Kampen mot jukset: IOC finansierer dopingpoliti

- En seier for idretten.

KAMPEN INTENSIVERES. Det russiske flagget fikk seg en stygg rift, da WADA la fram en rystende rapport om systematisk doping i russisk friidrett. Nå kaster IOC seg inn i kampen for alvor og foreslår et eget uavhengig antidopingpoliti. Foto: EPA/NTB Scanpix
KAMPEN INTENSIVERES. Det russiske flagget fikk seg en stygg rift, da WADA la fram en rystende rapport om systematisk doping i russisk friidrett. Nå kaster IOC seg inn i kampen for alvor og foreslår et eget uavhengig antidopingpoliti. Foto: EPA/NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Fredag ble en merkedag i kampen mot systematisert doping i toppidretten.

Nå skal det bli verre å bedrive systematisk juks.

IOC-president Thomas Bach sa på talerstolen under generalforsamlingen i EOC, den europeiske olympiske komité, at det foreslås et uavhengig kontrollorgan for det internasjonale antidopingarbeidet.

- En seier for idretten og antidopingarbeidet, fastslår generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund.

Andersen er til stede på generalforsamlingen i Praha.

Forslaget om en uavhengig komité kommer i kjølvannet av WADA-rapporten som avslørte stort omfang av systematisk doping i russisk friidrett. IOC svarte med å utestenge Russland fra friidrettsarenaen.

Tidligere landslagstrener Johan Kaggestad etterlyste et uavhengig granskningsutvalg i Dagbladet i etterkant av den rystende WADA-rapporten, som ble framlagt 9. november. Han kalte det for en svart dag for all toppidrett. Kaggestad mente at ingen er i stand til å rydde opp i dopingen på egenhånd.

Fredag kom det viktige utspillet fra IOC. Et fullfinansiert antidopingpoliti som kan gå inn og kontrollere særforbundenes eget antidopingarbeid.

- Det skal bli vanskelig å drive systematisk doping, når dette organet er etablert. De enkelte medlemsland må nå godkjenne forslaget, før det blir implementert, forteller Inge Andersen til Dagbladet.

Men der føler Andersen seg trygg.

- Om det er noen som vil stå utenfor her, så setter de seg selv samtidig utenfor det olympiske samarbeidet, sier Inge Andersen.