Kampen må vinnes i hodet

Absolutt alt taler for norsk seier i onsdagens EM-kvalifiseringskamp mot Luxembourg. Det betyr at den viktigste jobben må gjøres i hodet.

- De mentale forberedelsene blir veldig viktige. Vi må innstille oss på hva slags kamp det blir og ikke bli frustrerte når vi møter et lag som forsvarer seg med veldig mange mann og prioriterer å tette igjen, sier Ole Gunnar Solskjær.

- Jeg frykter ikke at vi skal ta lett på oppgaven. Når man er kommet opp på et så høyt nivå som vi er, så nøyer man seg ikke med å gi 70 prosent eller stå på i 40 minutter. Det har noe med indre stolthet å gjøre. Man vil ikke prestere under pari, lover han.

Umiddelbart virker det lett å gå i fella med å innkassere poengene på forhånd, løfte blikket og se mot junikampene mot Danmark og Romania.

- Men det ville være veldig farlig. Vi må være klar over at dette ikke går av seg selv. Hvis vi detter ned litt, er det lett å komme ut å kjøre. Vi må forberede oss på at det blir kamp, sier Sigurd Rushfeldt.

Solskjær har spilt kvalifisering mot Luxembourg før. I 1995 scoret han fire mål for U21-laget i 8-0-seieren på bortebane og to til i 5-0-seieren hjemme. A-laget vant 2-0 borte og 5-0 hjemme.

Hederlig

Norge har bedre spillere, bedre organisering, rett og slett et bedre lag, og en helt annen vinnerkultur. «Ettmålstap ville være et flott resultat», sa Allan Simonsen før Luxembourgs 0-2-tap i Bosnia lørdag, og etterpå sa han at tomålstap ikke var så ille det heller. Begrepet «hederlige tap» fra norsk fotballs mørketid lever ved beste velgående i Luxembourg.

Kanskje er det forståelig når laget har tapt 30 kamper på rad i EM- og VM-kvalifisering, i en sjuårsperiode som inneholder to kamper hver mot fotballstorheter som Kypros og Færøyene.

Siden 0-0-kampen mot Hviterussland i oktober 1995 har Luxembourg møtt Tsjekkia (0-3), Bulgaria (1-2, 0-4, 0-2 og 0-3), Russland (0-4, 0-3, 0-3 og 1-2), Israel (0-1 og 0-3), Kypros (1-3 og 0-2), Polen (0-3 og 2-3), England (0-3 og 0-6), Sverige (0-2 og 0-1), Jugoslavia (0-2 og 2-6), Slovenia (1-2 og 0-2), Færøyene (0-2 og 0-1), Sveits (0-5 og 0-3), Danmark (0-2), Romania (0-7) og Bosnia (0-2).

Det blir null poeng og målscore 8-87!

Norge har vært i tre av de fem siste sluttspillene og har ikke avgitt poeng i en EM-kvalifiseringskamp på bortebane siden 1995 - samme år som Luxembourg tok sitt forrige kvalifiseringspoeng.

På alvor

- Uansett hva de har gjort før og hva vi har gjort før, blir det ikke lett. Hvis vi spiller opp mot vårt beste, kommer vi til å vinne, men det er ingen sinnssyk klasseforskjell. Slik er det ikke lenger i fotball, sier Henning Berg.

Alle spillerne virker oppmerksomme på den mentale biten.

- Vi må fokusere på våre oppgaver og utføre dem profesjonelt. Hvis vi gjør det, så vinner vi. Men det må ligge i bunn for at det skal gå bra. Vi så video av Luxembourgs kamp i Danmark. Det var 70-30 til danskene i spill, men de skapte ingenting veldig lenge, sier André Bergdølmo.

- Den viktigste jobben er den psykiske forberedelsen, sier John Arne Riise.

- Det er viktig at vi gleder oss til kampen og har tro på at det skal gå bra, men lett tar vi ikke på det, sier Solskjær, som har veldig lyst til å oppleve et sluttspill igjen.

- Når man mislykkes i klubblaget, får man oftest en ny sjanse tre-fire dager senere. Slik er det ikke med landslaget, og sluttspill er det bare annethvert år. Høydepunktet i min landslagskarriere var seieren over Brasil i VM for fem år siden, da jeg var 25. Jeg vil gjerne oppleve noe slikt igjen, sier Solskjær.

Han synes EM i Portugal neste år er en helt fin anledning til det, og vet at veien dit går gjennom Luxembourgs forsvarsverker onsdag.

(NTB-Sjur Natvig)

Ole Gunnar Solskjær frykter ikke at Norge skal ta for lett på kampen mot Luxembourg.