- Kampen er vinn eller forsvinn for Mike

- Denne kampen betyr absolutt alt for Mike, sier Steffen Tangstad til Dagbladet. Ingen andre enn nordmannen fikk være til stede på Tyson-treninga i går. Der ble Tangstad spurt om hjelp til å fikse en ny kamp for sin ruinerte, gamle venn i Skandinavia allerede til sommeren.

- Jeg har kjent Tyson fra da vi bodde sammen i to uker før Spinks-kampen min i 1986. Tyson trente på samme sted som meg. Det var liksom jeg som var stjerna den gangen. Han så opp til meg, sier Tangstad. Siden har Tangstad pleid vennskapet med besøk hver gang han er i USA. Nå er TV-mannen Tangstad på plass i Manchester for å følge den voldtektsdømte bokserens skjebnekamp mot den narkotika-, volds- og ransdømte engelskmannen Julian Francis i morgen kveld.

På pressekonferansen på et Manchester-hotell i går viste Tyson at han er slagferdig også i kjeften. Tangstad var offeret. Han gikk på en verbal knockout.

- Er det virkelig Steffen Tangstad? Du ser småfeit ut.

Sa Mike Tyson.

Invitert på trening

- Helt feil. Jeg har samme matchvekta som da jeg boksa. Men - jeg hadde på meg lang frakk. Og det er 13 år siden jeg boksa, sier Tangstad.

Etter pressekonferansen kom en herre i Tysons reisefølge og prikket Tangstad diskré på skulderen.

- Jeg ble tatt med inn på treninga. Der snakket jeg med Tyson. Jeg var den eneste som fikk komme inn, sier Tangstad, som fikk følgende attest fra boksesluggeren:

«I'm his brother.»

- For meg er Mike en kollega, sier Tangstad.

Men det var ikke bare for gammelt vennskaps skyld Tangstad fikk audiens. Tyson er i pengenød.

- Tyson har tjent utrolig mange penger gjennom karrieren. Men han har lidd under dårlig management og rådgivning. Nå sliter han med stor skattegjeld i USA.

- Denne kampen er vinn eller forsvinn for Mike, sier Tangstad, som forvalter TV-rettighetene til proffboksing i Skandinavia gjennom arbeidsgiveren Modern Times Group.

Kamp i Danmark?

Nettopp derfor fikk Tangstad i går denne forespørselen fra Tyson & co:

- De spurte meg om jeg var interessert i å fikse en kamp i Skandinavia til sommeren. Det kan fort skje, og hadde vært utrolig morsomt.

I Norge er proffboksing ulovlig. En slik kamp må gå i Danmark.

- Med stor nok stadion (30000- 40000 tilskuere) gir en slik kamp 30-40 millioner kroner bare i stadioninntekter, sier Tangstad.

Han presiserer at han primært er TV-mann, men innrømmer at han spiller en viktig rolle der beslutningene tas - i kulissene:

- Ja, klart det. Dette går på bekjentskaper, sier han.

Helt i England

Men først må Tyson gjøre kål på Julian Francis i morgen. David Beckham og kona «Posh Spice» Victoria, Oasis-stjerna Liam Gallagher og skuespiller-kona Patsy Kensit sitter ringside når Tyson slåss for framtida og 65-90 millioner kroner i lønn.

Motstander Francis går i ringen for 4,5 millioner kroner og vissheten om resultatet da Tyson sist bokset utenfor USA. Det var 11. februar 1990 i Tokyo. Tyson tapte for James «Buster» Douglas i 10. runde. Det var starten på nedturen for mannen som i løpet av ni måneder i 1986 samlet tre belter, og ble tidenes yngste v-mester som 19-åring.

Nå er Tyson på fote igjen. Etter voldtektsdom og soning er han blitt mottatt som en helt i England denne uka.

- En kongelig mottakelse. Mike er i kjempehumør, og tydelig inspirert av mottakelsen. Mike har blitt et symbol. Han har kjempet seg opp igjen fra bunnen, og gjort opp for seg på ærlig vis.

- Folk på grasrota vil heller ha slike helter enn finansielle helter, sier Steffen Tangstad.