebook, og i skrivende stund har den over fire millioner avspillinger.

Plutselig begynte følgerne å strømme til Olimstads Instagram-konto. Gøy, sier Olimstad, men hun bryr seg ikke veldig om oppmerksomheten.

- Jeg prøver å ha mest mulig fokus på å spille volleyball og ikke på det som skjer rundt.