Helsemyndighetene stopper Norge

Kampen fotballandslaget valgte å tape

Da alt handlet om å dra i trass eller føye seg som gode nordmenn, valgte NFF det siste. Det var en riktig beslutning.

SJANSELØSE MOT OPINIONEN: Den juriske gråsonen var der, innrømmet av helseminister Bent Høie. Likevel valgte Norges Fotballforbund å ikke utfordre gjeldende karanebestemmelser. Derfor blir det ikke Nations League-kamper på Erling Braut Haaland og gutta. Det var en klok avgjørelse av NFF. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
SJANSELØSE MOT OPINIONEN: Den juriske gråsonen var der, innrømmet av helseminister Bent Høie. Likevel valgte Norges Fotballforbund å ikke utfordre gjeldende karanebestemmelser. Derfor blir det ikke Nations League-kamper på Erling Braut Haaland og gutta. Det var en klok avgjørelse av NFF. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

NORGES FOTBALLFORBUNDS AVGJØRELSE om å kaste kortene og ikke melde krig mot helsemyndighetene var en god avgjørelse. Slik situasjonen er i samfunnet, med smittetall ute av kontroll i flere store byer, ville det blitt tap alle dager.

Det er nemlig ikke to borteseirer i Bucuresti og Østerrike opinionen er opptatt av, selv om vi heier på Norge alle dager.

Det er dugnaden som handler om å få R-tallet under 1,0 som gjelder.

DERMED IKKE SAGT at bortekampene mot Romania og Østerrike ikke hadde jussens rett. I det øyeblikket helseminister Bent Høie plasserte problemstillingen i lovens gråsone, åpnet han ei dør til Nations League.

Derfor ble Lise Klaveness hentet inn fra sin mammapermisjon for et par dager.

Toppfotballdirektørens juridiske kompetanse var fotballens siste håp.

DET KUNNE SIKKERT vært interessant å utfordre helsemyndighetenes ubøyelige stahet, men nei, det ville aldri blitt en kamp fotballen kunne vinne. Den andre siden av medaljen ville uansett handlet om et massivt omdømmetap.

Tre poeng i Bucuresti, tre til i Wien og seier i Nations League ville tatt Norge til det øverste nivået i Europa, og gitt oss en bedre seeding når VM-gruppene til Qatar trekkes 7. desember.

Konsekvensene av den helt åpenbare trassen som var der lørdag kveld – og jeg kjenner mange som både håpet og trodde NFF ville få flyet på vingene i løpet av natta – ville derimot forsterket inntrykket av fotballen som en privilegert, overbetalt og selvsentrert industri.

DA LODDET MÅTTE kastes, skjønte fotballedelsen at dette handlet om følelser og politikk, ikke juss. Sånn sett spilte det ingen rolle om NFF mente de hadde en god sak.

Det var spill mot ett mål.

De kunne ikke vinne.

FOR OSS SOM har stilt spørsmål rundt helsemyndighetenes rigide holdning og manglende vilje til å gi dispensasjon fra gjeldende regelverk, vil saken bli stående som en maktdemonstrasjon i utøvelsen av Team Ernas corona-politikk. Si gjerne at annerledeslandet slår til igjen.

54 nasjoner under UEFA-paraplyen mener den utarbeidede protokollen er et godt verktøy.

Nummer 55, Norge, mener det ikke.

54 land i Europa sier det er mulig å spille fotball og bedrive godt smittevern samtidig.

Gitt dagens situasjon vil ikke Norge engang vurdere den tanken.

I STEDET VELGER HELSEMINISTER Bent Høie å formulere seg på en måte som sier at fotballen ikke har noe å klage på. I Norge handler det om likhet, og fotballen har fått nok som den har.

Da toppfotballen ble åpnet igjen i juni, var det ingen andre som ble gitt muligheten.

DET HØIE IKKE sier, er at toppfotballen ble åpnet med en protokoll som fotballen, Idrettsforbundet og helsemyndighetene utarbeidet i fellesskap. Det var ingen tjeneste gitt av myndighetene.

Det var et pilotprosjekt.

I DET PERSPEKTIVET blir det ganske stusslig å bringe «gamle tjenester» til torgs. Det som nå har skjedd, er en ny sak med en helt annen tematikk. Snøen som falt i fjor, er ikke relevant. Myndighetene vil ikke differensiere selv om muligheten for dispensasjon selvfølgelig er der, det er alle under én kam.

I en mørk tid gjør det situasjonen enda litt mørkere.

I DEN NORSKE covid-19-forskriften står det at «personer i smittekarantene unntaksvis kan bruke offentlige transport for å komme seg til egnet karantenested». Den tillatelsen er nå gitt av kommuneoverlegen.

Det er sakens paradoks.

Spillerne fikk ikke tillatelse til å fly samlet til Romania – som en kohort i et charterfly med alt det innebærer av automatisk smittevern – men er i sin fulle rett til å fly hjem til England, Tyskland, Spania, Italia, Belgia, Nederland og Danmark.

Hvorfor det er sånn, vet bare loven.

Så lenge trassen klokelig aldri utfordret fornuften, blir det stående sånn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer